MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
(MTI) - A Balaton magas vĂ­zĂĄllĂĄsa miatt 15 telepĂŒlĂ©sen rendeltek el mĂĄsodfokĂș helyi vĂ­zkĂĄr-elhĂĄrĂ­tĂĄsi kĂ©szĂŒltsĂ©get, de az elĂ”re jelzettnĂ©l egyelĂ”re gyengĂ©bb szĂ©l fĂșj, ezĂ©rt kĂŒlönösebb beavatkozĂĄsra nem volt szĂŒksĂ©g - tĂĄjĂ©koztatta SiklĂłs Gabriella,...
A bolgår alelnök szerint orszåga teljesítette a schengeni csatlakozås feltételeit
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - A KĂŒlĂŒgyminisztĂ©riumba kĂ©rettĂ©k az orosz nagykövetet
Az Ășj szlovĂĄk-magyar hatĂĄrĂĄtkelĂ”k megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl egyeztettek
Ukrån vålsåg - Orbån: békét akarunk
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - OrbĂĄn: a magyarok biztonsĂĄgban vannak itthon Ă©s KĂĄrpĂĄtaljĂĄn is
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
MagyarorszĂĄg MagyarorszĂĄg
Gyermekjogok - EgyĂŒttmĂ»ködĂ©si szerzĂ”dĂ©s az ombudsman Ă©s az UNICEF között
MTI   2014 February 25, Tuesday  

(MTI) - EgyĂŒttmĂ»ködĂ©si szerzĂ”dĂ©st kötött az ombudsman Ă©s az UNICEF magyar bizottsĂĄgĂĄnak vezetĂ”je a gyermekjogok hatĂ©konyabb Ă©rvĂ©nyesĂ­tĂ©se Ă©rdekĂ©ben kedden Budapesten.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - EgyĂŒttmĂ»ködĂ©si szerzĂ”dĂ©st kötött az ombudsman Ă©s az UNICEF magyar bizottsĂĄgĂĄnak vezetĂ”je a gyermekjogok hatĂ©konyabb Ă©rvĂ©nyesĂ­tĂ©se Ă©rdekĂ©ben kedden Budapesten.

    SzĂ©kely LĂĄszlĂł, az alapvetĂ” jogok biztosa elmondta, hogy a gyakorlatban mĂĄr mĂ»ködĂ” közös munka megerĂ”sĂ­tĂ©sĂ©t, tovĂĄbbfejlesztĂ©sĂ©t szolgĂĄlja a vilĂĄgszervezet szakosĂ­tott intĂ©zmĂ©nyĂ©vel kötött egyĂŒttmĂ»ködĂ©si szerzĂ”dĂ©s, amelyet az ENSZ gyermekjogi egyezmĂ©nyĂ©nek negyedszĂĄzaddal ezelĂ”tti megszĂŒletĂ©se alkalmĂĄbĂłl Ă­rtak alĂĄ.
    Hozzåtette, ez az egyik leguniverzålisabb egyezmény, ahhoz eddig a Föld mintegy 190 orszåga csatlakozott, ez rögzíti a gyermekek jogait és az ållamok ezzel kapcsolatos kötelezettségeit.
    KitĂ©rt arra, hogy az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok elismerĂ©sĂ©vel kezdĂ”dik. A gyermekek jelenĂ©nek, a jövĂ” felnĂ”tt tĂĄrsadalmĂĄnak vĂ©delme Ă©s jogainak garantĂĄlĂĄsa közös felelĂ”ssĂ©gĂŒnk - hangsĂșlyozta az ombudsman, aki elmondta azt is: kiemelt feladata a gyermekjogok vĂ©delme, amelyet hivatala nemcsak az egyĂ©ni panaszokra reagĂĄlva, de proaktĂ­v mĂłdon is igyekszik ellĂĄtni.
