Történelem
Hadijåték az 1848-49-es szabadsågharc szolnoki csatåjånak emlékére
(MTI) - Hadijåtékon idézik fel szombaton a magyarok åltal sikeresen megvívott szolnoki csatåt, amely 1849. mårcius 5-én a szabadsågharc dicsÔséges tavaszi hadjåratånak kezdetét jelentette - mondta Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgårmestere az ...
Törökkori emlĂ©kek kerĂŒltek elĂ” Egerben, a DobĂł tĂ©r alatt
EmlĂ©knap - KövĂ©r: a kommunizmus az ember Ă©s az emberisĂ©g elleni bĂ»n - BÕVÍTETT
Meghalt a legidĂ”sebb holokauszt-tĂșlĂ©lĂ”, egy 110 Ă©ves asszony
Kövér Låszló: nincs alku a kommunizmussal
Évente megemlĂ©keznek a KĂĄrpĂĄt-medence magyar ifjĂșsĂĄgi szervezetei a dĂ©lvidĂ©ki vĂ©rengzĂ©s ĂĄldozatairĂłl
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Történelem Történelem
Hende: akkor van jövĂ”nk, ha a mĂșltunkkal szembenĂ©zĂŒnk
MTI   2014 February 01, Saturday  

Csak akkor van jövĂ”nk, ha a mĂșltunkkal szembenĂ©zĂŒnk, de nemcsak annak dicsĂ”sĂ©ges, hanem a keserĂ» oldalĂĄval is, nemcsak a szenvedĂ©sĂŒnkkel, hanem sajĂĄt bĂ»neinkkel is - mondta a honvĂ©delmi miniszter SiklĂłson szombaton.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Csak akkor van jövĂ”nk, ha a mĂșltunkkal szembenĂ©zĂŒnk, de nemcsak annak dicsĂ”sĂ©ges, hanem a keserĂ» oldalĂĄval is, nemcsak a szenvedĂ©sĂŒnkkel, hanem sajĂĄt bĂ»neinkkel is - mondta a honvĂ©delmi miniszter SiklĂłson szombaton.

Hende Csaba a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș Ă©s a mĂĄlenkij robot SiklĂłs Ă©s környĂ©ke ĂĄldozatainak tiszteletĂ©re rendezett megemlĂ©kezĂ©sen hangsĂșlyozta: egy közössĂ©g, egy nemzet törtĂ©nelme a benne Ă©lĂ”k összetartozĂĄsĂĄnak törtĂ©nete. Minket magyarokat ez a tudat tett kĂ©pessĂ© a remĂ©nytelen helyzetekben valĂł helytĂĄllĂĄsokra, az ĂșjrakezdĂ©sekre - mondta a honvĂ©delmi miniszter a vĂĄrhoz közeli rĂłmai katolikus templomban, mintegy szĂĄztagĂș hallgatĂłsĂĄga elĂ”tt. Hende Csaba fontosnak nevezte, hogy minden nemzedĂ©k ismerkedjen közössĂ©ge törtĂ©netĂ©vel, tagjai talĂĄlkozzanak hĂ”sökkel, katonĂĄkkal, a megkĂ­nzott nemzedĂ©k szenvedĂ©seivel, hogy a rĂ©gi bĂ»nöket Ă©s hibĂĄkat kikerĂŒlve, a rĂ©gi erĂ©nyekbĂ”l Ă©s sikerekbĂ”l tanulva megfelelĂ” vĂĄlaszokat adjanak az Ă©let Ășj kihĂ­vĂĄsaira.
   
Hende Csaba a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșt idĂ©zve arrĂłl szĂłlt, hogy MagyarorszĂĄgot Ă©rintĂ”en a nemzetiszocializmus Ă©s a nemzetközi szocializmus vĂ­vott egymĂĄssal kĂ­mĂ©letlen, totĂĄlis hĂĄborĂșt, s e kĂ©t nagyhatalom között Ă”rlĂ”dött fel a magyar szuverenitĂĄs, a magyar ĂĄllam Ă©s az emberek Ă©lete is. "MagyarorszĂĄg nem a nemzeti Ă©rdekeinek vĂ©delmĂ©ben ĂŒzent hadat Ă©s ment a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂșba, sokkal inkĂĄbb olyan kĂ©nyszerpĂĄlyĂĄk szorĂ­tĂĄsĂĄban, amelyeknek nem tudott, vagy nem akart ellenĂĄllni" - szögezte le a miniszter.
   
