ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Ma mår tudom, szeretnék olyan lenni
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Elia: ElsĂ” tuningcsomag az Ășj Renault Cliohoz
Jegyzet Jegyzet
Ama FĂ©nyes Nap
TrĂĄser   2006 March 14, Tuesday  

Ha szĂ­vĂŒnkben feliratoznĂĄnk a mĂĄrciust, tĂ”lem a kezdet, a remĂ©nysĂ©g cĂ­mkĂ©jĂ©t kapnĂĄ. Nem a beteljesĂŒlt remĂ©ny hava, de az Ă­gĂ©retĂ©, a bizakodĂĄsĂ©.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Ha van titkos bensĂ” cĂ­mkĂ©je a naptĂĄri hĂłnapoknak, mĂĄr pedig van, hiszen nem egyforma szĂ­nĂ», hangulatĂș, illatĂș pl. a december, mint teszem azt az augusztus... De kivĂĄltkĂ©ppen nem azonosak a mĂĄjussal, a mindig szĂ©psĂ©gessel, szĂłval ha odabent a lĂ©lekben, a szĂ­vĂŒnkben feliratoznĂĄnk a mĂĄrciust, tĂ”lem a
kezdet, a remĂ©nysĂ©g cĂ­mkĂ©jĂ©t kapnĂĄ. Nem a beteljesĂŒlt remĂ©ny hava, de az Ă­gĂ©retĂ©, a bizakodĂĄsĂ©. BizonyĂ­tĂ©kot sem kell erre felhoznom, elĂ©g egyetlen dĂĄtum: mĂĄrcius 15. Ama fĂ©nyes nap, amikor az akkori magyarok hatĂĄrtalan bĂĄtorsĂĄgukkal, Ă”seiktĂ”l örökölt kurĂĄzsival megdöntöttĂ©k a rendszert. KöltĂ”ik
megĂĄlmodtĂĄk, közembereik megcselekedtĂ©k, mit megkövetelt a Haza, vĂ©grehajtottĂĄk a forradalmi rendszervĂĄltĂĄst. Az elsĂ” napokban mĂ©g gyakorlatilag vĂ©r nĂ©lkĂŒl, hiszen a tekintetes Ă©s mĂ©ltĂłsĂĄgos hatalom BĂ©csbĂ”l is, a budai VĂĄrbĂłl is csak döbbenten nĂ©zte, mit is tesznek ezek a mindig is rebellis magyarok.
Azt tettĂ©k, hogy forradalmat csinĂĄltak. A legeslegjobbkor tettĂ©k, mert azon a tavaszon volt ennek szezonja EurĂłpĂĄban is, Ă©s Ă­gy drĂĄga jĂł eleink rögvest bekerĂŒltek a kontinens törtĂ©nelmi fĂ”sodrĂĄba. Így utĂłlag nĂ©zelĂ”dve az esemĂ©nyek között, oly vilĂĄgos a kĂ©plet: volt közös ellensĂ©g, az elnyomĂł idegen hatalom, amely rĂĄadĂĄsul gyarmatkĂ©nt bĂĄnt szegĂ©ny magyarokkal, lenĂ©zve, megvetve hazĂĄnk nĂ©pĂ©t. Az ellen vilĂĄgos kĂ©pe azĂ©rt oly fontos, mert nĂ©lkĂŒle nincs nĂ©p-nemzeti egysĂ©g, csak mĂ©ricskĂ©lĂ©s, centizĂ©s. A vilĂĄgos ellensĂ©gkĂ©p hiĂĄnya megoszt, az egyĂ©rtelmĂ» összekovĂĄcsol.
A forradalmi gyĂșanyag is megvolt, hiszen PĂĄrizsban, BĂ©csben Ă©s mĂĄsutt is lĂĄngolt az Ă©g, nosza lobogjon a lĂĄng Pesten is. Ama fĂ©nyes napon, mĂĄrcius idusĂĄn, a szemerkĂ©lĂ” esĂ”ben, a MĂșzeum lĂ©pcsĂ”in pedig egy KöltĂ” szavalt, Ă©s minden szavĂĄval megtalĂĄlta hallgatĂłi, kortĂĄrsai szĂ­vĂ©t Ă©s Ă©rtelmĂ©t. Talpra magyar!
AzĂłta eltelt több mint mĂĄsfĂ©l Ă©vszĂĄzad, de csak a naptĂĄri idĂ”szĂĄmĂ­tĂĄs szerint, mert valĂłjĂĄban annĂĄl is sokkal rĂ©gebben törtĂ©nt 48 dicsĂ”sĂ©ge. MĂĄra minden mĂĄs lett, megsĂĄrgult papĂ­r. JelenĂŒnkbĂ”l visszanĂ©zve azt a mĂĄrciust egyetlen egyszer követte, egy oktĂłber 23-a.
Szegeden idĂ©n a mĂĄrcius 15.-i ĂŒnnepsĂ©gen nem lesz szĂłnoklat, csak ha sikerĂŒl, politikamentes egyĂŒtt koszorĂșzĂĄs. De ami biztos, mert nem politika-fĂŒggĂ”, hogy mĂĄrcius 11-Ă©n ĂĄtadtĂĄk az M5-ös RöszkĂ©ig vezetĂ” zĂĄrĂł szakaszĂĄt. TalĂĄn ez a messzirĂ”l ide s innen tovafutĂł Ășt is tĂŒkrözi ama fĂ©nyes napok, mĂĄrcius 15. Ă©s oktĂłber 23. ĂŒzenetĂ©t: eurĂłpai jelenlĂ©tĂŒnket, emberi mĂ©ltĂłsĂĄgunkat. Isten minket megsegĂ­tsen!

(trĂĄser)


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player