Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szükség van Közép-Európa hangjára

Belföld, 2024.04.25

Napjainkban, amikor a világ számos országa háborús lázban ég, Magyarország számára a legfontosabb a béke - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folyatott a CEDC (Közép-európai Védelmi Együttműködés) védelmi minisztereivel.

A miniszter az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország álláspontja világos, azonnali tűzszünetre és békére van szükség. Hozzátette: most, amikor az eszkaláció veszélye nő, különösen fontos, hogy ezt a szemléletet Magyarország minden fórumon képviselje. A CEDC-vel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a CEDC-ben résztvevő országoknak közös a történelme, közösek a gyökereik, a földrajzi helyzetük, ezért fontos, hogy egymással a lehető legnyíltabb és legőszintébb párbeszédet folytassák a régió kiemelt kérdéseiről.

Hozzátette: Magyarország abban érdekelt, hogy a dialógus fennmaradjon, és a régió megtartsa meghatározó szerepét, amit a történelem során mindig betöltött. Most is szükség van Közép-Európa hangjára, véleményére - jegyezte meg. A 2010-ben létrejött CEDC célja, hogy hozzájáruljon a regionális biztonság megerősítéséhez. Az együttműködést Ausztria hívta életre, a CEDC-ben Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia vesz részt. Az évenkénti rotációban beöltött elnökséget ebben az évben Magyarország látja el.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a budapesti megbeszélésre 11 ország védelmi miniszterét hívták meg, a hat alapító mellett a nyugat-balkáni országok védelmi miniszterei is csatlakoznak a megbeszéléshez. A miniszter szerint a nyugat-balkáni országokat törékeny biztonság jellemzi, ezért fontos támogatni ezeknek az országoknak az európai integrációs törekvéseit. Emlékeztetett rá: Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak és 25 éve a NATO-nak, így tudjuk, milyen nagy jelentősége van a tagságnak, annak, hogy ezek a nemzetközi szervezetek hozzájárulnak az ország biztonságához és prosperitásához. Ezt a stabilitást és biztonságot kívánjuk elősegíteni a nyugat-balkáni országok esetében is - mondta. A miniszter felidézte: katonai missziók is jelen vannak a nyugat-balkáni országokban, így Koszovóban a NATO KFOR-missziója, Bosznia-Hercegovinában pedig az EU Althea-missziója, ennek parancsnokságát januártól Sticz László vezérőrnagy vette át. A miniszter szólt arról is, hogy tart a nyugat-balkáni országok katonai képzésére vonatkozó, Ausztria által kezdeményezett akadémia előkészítése, és ABV (atom, biológiai, vegyi) szenzorokkal rendelkező drónok fejlesztése.

A sajtótájékoztatón Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter hangsúlyozta: európai szinten kell támogatni a nyugat-balkáni országokat, mert az EU nem teljes a délkelet-európai országok nélkül. Gratulált Bosznia-Hercegovinának, hogy megkezdődhetett a csatlakozási tárgyalása az EU-val. Az osztrák védelmi miniszter kiemelte: Ausztria számára fontos a regionális együttműködés és a katonai-politikai párbeszéd, ez elengedhetetlen a sikerhez. Hozzátette: az európai béke érdekében az EU erős partner kell, hogy legyen a nyugat-balkáni országoknak.

A CEDC következő elnöki tisztségét jövőre Szlovákia fogja betölteni. Martin Vojtasovic szlovák védemiminiszter-helyettes a sajtótájékoztatón arról beszélt, nagyra értékelik a Visegrádi együttműködést (V4) és a CEDC-t, és abban érdekeltek, hogy az együttműködés folytatódjon. Nem az a lényeges, hogy mindannyian egyformán gondolkodó politikai táborból legyünk, hanem a közös erőfeszítések, a lehetőségek, amiket egyedül nem tudnánk megvalósítani - fogalmazott. Jelezte: támogatják a nyugat-balkáni országok európai integrációját. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a biztonság "több fronton" veszélyben van, ezért elengedhetetlen az elemzés, együttműködés, koordináció, információcsere, amire a CEDC lehetőséget teremt.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!