Szabadtéri koncerttel köszönti az uniós csatlakozás jubileumát a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Belföld, 2024.04.26

A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus közös, ingyenes szabadtéri koncerttel köszönti Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját május 1-jén - közölte Gyüdi Sándor igazgató pénteken.

A karmester elmondta, a Széchenyi téren rendezett koncerten Beethoven IX. szimfóniáját hallhatja a közönség. A választás azért erre a darabra esett, mert a mű Schiller Örömódáját tartalmazó részlete az Európai Unió himnuszává vált.

A zenekar az uniós csatlakozás évében hagyományos ajándékkoncertjébe szerkesztve augusztus 16-án a Dóm téren játszotta a IX. szimfóniát, de a szegedi Európa-napon 2002-ben, majd 2006-ban is bemutatták a művet - idézte fel az igazgató.

A darabot mintegy 130 művész adja elő: a szimfonikus zenekar mellett a Vaszy Viktor Kórus vegyes kara, a szólókat pedig Horti Lilla (szoprán), Láng Dorottya (mezzoszoprán), Bartos Barna (tenor) és Cser Krisztián (basszus) éneklik - közölte Gyüdi Sándor, aki maga is a kórus tagjaként lép színpadra május 1-jén.

Annak érdekében, hogy az összes érdeklődő láthassa és hallhassa az előadást, a Széchenyi téren egy kivetítőt is felállítanak, és a koncertet hangosítják is.

Dubóczky Gergely, a Szegedi Szimfonikus Zenekar az ünnepi hangversenyt dirigáló művészeti vezetője úgy fogalmazott, Beethoven IX. szimfóniája a humanizmus egyik legfontosabb jelképe.

Beethoven minden szimfóniájával szinte új műfajt teremtett. A IX. szimfónia közismert különlegessége, hogy a zeneszerző a műfaj történetében először használta a kórust és az énekhangot a hangszerekkel egyenrangú eszközként. Az utolsó tételben megszólaló énekhang a pokolbéli hangulatból teremt emberszerető, pozitív légkört - mondta a karmester.

A IX. szimfónia azt az optimizmust és derűt sugározza, melyre most nagyon nagy szükségünk van - hangsúlyozta Dubóczky Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!