Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.02

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az alapvetően napos és száraz időt okozó Kelet-, Északkelet-Európa felett elterülő, nagykiterjedésű anticiklon hatása egyre jobban gyengül, ugyanis nyugat felől többközéppontú ciklon érkezik. A markánsabb frontzóna a Brit-szigetektől egészen Algéria északi részéig húzódik, de előterében is megindultak a nedvesebb léghullámok észak felé, így kontinensünk nyugati és délnyugati felében több helyen előfordul eső, záporeső, zivatar, egyes részeken kiadós mennyiségű csapadékról érkezik jelentés. A maximum-hőmérséklet felhősebb és csapadékosabb tájakon, illetve Észak-Európában 20 fok körül, vagy az alatt alakul, máshol azonban igen meleg van, a maximumok többfelé meghaladják a 25 fokot.

A Kárpát-medencében is csapadékosra fordul az idő, főként hazánk délnyugati felében számíthatunk ismétlődő jellegű esőre, záporra, zivatarra, péntek estig jelentős mennyiség is hullhat.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------

Csütörtökön a fátyolfelhőzet és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett még általában több órára kisüt a nap, főként a Kelet-Dunántúl és a Duna vonalának tágabb térségében alakulnak ki ismétlődő jellegű záporok, zivatarok. Éjszakára mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, amely pénteken napközben elsősorban északkeleten szakadozhat, vékonyodhat. Éjszaka, illetve péntek napközben főként hazánk délnyugati felében számíthatunk többfelé esőre, záporesőre, a zivatarok száma éjszaka fokozatosan csökken, és pénteken is csak néhol dörrenhet meg az ég. Északkeleten, keleten a legkisebb a csapadék esélye, máshol lokálisan, illetve a tartósabban csapadékos délnyugati részeken akár nagyobb területen hullhat kiadós mennyiség. A csapadékhajlam pénteken a nap második felében fokozatosan csökken. A délkeleti, majd a keleties szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, de zivatarok környezetében is lehet szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 27 fok között alakul, a csapadékosabb délnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, északkeleten a magasabb értékeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!