Kormánybiztos: elengedhetetlen a működőképes hadiipar Európa és Magyarország biztonságához

Külföld, 2021.11.25

Európa és Magyarország biztonságához elengedhetetlen a világpiacon működőképes hadiipar, ezért az Európai Uniónak meg kell teremtenie az ágazat fennmaradását biztosító szabályozási környezetet - hangsúlyozta a védelmi fejlesztésekért felelős magyar kormánybiztos csütörtökön Berlinben a világ egyik legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáján.

Maróth Gáspár a Berlin Security Conference (BSC) védelmi beszerzésekről szóló panelbeszélgetésén vett részt francia, holland, német, norvég és spanyol kollégákkal.

Az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: az idei BSC fő problémaköre az, hogy miként lehet Európa "hiteles, és valós képességekkel rendelkező partner" a NATO-ban.

Ennek egyik eleme a beszerzések kérdése, amellyel kapcsolatban mindenki szorgalmazta, hogy a politika gondoskodjon a védelmi ágazat beszerzési igényeihez illeszkedő szabályozási környezethez - tette hozzá.

Mint mondta, a védelmi szektor "nem olyan terület, amelyen az ember bemegy a boltba és leemeli a terméket a polcról, hanem folyamatos kooperációt és interakciót igényel a fejlesztésben részt vevő cégekkel".

Ezért a "hagyományos beszerzési módszerek" helyett speciális, az ágazatra szabott megoldásokra van szükség. Ilyen a védelmi beszerzések kormányközi megállapodásokon alapuló módszere.

Maróth Gáspár hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a kormányközi beszerzési rendszerhez megfelelő szabályozást Európában, mert ez a megoldás biztosítja a kellően "védett" környezetet a kutatás-fejlesztéshez és a versenyképességhez.

A világpiaci erőknek teljes mértékben kitett hadiipar "könnyen elveszítheti kutatás-fejlesztési erejét, és ezáltal versenyképességét" - mondta a kormánybiztos.

Maróth Gáspár kijelentette: az Európai Uniónak "világos választ kell adnia" erre a problémára, hiszen a hadiipar "nem csupán üzleti kérdés". Hozzáfűzte: a közösség biztonságának fontos alkotóeleme, hogy legyen saját hadiipara, és ha nem sikerül megőrizni az ágazat versenyképességét, illetve versenyelőnyét, akkor nemcsak a közösség, és benne Magyarország védelmi képessége gyengül, hanem az egész európai ipar.

Hozzátette: a hadiipart hasonlóképpen kell kezelni, mint más nagyhatalmak, például az Egyesült Államok, és olyan szabályozást kell kialakítani, amely "a realitások, és nem a felesleges politikai ideológiák talaján áll".

A BSC-t 2001 óta rendezik meg, minden évben ősszel, rendre több száz résztvevővel, magas rangú katonákkal, szakpolitikusokkal, hadiipari vállalatok vezetőivel és ágazati elemzőkkel. A kétnapos konferencia hagyományos témái közé tartozik az európai biztonság-, és védelempolitika és a transzatlanti együttműködés. Az utóbbival kapcsolatban Maróth Gáspár elmondta: a tanácskozáson megmutatkozott, hogy "katonai vonalon" mindenki szorgalmazza az egyenrangú partnerek alkotta szövetség fenntartását és egyensúlyának helyreállítását, a politikusok viszont "szkeptikusabbak és kritikusabbak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!