EmlĂ©keztetett: a maga teljessĂ©gĂ©ben nem lĂĄtszott, hogy a mĂĄsodik magyar hadsereg lehetetlen kĂŒldetĂ©sre indul, menet közben derĂŒlt ki, hogy kĂ©szĂŒletlenĂŒl, alkalmatlan eszközökkel, Ă©s elegendĂ” tartalĂ©kok nĂ©lkĂŒl kellett volna elvĂ©gezni egy irreĂĄlisan nagyra mĂ©retezett feladatot. A magyar mĂĄsodik hadsereg honvĂ©dei ennek ellenĂ©re megĂĄlltĂĄk a helyĂŒket, Ă©s ennek a helytĂĄllĂĄsnak köszönhetĂ” sokak hazatĂ©rĂ©se. A miniszter szavai szerint manapsĂĄg sokat hallani az elsĂ” megszĂĄllĂĄsrĂłl, annak borzalmairĂłl, ĂĄldozatairĂłl, Ă©s sokat hallani a kollaborĂĄnsokrĂłl, a zsidĂłkat feljelentĂ” haszonĂ©lvezĂ”krĂ”l is. "AztĂĄn eljön az idĂ”, hogy igazat szĂłljunk a mĂĄsodik megszĂĄllĂĄsrĂłl, annak kollaborĂĄnsairĂłl, haszonĂ©lvezĂ”irĂ”l is, azokrĂłl, akiknek utĂłdai manapsĂĄg kötelet Ă­gĂ©rnek nekĂŒnk" - mondta. RĂĄmutatott: akkoriban olcsĂł volt az emberĂ©let, nem vĂ©dtĂ©k sem a nemzetközi egyezmĂ©nyek, sem a könyörĂŒlet, sem az erkölcs, amit a nemzeti szocializmus Ă©s a nemzetközi szocializmus ideolĂłgiĂĄja mint fölösleges dolgot vetett fĂ©lre. A miniszter felidĂ©zte, hogy a SzovjetuniĂłnak rabszolgĂĄkra volt szĂŒksĂ©ge hatalmas embervesztesĂ©gei pĂłtlĂĄsĂĄra, "vittek mindenkit". Az elhurcoltakra pedig nem volt szabad emlĂ©kezni, a megbĂ©kĂ©lĂ©s Ă©s a mĂșlt feltĂĄrĂĄsĂĄnak lehetĂ”sĂ©ge a SzovjetuniĂł felbomlĂĄsĂĄval, a rendszervĂĄltĂĄssal jött el - közölte. Hende Csaba arra hĂ­vta fel a figyelmet, hogy MagyarorszĂĄg idĂ©n megint egy korszakhatĂĄr elĂ”tt ĂĄll, s "mindannyiunkra fontos döntĂ©s vĂĄr". "MögöttĂŒnk a mĂșlt Ă©s elĂ”ttĂŒnk a jövĂ”, amelyet meg kell nyernĂŒnk" - mondta a honvĂ©delmi miniszter.
   
TiffĂĄn Zsolt, a Baranya megyei közgyĂ»lĂ©s fideszes elnöke arrĂłl beszĂ©lt, hogy a fiataloknak meg kell tanĂ­tani a magyar törtĂ©nelem fĂĄjdalmas, sötĂ©t korszakainak szenvedĂ©störtĂ©netĂ©t, hogy soha többĂ© ne fordulhasson elĂ” az emberek szĂĄrmazĂĄsi, faji, vallĂĄsi, vagy egyĂ©b alapon törtĂ©nĂ” ĂŒldözĂ©se, elhurcolĂĄsa, meggyilkolĂĄsa. A politikus, akinek csalĂĄdjĂĄban nĂ©gyen is Ă©rintettek voltak a mĂĄlenkij robotban, hozzĂĄtette, hogy MagyarorszĂĄg Ășj alaptörvĂ©nye minden korĂĄbbinĂĄl szĂ©lesebb jogokat biztosĂ­t, deklarĂĄlja az emberi mĂ©ltĂłsĂĄg sĂ©rthetetlensĂ©gĂ©t, a szabadsĂĄghoz, a biztonsĂĄghoz valĂł jogot Ă©s a tulajdon vĂ©delmĂ©t. "De a legfontosabb, hogy minden szabĂĄlyozĂĄs, törvĂ©nykezĂ©s ellenĂ©re emlĂ©kezet Ă©s emlĂ©kezĂ©s nĂ©lkĂŒl nincs magyar nemzet. A megemlĂ©kezĂ©s keretĂ©ben ökumenikus istentiszteletet tartottak, ezutĂĄn a rĂ©sztvevĂ”k a vĂĄrkertben megkoszorĂșztĂĄk a hĂ”sök emlĂ©kmĂ»vĂ©t.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player