DiplomĂĄcia
A KĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium elĂ­tĂ©li a jĂŒnnani merĂ©nyletet
(MTI) - A KĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium hatĂĄrozottan elĂ­tĂ©li a kĂ­nai JĂŒnnan tartomĂĄny fĂ”vĂĄrosĂĄban, Kunmingban elkövetett merĂ©nyletet Ă©s rĂ©szvĂ©tĂ©t fejezi ki az ĂĄldozatok csalĂĄdtagjainak - tĂĄjĂ©koztatta a tĂĄrca hĂ©tfĂ”n az MTI-t.
Holokauszt-emléknap - Izraeli nagykövet: a holokauszttagadås az antiszemitizmus megnyilvånulåsa
A KĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium elĂ­tĂ©li az Ă©szak-mitrovicai merĂ©nyletet
Martonyi JĂĄnos egy chilei lapnak: a magyar kormĂĄny nem kĂ­vĂĄnta a terheket az emberek vĂĄllĂĄra rakni
IrĂĄn - EnyhĂŒlt tavaly a nyugati hatalmak Ă©s TeherĂĄn viszonya
Martonyi: sikeres Ă©vet zĂĄr a magyar kĂŒlpolitika
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
DiplomĂĄcia DiplomĂĄcia
Amerikai nagykövetjelölt: nem könnyĂ», de szĂŒksĂ©ges pĂĄrbeszĂ©det folytatunk a demokrĂĄciĂĄrĂłl
MTI   2014 January 17, Friday  

Az EgyesĂŒlt Államok nem könnyĂ», de szĂŒksĂ©ges pĂĄrbeszĂ©det fog folytatni MagyarorszĂĄggal a demokrĂĄciĂĄrĂłl - jelentette ki csĂŒtörtökön az amerikai szenĂĄtus kĂŒlĂŒgyi bizottsĂĄgĂĄban megtartott meghallgatĂĄsĂĄn Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetjelölt.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Az EgyesĂŒlt Államok nem könnyĂ», de szĂŒksĂ©ges pĂĄrbeszĂ©det fog folytatni MagyarorszĂĄggal a demokrĂĄciĂĄrĂłl - jelentette ki csĂŒtörtökön az amerikai szenĂĄtus kĂŒlĂŒgyi bizottsĂĄgĂĄban megtartott meghallgatĂĄsĂĄn Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetjelölt.

Bell Amerika szoros szövetsĂ©gesĂ©nek nevezte MagyarorszĂĄgot, Ă©s kijelentette, hogy a kĂ©t orszĂĄg egyĂŒttmĂ»ködĂ©se a közösen vallott Ă©rtĂ©keken alapul. MĂ©ltatta az afganisztĂĄni, a koszovĂłi Ă©s a boszniai magyar katonai szerepvĂĄllalĂĄst, Ă©s kitĂ©rt arra, hogy Budapest "aktĂ­v Ă©s konstruktĂ­v" tĂĄmogatĂłja az izraeli-palesztin bĂ©ke-megĂĄllapodĂĄst cĂ©lzĂł amerikai közvetĂ­tĂ©snek Ă©s a szĂ­riai vegyifegyver-leszerelĂ©si programnak is.
   
Ugyanakkor emlĂ©keztetett arra, hogy Washington az elmĂșlt kĂ©t Ă©vben nyĂ­ltan hangot adott több aggĂĄlyĂĄnak is a fĂ©kek Ă©s az ellensĂșlyok magyarorszĂĄgi ĂĄllapotĂĄval Ă©s több intĂ©zmĂ©ny fĂŒggetlensĂ©gĂ©vel kapcsolatban. "Sokan azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy a mĂ©lyrehatĂł törvĂ©nyhozĂĄsi Ă©s alkotmĂĄnyos vĂĄltozĂĄsok ĂĄrtottak a nemzetközi beruhĂĄzĂĄsi klĂ­mĂĄnak, alĂĄĂĄstĂĄk a tulajdonjogokat, meggyengĂ­tettĂ©k a bĂ­rĂłsĂĄgokat Ă©s a vĂ©grehajtĂł hatalom kezĂ©ben központosĂ­tottĂĄk a hatalmat" - mondta.
   
