A legkorszerűbb légiharc-rakétákkal bővül a Magyar Honvédség Gripenjeinek fegyverzete

Belföld, 2021.12.17

A legkorszerűbb légiharc-rakétákkal bővül a Magyar Honvédség Gripen harci gépeinek fegyverzete - olvasható Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Gripen vadászrepülőgépek a kecskeméti katonai repülőtéren Az IRIS-T típusú, kis hatótávolságú légiharc-rakéták vásárlásáról szóló szerződést pénteken írták alá a gyártó német Diehl céggel.

A közlemény szerint Maróth Gáspár közölte: az új rakétafegyverzet beszerzése a honvédség 2006 óta szolgálatban álló svéd Gripenjeinek rövidesen kezdődő korszerűsítésével együtt lehetővé teszi, hogy a harci repülőgépek a legmagasabb színvonalon feleljenek meg a 21. századi repülőharcászat követelményeinek.

Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyver, a Sidewinder rakéta nem alkalmas - jegyezte meg.

A Gripen harci repülőgépek úgynevezett MS20 Block II modernizációs programja révén a látótávolságon túli légiharc, illetve a levegő-föld fegyverzeti képességek jelentős fejlesztése is a tervek között szerepel - tette hozzá a kormánybiztos a közlemény szerint.
(MTI)

Címkék

Gripen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!