    Felidézte, több éve gyermekjogi honlapot és sajåt Facebook-oldalt mûködtet a hivatal, és évente indul hivatalból egy-egy idÔszerû kérdéskörre összpontosító gyermekjogi vizsgålat. Az idén ennek középpontjåban a gyermekvédelmi rendszer åtalakítåsa, a gyermekbåntalmazåst megelÔzésére szolgåló jelzÔrendszer mûködése åll.
    SzĂ©kely LĂĄszlĂł kiemelte: a gyermeki jogok hazai Ă©rvĂ©nyesĂŒlĂ©se terĂ©n jelentĂ”s vĂĄltozĂĄst Ă©s nagy kihĂ­vĂĄsokat jelent a gyermekvĂ©delmi szolgĂĄlat reformja, amelynek egyik fontos cĂ©lkitĂ»zĂ©se, hogy a vĂ©delembe vett gyermekek minĂ©l kevesebb idĂ”t töltsenek nevelĂ”otthonokban Ă©s minĂ©l többen minĂ©l hamarabb nevelĂ”szĂŒlĂ”khöz kerĂŒljenek.
    Danks Emese, az UNICEF magyar bizottsĂĄgĂĄnak ĂŒgyvezetĂ” igazgatĂłja a negyedszĂĄzaddal ezelĂ”tti nemzetközi egyezmĂ©ny megszĂŒletĂ©se Ăłta vilĂĄgszerte elĂ©rt eredmĂ©nyeket ismertetve elmondta: ez idĂ” alatt a gyermekhalandĂłsĂĄg mintegy felĂ©re csökkent, hozzĂĄvetĂ”leg 90 milliĂł gyermek az egyezmĂ©nyben rögzĂ­tettek Ă©rvĂ©nyesĂŒlĂ©sĂ©nek is köszönhetĂ”en megĂ©lte az 5. szĂŒletĂ©snapjĂĄt. Ám mĂ©g 2012-ben is több mint 6 milliĂł kisgyermek hunyt el azĂ©rt, mert esĂ©lyt sem kapott az Ă©lethez, a fejlĂ”dĂ©shez, ami azt is jelenti: naponta ĂĄtlagosan mintegy 18 000 kisgyermek hal meg olyan okok miatt, amelyek mĂĄr szerĂ©ny anyagi eszközökkel is kikĂŒszöbölhetĂ”ek lehetnĂ©nek.
    A gyermekmunkĂĄra kĂ©nyszerĂŒlĂ”k, kĂ©nyszerĂ­tettek arĂĄnya vilĂĄgszerte 15 szĂĄzalĂ©k, a lĂĄnygyermekek 11 szĂĄzalĂ©kĂĄt adjĂĄk fĂ©rjhez, gyerekek milliĂłi szenvednek erĂ”szaktĂłl, kegyetlen, megalĂĄzĂł bĂĄnĂĄsmĂłdtĂłl, elhanyagoltsĂĄgtĂłl a csalĂĄdban Ă©s az oktatĂĄsban, 230 milliĂł olyan gyermek van, akit nem anyakönyveznek, Ă­gy sokkal nehezebben fĂ©rhet hozzĂĄ az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄshoz, oktatĂĄshoz. Ugyanakkor negyedszĂĄzad alatt 1,9 milliĂĄrd ember kerĂŒlt jobb higiĂ©niai körĂŒlmĂ©nyek közĂ© a javulĂł csatornĂĄzĂĄsnak, vĂ­zellĂĄtĂĄsnak köszönhetĂ”en, Ă©s 37 szĂĄzalĂ©kkal csökkent a hiĂĄnyos tĂĄplĂĄlkozĂĄs miatt fejlĂ”dĂ©sben visszamaradĂł gyermekek szĂĄma - ismertette a szakember, aki arra is felhĂ­vta a figyelmet: a nĂ©lkĂŒlözĂ©s vilĂĄgszerte nem egyenlĂ”en oszlik el.