Kijelentette, hogy kinevezĂ©sĂ©nek jĂłvĂĄhagyĂĄsa esetĂ©n vĂ©delmezni fogja az amerikai Ă©s az eurĂłpai demokratikus Ă©rtĂ©keket, Ă©s sĂŒrgetni fogja, hogy a magyar partnerek mĂ»ködjenek egyĂŒtt nemzetközi partnereikkel Ă©s a civil tĂĄrsadalommal. "A pluralizmus eszmĂ©nye rĂ©szĂ©t kĂ©pezi annak, hogy a mi Ă©rtelmezĂ©sĂŒnkben mit jelent a demokrĂĄcia. A demokrĂĄciĂĄk elismerik, hogy egyetlen entitĂĄsnak - ĂĄllamnak, politikai pĂĄrtnak vagy vezetĂ”nek - sem lesz meg soha a vĂĄlasza az összes a kihĂ­vĂĄsra, amellyel szembesĂŒlĂŒnk" - hangoztatta Bell.
   
EmlĂ©keztetett arra, hogy Washingtont aggasztja a szĂ©lsĂ”sĂ©gesek megerĂ”södĂ©se, igaz, ez a trend nemcsak MagyarorszĂĄgra jellemzĂ”. "Viszont a szĂ©lsĂ”sĂ©ges pĂĄrtok megerĂ”södĂ©se MagyarorszĂĄgon kĂŒlön aggodalomra ad okot. Ha megerĂ”sĂ­tenek, akkor a tolerancia vĂ©delme Ă©s elĂ”mozdĂ­tĂĄsa lesz prioritĂĄsaim egyike" - mondta. Megfogadta, hogy kĂŒzdeni fog a gyĂ»lölet Ă©s az elÔítĂ©let ellen.
   
Bell a legfontosabb cĂ©lkitĂ»zĂ©sei között emlĂ­tette a kĂ©toldalĂș biztonsĂĄgi, bĂ»nĂŒldözĂ©si, kereskedelmi, valamint az energiaellĂĄtĂĄsi fĂŒggetlensĂ©g terĂ©n valĂł egyĂŒttmĂ»ködĂ©s erĂ”sĂ­tĂ©sĂ©t. A meghallgatĂĄson rĂ©szt vevĂ” szenĂĄtorok közĂŒl többen kĂ©rdĂ©sbe csomagolva bĂ­rĂĄltĂĄk a magyar politikai vĂĄltozĂĄsokat. Chris Murphy, a kĂŒlĂŒgyi bizottsĂĄg eurĂłpai albizottsĂĄgĂĄnak demokrata pĂĄrti elnöke arrĂłl beszĂ©lt, hogy MagyarorszĂĄggal kapcsolatban az olyan visszalĂ©pĂ©sek keltenek egyĂŒtt aggodalmat, amelyeknek kĂŒlön-kĂŒlön nem kellene nagy jelentĂ”sĂ©get tulajdonĂ­tani. Tim Kaine demokrata szenĂĄtor arrĂłl kĂ©rdezte Bellt, hogy milyen eszközökkel akar fellĂ©pni a "sajtĂłszabadsĂĄg korlĂĄtozĂĄsa ellen". Bell erre vĂĄlaszul kilĂĄtĂĄsba helyezte a civil szervezetetekkel valĂł egyĂŒttmĂ»ködĂ©s erĂ”sĂ­tĂ©sĂ©t.
   
Benjamin Cardin, a Helsinki BizottsĂĄg demokrata pĂĄrti elnöke azt mondta: aggodalomra ad okot MagyarorszĂĄgnak a helsinki alapelvek irĂĄnti kifogĂĄsolhatĂł elkötelezettsĂ©ge, mint ahogy az is, hogy bĂĄr a magyar kormĂĄny nem tĂĄmogatja a szĂ©lsĂ”sĂ©ges megnyilvĂĄnulĂĄsokat, Cardin szerint nem is hatĂĄrolĂłdik el azoktĂłl. Az EgyesĂŒlt Államokban jelentĂ”s aggodalmat kelt a "nĂ©met megszĂĄllĂĄs tervezett emlĂ©kmĂ»ve", "mert Ășgy tĂ»nik, azt prĂłbĂĄljĂĄk vele ĂŒzenni, hogy minden, ami MagyarorszĂĄgon a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș idejĂ©n törtĂ©nt, a nĂ©metek felelĂ”ssĂ©ge volt. Közben azonban abban, ami törtĂ©nt, sok magyar is bĂ»nrĂ©szes volt" - jelentette ki.
   
