Sport
Kemény Dénes a magyar példåt ajånlotta követendÔnek a FINA-vilågkonferenciån
MagyarorszĂĄgon az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©vtizedben 1500-rĂłl 7000-re emelkedett az igazolt vĂ­zilabda-jĂĄtĂ©kosok szĂĄma, ĂĄm közben nem nĂ”tt a vĂ­zfelĂŒlet, Ă©s messze nem hasonlĂł mĂ©rtĂ©kben az edzĂ”k tudĂĄsa - jelentette ki KemĂ©ny DĂ©nes.
VĂ­zilabda vilĂĄgkupĂĄk: a nĂ”k kerĂŒltek nehezebb nĂ©gyesbe
A vĂ­zilabda modernizĂĄciĂłja a tĂ©ma a FINA-konferenciĂĄn - ELÕZETES
NÔi vízilabda vilågkupa - Az olaszok nyerték a "magyar csoportot"
VĂ­zilabda Eb - SzĂĄzötven nap mĂșlva rajt, a kormĂĄny 280 milliĂłval segĂ­t
Férfi vízilabda vilågliga - Magyar gyÔzelem a görögök vendégeként
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
Sport Sport
SzĂŒletĂ©snap - Tarics SĂĄndor 100 Ă©ves
MTI   2013 September 20, Friday  

(MTI) - HĂ©tfĂ”n lesz kereken 100 esztendĂ”s a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidĂ”sebb olimpiai bajnoka, a vĂ­zilabda-vĂĄlogatottal az 1936-os berlini nyĂĄri jĂĄtĂ©kokon gyĂ”ztes, hat Ă©vtizede az EgyesĂŒlt Államokban letelepedett, ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - HĂ©tfĂ”n lesz kereken 100 esztendĂ”s a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidĂ”sebb olimpiai bajnoka, a vĂ­zilabda-vĂĄlogatottal az 1936-os berlini nyĂĄri jĂĄtĂ©kokon gyĂ”ztes, hat Ă©vtizede az EgyesĂŒlt Államokban letelepedett, San FranciscĂłban Ă©lĂ” nemzetközi hĂ­rĂ» Ă©pĂ­tĂ©szmĂ©rnök, Tarics SĂĄndor.

