GasztronĂłmia |
---|
(MTI) - A Las Vegas Ă©s Köln után Budapest ad otthont a számos technikai Ăşjdonságot felvonultatĂł KonyhakiállĂtásnak, amelyet február 28. Ă©s március 2. között a Papp LászlĂł Budapest SportarĂ©nában rendeznek meg. | |
| |
| |
| |
| |
|
MTI hĂrek |
---|
| Külföld |
| | Magyarország |
| | EU |
| | Külföld |
| | Magyarság |
| | Sport |
| | Tudomány |
| | Külföld |
| | Sport |
| | Egészségügy |
| | Labdarúgás |
| | Bûnügy |
| | Baleset |
| |
Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj Budapesten
MTI
2014 February 19, Wednesday
(MTI) - A két borvidék legnevesebb termelõi, összesen 25 pincészet mutatja be bikavérjeit pénteken Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezésû, a nagyközönség számára is nyitott kóstolón.
|
(MTI) - A két borvidék legnevesebb termelõi, összesen 25 pincészet mutatja be bikavérjeit pénteken Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezésû, a nagyközönség számára is nyitott kóstolón.
    BikavĂ©rt csak kĂ©t magyar borvidĂ©ken, Egerben Ă©s Szekszárdon lehet kĂ©szĂteni. Annak ellenĂ©re, hogy az egyik legismertebb hazai bortĂpusnak számĂt, volt idõszak, amikor kevesen tekintettek rá elismerĂ©ssel, az utĂłbbi Ă©vekben azonban egyre erõsebb a törekvĂ©s mindkĂ©t borvidĂ©k rĂ©szĂ©rõl, hogy a magas presztĂzsĂ» kategĂłriában helyezzĂ©k el. Ennek szellemĂ©ben az egri Ă©s a szekszárdi termelõk pĂ©nteken másodszorra mutatják be egyĂĽtt bikavĂ©rjeiket a fõvárosban - áll a szervezõk által az MTI-hez eljuttatott közlemĂ©nyben.     Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borászok CĂ©hĂ©nek tagja az MTI megkeresĂ©sĂ©re felidĂ©zte: az elmĂşlt Ă©vtizedekben a szekszárdiak Ă©s az egriek azon vitatkoztak, hol kĂ©szĂtettek elõbb bikavĂ©rt, mára azonban összefogás alakult ki a kĂ©t borvidĂ©k termelõi között egymás erõsĂtĂ©sĂ©re.     "Szekszárdon Ă©s Egerben mások a sĂşlypontok. Itt viszonylag kevĂ©s bikavĂ©r kĂ©szĂĽl, Ă©vi mintegy 100 ezer palack, mĂg Egerben nagyságrendekkel több. Az elmĂşlt Ă©vekben lĂ©trejött a konszenzus arrĂłl, hogy Szekszárd kitörĂ©si pontja, egyedisĂ©gĂ©nek hangsĂşlyozása a kadarkával, a kĂ©kfrankossal Ă©s a bikavĂ©rrel kell törtĂ©njen. Nálunk a cabernet Ă©s a merlot nagyon sikeresek, de ahhoz, hogy a világon felfigyeljenek Szekszárdra, valami egyĂ©nisĂ©gre van szĂĽksĂ©g, Ă©s mi erre a kadarkát, a kĂ©kfrankost Ă©s a bikavĂ©rt gondoljuk alkalmasnak" - mondta el a borász.     Mint kiemelte: a bikavĂ©rek terĂ©n Szekszárd erõsebben archaizál, mert nagyobb minimum mennyisĂ©get Ăr elõ a kĂ©kfrankosra Ă©s a kadarkára, mint Eger, ahol a kadarka nem is feltĂ©tlenĂĽl kötelezõ. Eger ellenben egy bonyolultabb, háromszintĂ» rendszert határozott meg; a szekszárdi jelenleg egy-, a jövõben kĂ©tszintes lesz. "Hogy kinek van igaza, nem tudom, a közönsĂ©g pĂ©nteken megválaszolhatja" - jegyezte meg.     Heimann Zoltán emlĂ©keztetett, a szekszárdi borászok egymás borainak rendszeres kĂłstolásával is a magasabb minõsĂ©get cĂ©lozzák meg: szigorĂş, 75 százalĂ©kos egyetĂ©rtĂ©sre volt szĂĽksĂ©g ahhoz is, hogy a februári kĂłstolĂłn termelõjĂĽk bemutathasson egy-egy szekszárdi tĂ©telt.     Gál Lajos egri bortermelõ, az Eszterházy Károly Fõiskola docense felidĂ©zte: a minõsĂ©gi bikavĂ©r termelĂ©sĂ©ben kiesett nĂ©hány Ă©vtized, de az utĂłbbi hĂşsz Ă©vben elkezdtĂ©k ĂşjjáépĂteni az elnevezĂ©s renomĂ©ját Egerben.     Ehhez alapvetõ fontosságĂş, hogy jĂł minõsĂ©gĂ» szõlõ teremjen, amelybõl meg is Ă©l a termelõje, ezĂ©rt 1997-tõl már szabályozták annak termelĂ©sĂ©t - jegyezte meg.     Egerben a magasabb minõsĂ©g Ă©rdekĂ©ben kĂ©sõbb megalkották a bikavĂ©r superior Ă©s grand superior kategĂłriákat, azzal a cĂ©llal, hogy az alapkĂ©nt szolgálĂł classicus bikavĂ©rek fölött prĂ©mium kĂnálatot hozzanak lĂ©tre terroir borkĂ©nt, gyĂĽmölcs Ă©s fĂ»szeres aromákban gazdag ásványos bikavĂ©rekbõl. Az elõĂrások azáltal jelenĂtenek meg hozzáadott Ă©rtĂ©ket, hogy Ă©rettebb szõlõalapanyagot, valamint hosszabb hordĂłs Ă©s palackos Ă©rlelĂ©st tesznek kötelezõvĂ©. A Budapesten bemutatkozĂł tĂ©telek szigorĂş elõkĂłstolás alapján kerĂĽlhetnek a vendĂ©gek elĂ© - közölte Gál Lajos.     Az Eger-Szekszárd BikavĂ©r Párbaj kiállĂtĂłi nĂ©vsorárĂłl Ă©s rĂ©szleteirõl a rendezvĂ©ny Facebook-oldalán - www.facebook.com/events/1448302905388292 - találhatnak rĂ©szletes informáciĂłkat az Ă©rdeklõdõk.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t. |
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!