A vegetáriánus étrendek csökkentik legjobban a vérnyomást
MTI
2014 February 26, Wednesday
(MTI) - A vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a magas vérnyomás kockázatát - derült ki japán és amerikai kutatók közös tanulmányából.
|
(MTI) - A vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a magas vérnyomás kockázatát - derült ki japán és amerikai kutatók közös tanulmányából.
A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcsõ alá. A 18 országra kiterjedõ hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevõ bevonásával készültek. A JAMA Internal Medicine címû folyóiratban közölt metaanalízis eredményei szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük. Az amerikai betegségmegelõzési és járványügyi központ (CDC) szerint a hipertónia az agyi érkatasztrófa, a szív- és a vesebetegség, valamint a megrövidült várható élettartam vezetõ kockázati tényezõje. A magas vérnyomás minden harmadik felnõttet érinti az Egyesült Államokban - olvasható a LiveScience címû tudományos-ismeretterjesztõ portálon. A mostani eredmények szerint a vegetáriánus étrendek a szisztolés vérnyomásérték 6,9 pontos és a diasztolés nyomás 4,7 pontos süllyedésével voltak összefüggésben. Az oszakai Nemzeti Agy- és Kardiovaszkuláris Központ munkatársaként dolgozó Jokojama Joko által vezetett elemzés azt mutatta, hogy a magas vérnyomással küzdõ "húsevõ" emberek nyerhetik a legtöbbet azzal, ha áttérnek a friss zöldségekben, babfélékben és teljes kiõrlésû gabonákban gazdag étrendre. Néhány résztvevõ esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a hipertónia kezelésére felírt gyógyszerek, és az utóbbinál esetlegesen jelentkezõ mellékhatásoknak is híján voltak. "Mindössze 5 pontos süllyedés" a szisztolés vérnyomásértékben "9 százalékos csökkenést eredményez a szívbetegség, és 14 százalékos visszaesést az agyi érkatasztrófa esetében" - húzta alá Neal Barnard, a tanulmány társszerzõje, az Orvosok Bizottsága a Felelõsségteljes Orvostudományért nevû washingtoni szervezet elnöke. Az eredmények alátámasztják a népszerû vérnyomáscsökkentõ diéta, a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hatékonyságát. Ez nem vegetáriánus étrend, de gazdag a zöldségekben és korlátozza a húsfogyasztást, különösen a vörös- és a löncshús bevitelét. A magas vérnyomást már jó ideje a sóban és telített zsírokban gazdag táplálkozással, az elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe. A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok és a só aránya, de magas a káliumtartalmuk, ami ellensúlyozni tudja a táplálékkal bevitt túl sok só hatását. A kutatók szerint ugyanakkor az analízisnek gyenge pontja, hogy nem tesz különbséget a különbözõ vegetáriánus étrendek - többek közt az összes állati eredetû terméket tiltó, illetve a tojást, illetve tejtermékeket megengedõ liberálisabb diéták - között, illetve az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem taglalja. A szakemberek reményei szerint ezt a hiányosságot további tanulmányokkal pótolni tudják a jövõben.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!