    Az ĂŒnnep elĂ”tt nĂ©hĂĄny nappal helyi idĂ” szerint a reggeli ĂłrĂĄban BudapestrĂ”l Ă©rkezĂ” hĂ­vĂĄst a felesĂ©g fogadta az amerikai nagyvĂĄrosban, majd behallatszott a telefonba, amint Erzsike a fĂ©rjĂ©t sĂŒrgette: "siess, otthonrĂłl keresnek".
    "Köszönöm a jĂłkĂ­vĂĄnsĂĄgokat, de most bĂĄnatos hĂĄz a miĂ©nk, nem ĂŒnneplĂ©sre valĂł - bocsĂĄtotta elĂ”re szomorĂșan a kĂŒlönben mindig jĂł kedĂ©lyĂ», mind szellemileg, mind fizikailag kitĂ»nĂ” ĂĄllapotnak örvendĂ” örökifjĂș sportember, aki rögtön magyarĂĄzattal is szolgĂĄlt: - PĂĄr hete agyvĂ©rzĂ©st kapott szegĂ©ny felesĂ©gem, a jobb oldalĂĄra megbĂ©nult, Ă­gy mostansĂĄg bĂșs otthon a miĂ©nk." Majd leszögezte, hogy jelen helyzetben "sehogyse" fogja ĂŒnnepelni a jeles Ă©vfordulĂłt, s Ășgy fogalmazott: a hĂ©tfĂ”i nap "mĂ©ltĂłsĂĄgteljesen fog eltelni". HozzĂĄtette, mindketten remĂ©nykednek ugyanakkor, hogy a stroke-bĂłl is ki lehet jönni, sikerĂŒlhet a gyĂłgyulĂĄs, Ă©s az biztatĂł, hogy jĂșlius Ăłta sokat javult a felesĂ©g ĂĄllapota.
    "KemĂ©ny szĂ©kely lĂĄny Erzsike, bĂ­zom benne, hogy fel fog Ă©pĂŒlni" - mondta Tarics SĂĄndor, aki legutĂłbb tavaly augusztusban jĂĄrt szĂŒlĂ”vĂĄrosĂĄban. MĂĄsfĂ©l hetet töltött Budapesten, ahovĂĄ a londoni olimpiĂĄrĂłl Ă©rkezett. A brit fĂ”vĂĄrosban a Magyar Olimpiai BizottsĂĄg meghĂ­vĂĄsĂĄnak köszönhetĂ”en a helyszĂ­nen szorĂ­thatott az utĂłdok sikerĂ©Ă©rt, majd a jĂĄtĂ©kok zĂĄrultĂĄval nem a belvedere-i kertvĂĄrosban lĂ©vĂ” otthona felĂ© vette az irĂĄnyt, hanem hazalĂĄtogatott, többek között azĂ©rt, hogy talĂĄlkozzon a MĂ»egyetem rektorĂĄval. Annak a tanintĂ©zmĂ©nynek a vezetĂ”jĂ©vel, amelyben 1936-ban fejezte be egyetemi tanulmĂĄnyait mĂ©rnökkĂ©nt, ily mĂłdon mĂĄr tavalyelĂ”tt jogosultsĂĄgot szerezvĂ©n a 75 Ă©ve vĂ©gzetteket megilletĂ” diplomĂĄra.
    Tarics SĂĄndor 1949-ben vĂĄndorolt ki AmerikĂĄba, ahol földrengĂ©sbiztos Ă©pĂŒletek tervezĂ©sĂ©vel, feltalĂĄlĂłkĂ©nt jutott el a vilĂĄghĂ­rig. Szabadalma nyomĂĄn több ezer, a termĂ©szeti csapĂĄsnak ellenĂĄllĂł toronyhĂĄz Ă©pĂŒlt szerte földön az elmĂșlt Ă©vtizedekben. Az Ă©pĂ­tĂ©szmĂ©rnök mĂ©g a hetvenes Ă©vekben fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a rengĂ©sek erejĂ©t, Ă­gy a magas Ă©pĂŒletek, a felhĂ”karcolĂłk, de a hidak sem dĂ”lnek össze.
    A diploma mellett måsért is nevezetes esztendÔ szåmåra az 1936-os: abban az évben nyert olimpiai bajnoksågot a pólócsapattal. A jelen legjobbjait is jól ismeri, hiszen koråbbi ittjårtakor fel-felbukkant a vålogatott edzésein, és az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: egyik nagy ålma az, hogy ott lehessen a londoni olimpiån, a színhelyen szoríthasson Kåsås Tamåsék elsÔ helyéért.
    VĂĄgya fele rĂ©szben vĂĄlt valĂłra: szemtanĂșja lehetett az utĂłdok több fellĂ©pĂ©sĂ©nek is, miutĂĄn Londonba eljutott, ahol azonban a vĂĄlogatott nem tudta megvĂ©deni olimpiai bajnoki cĂ­mĂ©t, csak ötödik lett.  
    "Így is csodĂĄlatos Ă©rzĂ©s volt magyarnak lenni" - mondta el mĂĄr London utĂĄn, mĂ©g ha szerinte csak egyetlen mĂ©rkĂ”zĂ©sen, Ă©ppensĂ©ggel az EgyesĂŒlt Államok vĂĄlogatottja ellenin jĂĄtszott igazĂĄn jĂłl KemĂ©ny DĂ©nes egyĂŒttese, amely ugyanakkor az utolsĂł kĂ©t meccsĂ©n szĂ©p pĂłlĂłval bĂșcsĂșzott az olimpiĂĄtĂłl.
    "AzĂłta is nyomon követem a magyar vĂ­zilabda törtĂ©nĂ©seit, Ă©s Ășgy gondolom, fel kellett frissĂ­teni a londoni csapatot, amelyben tĂșl sok volt a rĂ©gi jĂĄtĂ©kos - emlĂ©kezett most vissza a mĂșlt Ă©vi ötkarikĂĄs jĂĄtĂ©kokra. - Az Ășj csapat sokat Ă­gĂ©rĂ” fiatal vĂĄlogatott, amely nemrĂ©g BarcelonĂĄban Benedek Tibor irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄval visszaszerezte a vilĂĄghegemĂłniĂĄt. Olvastam az interneten, lĂĄttam is pĂĄr meccset a vilĂĄgbajnoksĂĄgrĂłl, s Ășgy tartom, nagyon szĂ©p dolog, hogy aranyĂ©rmet szereztĂŒnk."
    A felvetĂ©sre, hogy az Ă©len maradunk-e, azt vĂĄlaszolta, hogy azt a körĂŒlmĂ©nyek hatĂĄrozzĂĄk meg.
    "A többiektĂ”l is fĂŒgg, vagy Ă©ppen az ĂșjĂ­tĂĄsoktĂłl, a magyar vĂ­zilabda pedig mindig tudott szolgĂĄlni elĂ”remutatĂł megoldĂĄsokkal. De az Ă©let a sportban, Ă­gy a medencĂ©ben is olyan, hogy egyszer gyĂ”ztes vagy, egyszer meg vesztes."


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player