    Danks Emese a magyarorszĂĄgi viszonyokrĂłl szĂłlva elmondta: a gyermekhalandĂłsĂĄg negyedszĂĄzad alatt 65 szĂĄzalĂ©kkal csökkent, 1990-ben 1000 Ă©lve szĂŒletĂ©sre 19 gyermekhalĂĄl jutott, ma 6, ami hasonlĂł az Ășj-zĂ©landi, a kubai vagy a montenegrĂłi adatokhoz, de elmarad LuxemburgtĂłl vagy IzlandtĂłl, ahol 2 gyermek hal meg 5 Ă©ves kora elĂ”tt. Ugyanakkor az anyai halĂĄlozĂĄs arĂĄnya MagyarorszĂĄgon nĂ©gyszerese a környezĂ” orszĂĄgokĂ©nak.    
    A szakember szĂłvĂĄ tette, hogy a hazai adatok bizonyos vonatkozĂĄsokban hiĂĄnyosak: keveset tudni pĂ©ldĂĄul a gyermekek alultĂĄplĂĄltsĂĄgĂĄrĂłl, fejlĂ”dĂ©si rendellenessĂ©geirĂ”l, csupĂĄn arrĂłl vannak megbĂ­zhatĂł adatok, hogy a csecsemĂ”k 9 szĂĄzalĂ©kĂĄnak szĂŒletĂ©si sĂșlya alacsony.    
    SzalaynĂ© SĂĄndor ErzsĂ©bet nemzetisĂ©gi ombudsmanhelyettes a rendezvĂ©nyen azt emelte ki: jĂłl ĂĄtgondolt kĂŒlsĂ” segĂ­tsĂ©g nĂ©lkĂŒl a cigĂĄnysĂĄg nem jut ki a "rendszerszintĂ» hĂĄtrĂĄnyok" csapdĂĄjĂĄbĂłl.
    A biztoshelyettes beszĂ©lt arrĂłl, hogy a többsĂ©gi tĂĄrsadalomtĂłl jelentĂ”s mĂ©rtĂ©kben elszakadt cigĂĄnysĂĄg több szempontbĂłl is csapdahelyzetbe kerĂŒlt. Az egyre alacsonyabb foglalkoztatottsĂĄg, iskolĂĄzottsĂĄg, tĂĄrsadalmi stĂĄtus lefelĂ© irĂĄnyulĂł spirĂĄlja nehezen megĂĄllĂ­thatĂł. A munkanĂ©lkĂŒlisĂ©g egyik fĂ” oka az alacsony kĂ©pzettsĂ©g, ugyanakkor egy csalĂĄdban csak akkor tanulhatnak, ha van, aki a keresetĂ©bĂ”l eltartja az iskolĂĄba jĂĄrĂłt. Az alacsony foglalkoztatottsĂĄg egy mĂĄsik oka az elÔítĂ©letessĂ©g, ami tovĂĄbb erĂ”sĂ­ti a rendszerszintĂ» hĂĄtrĂĄnyok visszahĂșzĂł erejĂ©t.
    Ebbe a kedvezĂ”tlen tendenciĂĄba illeszkedik a cigĂĄnygyermekek oktatĂĄsĂĄval kapcsolatban "az egyes intĂ©zmĂ©nyek közötti sajĂĄtos munkamegosztĂĄs, hogy ilyen semlegesen fogalmazzak" - jegyezte meg SzalaynĂ© SĂĄndor ErzsĂ©bet, aki hozzĂĄtette: sajĂĄtos mĂłdon a szegĂ©nysĂ©g - amely azt gondolnĂĄnk, hogy nem kedvez a gyermekvĂĄllalĂĄsnak - magas gyermekszĂĄmmal pĂĄrosul, talĂĄn, mert sokak Ă©letĂ©nek ez ad egyedĂŒl Ă©rtelmet, miközben a viszonylagos jĂłlĂ©t Ă©ppen, hogy nem kedvez a gyermekvĂĄllalĂĄsi kedvnek.
    Ezeknek a kedvezÔtlen jelenségeknek a feltåråsåban segíthet az UNICEF-fel közös munka - mondta a nemzetiségi biztoshelyettes.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player