Kajak-kenu válogató - Adolf és Gazsó is duplázott

Sport, 2024.05.02

A kenus Adolf Balázs és a kajakos Gazsó Alida Dóra is második győzelmét aratta a szolnoki kajak-kenu válogató csütörtöki zárónapján. Férfi K-1 1000 méteren Szántói-Szabó Tamás, női C-2 500-on pedig a Bragato Giada vezette egység nyert.

A nap első döntőjében, férfi C-1 1000 méteren a Ferencváros négyszeres világbajnoka, Adolf az erejét jól beosztva, magabiztosan diadalmaskodott, így a szerdai, párosban aratott sikere után második győzelmét könyvelhette el. Mögötte korábbi párostársa, Fejes Dániel lett a második, Kollár Kristóf pedig a harmadik.

"Nagyon stresszes verseny volt, az esélyesség terhe nagyon tud nyomni. Nem volt könnyű pálya, de örülök, hogy tudtam kontrollálni a mezőnyt" - nyilatkozott az M4 Sportnak Adolf Balázs. - "Örülök, hogy két számban is esélyesként indulhatok a világkupán és reméljük, hogy tovább is folytatódik a történet. Mindkét számban nagyon sűrű a nemzetközi mezőny, de várom ezt a kihívást és szeretném bizonyítani, hogy akár két számot is tudok vállalni az olimpián."

A férfi kajakosok hasonló versenyében az olimpiai bajnok Kopasz Bálint kisebb gyomorrontása miatt nem állt rajthoz. Távollétében Szántói-Szabó és Béke Kornél csatázott az első helyért, végül hatalmas hajrával előbbi győzött. Kopasz és a Tokióban mögötte ezüstérmes Varga Ádám indulása már biztos a jövő heti, szegedi világkupán, függetlenül attól, hogy most ebben a számban nem szálltak vízre.

"Leginkább az ötszáz méterre helyeztük a hangsúlyt a felkészülés során, a páros miatt, de a hosszabb résztávokon kirajzolódott, hogy jó formában vagyok iramokban is. Egyelőre még nem tudom, mit tartogat a jövő. Én mindenesetre nyomom az edzéseket teljes erővel" - mondta a Vasas kajakosa, Szántói-Szabó.

A nőknél K-1 500 méteren elő- és középfutamot is rendeztek, az ebben a számban olimpiai ezüstérmes, favorit Csipes Tamara mindkét versenyét megnyerte, de a fináléban betegség miatt már nem szállt vízre. Távollétében honvédos klubtársa, az egy nappal korábban a négyessel első Gazsó Alida Dóra uralta a döntőt, az igazi küzdelem a második helyért alakult ki, ezt végül Fojt Sára nyerte.

"Szerettem volna minél jobb pályát menni, és nem foglalkozni senkivel. Ez nem sikerült maradéktalanul, mert az előző futam után még hullámról hullámra verekedtük át magunkat. De nem panaszkodom, mert nyertem" - mondta a parton a győztes. - "Összeségében a csapatunk jól teljesített ezen a versenyen, ez biztató a jövőre nézve."

Kenu kettes 500 méteren az új egységekkel teletűzdelt mezőnyben Bragato Giada és friss versenyzőtársa, Benkucs Kíra volt a leggyorsabb az erős oldalszélben, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva. Mögöttük az UTE, illetve a Szeged duója ért be másodikként és harmadikként, míg Bragato korábbi párja, Nagy Bianka lemaradt a dobogóról Takács Kincsővel.

"Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, bár nem volt sok időnk, mert elég hirtelen döntés volt, hogy bomlanak az egységek" - nyilatkozott Bragato. - "A második válogatóra is marad ez a páros, továbbra is ez a szám élvez nálunk prioritást. Nagyon örülök, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen jól össze tudtuk tenni ezt az egységet."

Az idei első válogató ezzel véget ért a Holt-Tiszán, a jövő heti versenyeken - a pótkvalifikáción és az ugyancsak Szegeden sorra kerülő világkupán - induló egységeket ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Eredmények (a szövetség eredményközlője alapján):

férfi K-1 1000 m:
1. Szántói-Szabó Tamás (Vasas SC-ARC-S Group) 3:31.807 p
2. Béke Kornél (MTK) 3:33.721
3. Kollek Bálint (Kovács Katalin Akadémia) 3:34.111

férfi C-1 1000 m:
1. Adolf Balázs (Ferencváros) 3:52.519 p
2. Fejes Dániel (Budapesti Honvéd SE) 3:54.723
3. Kollár Kristóf (Atomerőmű SE) 3:56.839

női K-1 500 m:
1. Gazsó Alida Dóra (Budapesti Honvéd SE) 1:51.952 p
2. Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia) 1:53.728
3. Lucz Anna (UTE) 1:53.754

női C-2 500 m:
1. Bragato Giada, Benkucs Kíra (Tiszaújváros, Merkapt-Mekler László SE) 1:58.176 p
2. Opavszky Réka, Csorba Zsófia (UTE) 1:59.034
3. Kiss Ágnes, Molnár Csepke (MVM Szegedi VSE) 1:59.940
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!