Történelem
Hadijåték az 1848-49-es szabadsågharc szolnoki csatåjånak emlékére
(MTI) - Hadijåtékon idézik fel szombaton a magyarok åltal sikeresen megvívott szolnoki csatåt, amely 1849. mårcius 5-én a szabadsågharc dicsÔséges tavaszi hadjåratånak kezdetét jelentette - mondta Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgårmestere az ...
Törökkori emlĂ©kek kerĂŒltek elĂ” Egerben, a DobĂł tĂ©r alatt
EmlĂ©knap - KövĂ©r: a kommunizmus az ember Ă©s az emberisĂ©g elleni bĂ»n - BÕVÍTETT
Meghalt a legidĂ”sebb holokauszt-tĂșlĂ©lĂ”, egy 110 Ă©ves asszony
Kövér Låszló: nincs alku a kommunizmussal
Évente megemlĂ©keznek a KĂĄrpĂĄt-medence magyar ifjĂșsĂĄgi szervezetei a dĂ©lvidĂ©ki vĂ©rengzĂ©s ĂĄldozatairĂłl
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Történelem Történelem
ElĂ”kerĂŒlt Heinrich Himmler nĂĄci vezetĂ” több szĂĄz magĂĄnlevele
MTI   2014 January 26, Sunday  

ElĂ”kerĂŒlt Heinrich Himmler nĂĄci vezetĂ”nek, a holokauszt fĂ” szervezĂ”jĂ©nek több szĂĄz magĂĄnlevele, fĂ©nykĂ©pe Ă©s egyĂ©b szemĂ©lyes dokumentuma.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - ElĂ”kerĂŒlt Heinrich Himmler nĂĄci vezetĂ”nek, a holokauszt fĂ” szervezĂ”jĂ©nek több szĂĄz magĂĄnlevele, fĂ©nykĂ©pe Ă©s egyĂ©b szemĂ©lyes dokumentuma.

Az Izraelben felbukkant anyagrĂłl a Die Welt cĂ­mĂ» nĂ©met lap nyolcrĂ©szes sorozatot indĂ­tott vasĂĄrnap. A nagyjĂĄbĂłl 700 levĂ©lbĂ”l, kĂ©peslapbĂłl, feljegyzĂ©sbĂ”l Ă©s mĂĄs dokumentumbĂłl, pĂ©ldĂĄul receptekbĂ”l ĂĄllĂł gyĂ»jtemĂ©nyrĂ”l az tudhatĂł biztosan, hogy a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș vĂ©gĂ©n Heinrich Himmler bajororszĂĄgi villĂĄjĂĄban volt egy pĂĄncĂ©lszekrĂ©nyben, amelyet amerikai katonĂĄk nyitottak fel. A magĂĄnarchĂ­vum sorsa ettĂ”l kezdve bizonytalan. Évtizedekkel kĂ©sĂ”bb, mĂĄr a nyolcvanas Ă©vekben egy Izraelben Ă©lĂ” holokauszttĂșlĂ©lĂ”, Chaim Rosenthal birtokĂĄba kerĂŒlt, aki aztĂĄn 2007-ben az egĂ©sz anyagot eladta Vanessa Lapa tel-avivi filmrendezĂ” apjĂĄnak. A Lapa csalĂĄd az eredeti dokumentumokat egy izraeli bank szĂ©fjĂ©ben Ă”rzi. Vanessa Lapa 2011-ben a mĂĄsolatokkal felkereste a Die Welt szerkesztĂ”sĂ©gĂ©t. Az anyag feldolgozĂĄsa több mint kĂ©t Ă©vig tartott, dokumentumfilm is kĂ©szĂŒlt belĂ”le. A rendes ember (Der AnstĂ€ndige) cĂ­mĂ» munkĂĄt februĂĄr elejĂ©n mutatjĂĄk be a berlini nemzetközi filmfesztivĂĄlon, a BerlinalĂ©n.
   
A Die Welt a lehetĂ” legnagyobb körĂŒltekintĂ©ssel jĂĄrt el, azĂ©rt is, mert nem akart Ășgy jĂĄrni, mint a Stern cĂ­mĂ» hĂ­rmagazin, amely 1983-ban Adolf Hitler naplĂłikĂ©nt mutatott be egy utĂłbb hamisĂ­tvĂĄnynak bizonyult dokumentumgyĂ»jtemĂ©nyt. A Himmler-fĂ©le anyagrĂłl több szakĂ©rtĂ”, köztĂŒk a nĂ©met orszĂĄgos levĂ©ltĂĄr elnökĂ©nek közremĂ»ködĂ©sĂ©vel megĂĄllapĂ­tottĂĄk, hogy minden kĂ©tsĂ©get kizĂĄrĂłan eredeti. A dokumentumok többsĂ©ge levĂ©l, amelyet Himmler a felesĂ©gĂ©nek Ă­rt. Az anyag az 1927-tĂ”l 1945 tavaszĂĄig, a Himmler öngyilkossĂĄgĂĄt megelĂ”zĂ” hetekig tartĂł idĂ”szakot mutatja be.
   
