A halárusĂtást is ellenõrzi a NÉbiH az ĂĽnnepek elõtt
MTI
2013 December 17, Tuesday
(MTI) - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NĂ©bih) elrendelte az idei tĂ©li kiemelt ellenõrzĂ©seket; elsõsorban azokat az Ă©lelmiszereket – pĂ©ldául az Ă©lõ halakat Ă©s haltermĂ©keket - vizsgálják, amelyeket a közelgõ ĂĽnnepek miatt a ...
|
(MTI) - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte az idei téli kiemelt ellenõrzéseket; elsõsorban azokat az élelmiszereket - például az élõ halakat és haltermékeket - vizsgálják, amelyeket a közelgõ ünnepek miatt a leggyakrabban vásárolnak a fogyasztók - közölte Farle Csaba Csongrád megyei fõállatorvos kedden Szegeden.
    Az ellenõrök vizsgálják a friss hĂşs, pácolt, fĂĽstölt nyers Ă©s fõtt hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek, közöttĂĽk a virsli elõállĂtását Ă©s forgalmazását, továbbá az Ă©desipari termĂ©keket, Ăgy a szaloncukrokat, valamint a borokat Ă©s pezsgõket - mondta a szakember egy szegedi nagykereskedelmi áruházban tartott ellenõrzĂ©sen.     Az Ă©lõ halat Ă©s haltermĂ©keket árusĂtĂł kereskedelmi egysĂ©gekben ellenõrzik az áru származásával kapcsolatos dokumentumokat, az állatorvosi igazolásokat, a tárolási körĂĽlmĂ©nyeket - a vĂzhõmĂ©rsĂ©kletet, illetve az olvadĂł jĂ©g hõmĂ©rsĂ©kletĂ©t -, de megvizsgálják az állatokat is, hogy van-e rajtuk Ă©lõsködõ vagy sĂ©rĂĽlĂ©s - ismertette a fõállatorvos.     Az elmĂşlt Ă©vek tapasztalatai alapján a gyártĂłk Ă©s forgalmazĂłk egyre felkĂ©szĂĽltebbek - mondta el Farle Csaba. Megjegyezte: Csongrád megyĂ©ben Ă©vek Ăłta nem találtak kirĂvĂł szabálytalanságot.     A november 18. Ăłta tartĂł kiemelt ellenõrzĂ©s során a megyĂ©ben 20 vendĂ©glátĂł egysĂ©get, 77 forgalmazĂłt Ă©s 23 termĂ©kelõállĂtĂłt vizsgáltak. Jellemzõen kisebb szabálytalanságok miatt kellett figyelmeztetni a cĂ©geket, de volt olyan egysĂ©g, amelynek mĂ»ködĂ©sĂ©t a hatĂłság kĂ©nytelen volt felfĂĽggeszteni. Ebben az esetben a nyáron feltárt hiányosságok közĂĽl nem mindegyiket orvosolta a vállalkozás - ismertette a szakember.
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!