A republikĂĄnus pĂĄrti John McCain szenĂĄtor inkĂĄbb a demokrata jelöltek felkĂ©szĂŒltsĂ©gĂ©t tesztelte. A tapasztalt kĂŒl- Ă©s biztonsĂĄgpolitikai szakĂ©rtĂ” Ă©rdeklĂ”dĂ©sĂ©re kiderĂŒlt, hogy a csĂŒtörtökön meghallgatott jelöltek közĂŒl - a bizottsĂĄg elĂ”tt megjelent az Obama-kormĂĄnyzat leendĂ” izlandi Ă©s norvĂ©giai nagykövete is - egyedĂŒl Bell jĂĄrt mĂĄr (tavaly mĂĄrciusban) a remĂ©nybeli ĂĄllomĂĄshelyĂ©n. McCain kĂ©tszer is feltette neki azt a kĂ©rdĂ©st, hogy mik az amerikai politika prioritĂĄsai MagyarorszĂĄgon, mint ahogy arra is duplĂĄn kĂ©rdezett rĂĄ, hogy mit tenne mĂĄskĂ©pp, mint hivatali elĂ”dje. Ezekre a felvetĂ©sekre Bell az ĂĄltala korĂĄbban elmondottak parafrĂĄzisĂĄval vĂĄlaszolt. UgyanĂ­gy tett a szenĂĄtor azon kĂ©rdĂ©sĂ©re is, amely azt firtatta, hogy veszĂ©lyben van-e a demokrĂĄcia MagyarorszĂĄgon. Colleen Bell televĂ­ziĂłs producer Ă©s kĂŒlönbözĂ” környezetvĂ©delmi, mĂ»vĂ©szeti Ă©s szociĂĄlis ĂŒgyek tĂĄmogatĂłja.
   
TevĂ©kenyen hozzĂĄjĂĄrult az Ă”t nagyköveti posztra jelölĂ” Barack Obama elnök ĂșjravĂĄlasztĂĄsi kampĂĄnyĂĄnak adomĂĄnygyĂ»jtĂ” tevĂ©kenysĂ©gĂ©hez. JĂłvĂĄhagyĂĄsa esetĂ©n Bell Ășgynevezett politikai kinevezett lesz. Karrierdiplomata legutĂłbb Charles H. Thomas szemĂ©lyĂ©ben 1990 Ă©s 1994 között ĂĄllt a budapesti amerikai nagykövetsĂ©g Ă©lĂ©n. Az Ă” elĂ”dje, az idĂ©n januĂĄrban elhunyt Robie Marcus Hooker "Mark" Palmer (1986-1990) tĂ”le eltĂ©rĂ”en a washingtoni kĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium hivatĂĄsos ĂĄllomĂĄnyĂĄhoz tartozott. A szenĂĄtus kĂŒlĂŒgyi bizottsĂĄga a vĂĄrakozĂĄsok szerint a jövĂ” hĂ©tnĂ©l elĂ”bb nem dönt arrĂłl, hogy tĂĄmogatja-e a budapesti missziĂłvezetĂ”i poszt vĂĄromĂĄnyosĂĄt, testĂŒletileg pedig a szövetsĂ©gi felsĂ”hĂĄz kĂ©t-hĂĄrom hĂ©t mĂșlva szavazhat a megerĂ”sĂ­tĂ©sĂ©rĂ”l. Mivel a szenĂĄtusban a mĂșlt Ă©v vĂ©gĂ©n olyan Ășj szabĂĄlyozĂĄst vezettek be, amely szemĂ©lyi kĂ©rdĂ©sekben gyakorlatilag kizĂĄrja az obstrukciĂł lehetĂ”sĂ©gĂ©t, a jelölĂ©s jĂłvĂĄhagyĂĄsa gyakorlatilag biztosra vehetĂ”. A nagykövetjelölt az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy kinevezĂ©sĂ©nek szenĂĄtusi megerĂ”sĂ­tĂ©se esetĂ©n remĂ©nyei szerint mĂĄrcius elejĂ©n foglalhatja el ĂĄllomĂĄshelyĂ©t.
   
Ha a szövetsĂ©gi felsĂ”hĂĄz megszavazza, Colleen Bell lesz a rendszervĂĄltozĂĄs utĂĄni negyedik nĂ”i amerikai nagykövet Budapesten. A 46 Ă©ves jelölt nĂ©gy gyermek anyja. FĂ©rjĂ©vel, a televĂ­ziĂłs forgatĂłkönyvĂ­rĂł Ă©s producer Bradley Bellel egyĂŒtt eddig Los Angelesben Ă©lt.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player