A Die Welt elemzĂ©se alapjĂĄn a többnyire hĂ©tköznapi tĂ©mĂĄkrĂłl, csalĂĄdi ĂŒgyekrĂ”l szĂłlĂł levelekbĂ”l kitĂ»nik a szerzĂ” radikĂĄlis antiszemitizmusa, amelyet felesĂ©ge is osztott, Ă©s nyomon követhetĂ” karrierje is. ArrĂłl viszont csak informĂĄciĂłmorzsĂĄk vannak a csalĂĄdi levelezĂ©sben, hogy pontosan mivel foglalkozott a holokauszt idejĂ©n. "Indulok Auschwitzba. CsĂłkollak, Heini" - zĂĄrta egy 1942-ben kelt levelĂ©t. Egy mĂĄsik 1942-es Ă­rĂĄsĂĄban arrĂłl tĂĄjĂ©koztatta a felesĂ©gĂ©t, hogy "a következĂ” napokban Lublinban, Zamoscban, Auschwitzban Ă©s Lembergben leszek, Ă©s aztĂĄn felkeresem az Ășj szĂĄllĂĄst. KĂ­vĂĄncsi vagyok, milyen lesz telefonĂĄlni több ezer kilomĂ©teres tĂĄvolsĂĄgbĂłl. Sok csĂłk Ă©s ĂŒdvözlet, PapikĂĄd". Himmler ezen az ĂștjĂĄn halĂĄltĂĄborokat lĂĄtogatott meg, mert szemĂ©lyesen akarta megtekinteni a gĂĄzkamrĂĄk mĂ»ködĂ©sĂ©t.
   
A felesĂ©gĂ©t gyakran becĂ©zte a levelekben, de erĂ”s szenvedĂ©lyekre nem lehet következtetni Ă­rĂĄsaibĂłl. A hĂĄromgyerekes csalĂĄdapa 1938-ban viszonyt kezdett titkĂĄrnĂ”jĂ©vel, akitĂ”l kĂ©t gyereke szĂŒletett. A fĂ©lrelĂ©pĂ©st azzal magyarĂĄzta, hogy az utĂłdnemzĂ©s az ĂĄrja fĂ©rfi kötelessĂ©ge. A felesĂ©gĂ©nek Ă­rt levelei a fĂ©lrelĂ©pĂ©stĂ”l kezdve egyre inkĂĄbb tĂĄrgyszerĂ»ek, hĂ»vösek, de a dokumentumokbĂłl az is kitĂ»nik, hogy hatalmĂĄt felhasznĂĄlva a hadigazdĂĄlkodĂĄs Ă©s a jegyrendszer közepette kĂŒlönlegessĂ©gekkel - Ă©dessĂ©ggel, gyĂŒmölccsel, a piaci forgalomban beszerezhetetlen Ă©lelmiszerekkel - halmozta el a csalĂĄdjĂĄt.
   
Nem csak az ajĂĄndĂ©kokkal volt bĂ”kezĂ», a levelek Ă©s a Tel-Aviv-i gyĂ»jtemĂ©nyben megtalĂĄlhatĂł hĂĄztartĂĄsi naplĂłk alapjĂĄn felesĂ©ge Ă©s lĂĄnyai a hĂĄborĂșs Ă©vekben havonta 500 Ă©s 1300 birodalmi mĂĄrka közötti összeggel - mai ĂĄron szĂĄmolva 2,4-6,1 milliĂł forinttal - gazdĂĄlkodhattak, mĂ­g a nĂ©met hĂĄztartĂĄsok ĂĄtlagosan 50-100 birodalmi mĂĄrka jövedelemmel rendelkeztek. Heinrich Himmler volt az SS Ă©s a Gestapo - a nĂĄci pĂĄrt fegyveres alakulata Ă©s a nĂĄci titkosrendĂ”rsĂ©g - vezetĂ”je, Ă©s Ă” volt a felelĂ”se a hatalmi gĂ©pezetben a holokauszt elĂ”kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek Ă©s vĂ©grehajtĂĄsĂĄnak. A rendszer legfelsĂ” körĂ©be, Hitler bizalmasai közĂ© tartozott.
   
A gyĂ»jtemĂ©nyt elemzĂ” csoport egyik tagja, Michael Wildt törtĂ©nĂ©sz szerint a levelekben az is igen Ă©rdekes, hogy mi az, amirĂ”l egy sor sincs bennĂŒk. A zsidĂłsĂĄg kiirtĂĄsĂĄra irĂĄnyulĂł törekvĂ©seket, a tömeggyilkossĂĄgokat Himmler nem tartotta emlĂ­tĂ©sre mĂ©ltĂłnak. "Annyira biztos volt a dolgĂĄban, hogy nem kellett ezt megbeszĂ©lnie a felesĂ©gĂ©vel, nem volt szĂŒksĂ©ge tĂĄmogatĂĄsra, megerĂ”sĂ­tĂ©sre" - mondta a törtĂ©nĂ©sz a Die Weltnek. A dokumentumok alapjĂĄn Himmler Ă©letmĂłdja a nĂĄci vezetĂ©s mĂĄs tagjaihoz, pĂ©ldĂĄul Hermannn Göringhez vagy Joseph Goebbelshez kĂ©pest visszahĂșzĂłdĂł volt. A holokauszt fĂ” szervezĂ”je "egy szĂŒrke kis bĂŒrokrata volt" - mondta Vanessa Lapa.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player