IMF
Óva int a monetĂĄris ösztönzĂ”k elhamarkodott kivezetĂ©sĂ©tĂ”l az IMF
(MTI) - A fejlett rĂ©giĂłkban a monetĂĄris ösztönzĂ”k tĂșl gyors kivezetĂ©sĂ©nek kockĂĄzataira, valamint a nem kellĂ”en hiteles gazdasĂĄgpolitikĂĄt alkalmazĂł fejlĂ”dĂ” orszĂĄgokra leselkedĂ” pĂ©nzĂŒgyi veszĂ©lyekre hĂ­vja fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap ...
IMF/Vilågbank - Varga: kedvezÔbb a magyar gazdasåg megítélése, nÔtt a befektetÔi érdeklÔdés
Az EIB, a Vilågbank és az EBRD több mint 16 milliård dollårt hitelezett Közép- és Délkelet-Európånak
IMF/VilĂĄgbank-közgyĂ»lĂ©s - A mĂĄsodik munkanapon az IMFC tart plenĂĄris ĂŒlĂ©st
IMF/VilĂĄgbank - Lagarde: sĂșlyos kĂĄrokkal jĂĄrhat, ha nem emelik meg az amerikai adĂłssĂĄgplafont
IMF: stabilizĂĄlĂłdik a nemzetközi pĂ©nzĂŒgyi rendszer
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
Megtåmadtåk a Pussy Riot két tagjåt Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
IMF IMF
IMF-hitel - Augusztus közepĂ©ig vĂ©gtörleszt MagyarorszĂĄg - ÖSSZEFOGLALÓ
MTI   2013 July 29, Monday  

Magyarorszåg a lejårat elÔtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívånja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt - közölte a Nemzetgazdasågi Minisztérium. ElemzÔk szerint inkåbb szimbolikus, demonstratív jelentÔsége van a végtörlesztésnek.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Magyarorszåg a lejårat elÔtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívånja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt - közölte a Nemzetgazdasågi Minisztérium. ElemzÔk szerint inkåbb szimbolikus, demonstratív jelentÔsége van a végtörlesztésnek.

    Ezzel pĂĄrhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank igazgatĂłsĂĄga is Ășgy döntött, hogy elĂ”törleszti az MNB ĂĄltal felvett, kis összegĂ» fennmaradĂł IMF-hiteltartozĂĄst. Az ÁllamadĂłssĂĄg KezelĂ” Központ (ÁKK) közölte: a lĂ©pĂ©s rövid tĂĄvon 2,2 szĂĄzalĂ©kponttal csökkenti az ĂĄllamadĂłssĂĄgot.
    OrbĂĄn Viktor miniszterelnök szombaton a szĂ©kelyföldi TusnĂĄdfĂŒrdĂ”n jelentette be, hogy a Nemzetközi ValutaalaptĂłl (IMF) korĂĄbban felvett kölcsön vĂ©gtörlesztĂ©sĂ©re utasĂ­totta Varga MihĂĄly nemzetgazdasĂĄgi minisztert.
    Az NGM közlemĂ©nye szerint a kedvezĂ” piaci környezet Ă©s a MagyarorszĂĄg irĂĄnti befektetĂ”i bizalom az utĂłbbi Ă©vek legkedvezĂ”bb hozamait Ă©s - az orszĂĄgkockĂĄzati megĂ­tĂ©lĂ©st tĂŒkrözĂ” - ötĂ©ves CDS-felĂĄrĂĄt eredmĂ©nyezte. A magyar ĂĄllam ennek következtĂ©ben kedvezĂ” finanszĂ­rozĂĄsi feltĂ©telek mellett jelentĂ”s betĂ©tĂĄllomĂĄnyt Ă©pĂ­thetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel elĂ”törlesztĂ©sĂ©re szolgĂĄlĂł forrĂĄsok Ă­gy rendelkezĂ©sre ĂĄllnak, a kormĂĄny a hitel elĂ”törlesztĂ©sĂ©rĂ”l döntött. A visszafizetĂ©si lehetĂ”sĂ©g csak azon orszĂĄgok rĂ©szĂ©re ĂĄll fenn, amelyek megfelelĂ” szintĂ» tartalĂ©kokkal, fegyelmezett költsĂ©gvetĂ©si politikĂĄval Ă©s kedvezĂ” befektetĂ”i megĂ­tĂ©lĂ©ssel rendelkeznek - hangsĂșlyozza a gazdasĂĄgi tĂĄrca.
    Az NGM kitĂ©r arra: a magyar ĂĄllam (az MNB nĂ©lkĂŒl) 7,5 milliĂĄrd eurĂł Ă©rtĂ©kĂ» hitelt hĂ­vott le a valutaalaptĂłl. Az ebbĂ”l jelenleg fennĂĄllĂł tĂ”ketartozĂĄs mĂ©rtĂ©ke a tĂĄrca közlĂ©se szerint 2,2 milliĂĄrd eurĂł, amelynek utolsĂł nagyobb törlesztĂ”rĂ©szlete 2014 mĂĄrciusĂĄban lenne esedĂ©kes.
    Az IMF-hitel teljes visszafizetĂ©sĂ©vel a kormĂĄny fontos lĂ©pĂ©st tesz az egyre nagyobb arĂĄnyĂș piaci finanszĂ­rozĂĄs felĂ©, emellett kamatmegtakarĂ­tĂĄst is biztosĂ­t a költsĂ©gvetĂ©s szĂĄmĂĄra. A kifejezetten erre a cĂ©lra feltöltött devizabetĂ©t egyenlege az elĂ”törlesztĂ©st követĂ”en is biztonsĂĄgos szinten marad - hangsĂșlyoztĂĄk.
    Az MNB közlemĂ©nyĂ©ben leszögezi: az elĂ”törlesztĂ©s nincs hatĂĄssal a jegybank devizatartalĂ©k-megfelelĂ©si mutatĂłira, ugyanis a hĂĄtralĂ©vĂ” hiteltörlesztĂ©sek az elĂ”törlesztĂ©stĂ”l fĂŒggetlenĂŒl is egy Ă©ven belĂŒl esedĂ©kesek volnĂĄnak. Az elĂ”törlesztĂ©snek kis mĂ©rtĂ©kĂ» pozitĂ­v hatĂĄsa lesz a jegybank 2013-as Ă©s 2014-es eredmĂ©nyĂ©re.
    BorbĂ©ly LĂĄszlĂł AndrĂĄs, az ÁKK vezĂ©rigazgatĂł-helyettese szerint rövid tĂĄvon nagyjĂĄbĂłl 2,2 szĂĄzalĂ©kponttal csökkenti a GDP-arĂĄnyos ĂĄllamadĂłssĂĄgot az IMF-hitel vĂ©gtörlesztĂ©se, de összessĂ©gĂ©ben nem vĂĄltozik Ă©rdemben az adĂłssĂĄg. Az elsĂ” negyedĂ©v vĂ©gĂ©n 82 szĂĄzalĂ©k fölĂ© ugrott az ĂĄllamadĂłssĂĄg GDP-hez viszonyĂ­tott arĂĄnya. HozzĂĄtette: ennek oka rĂ©szben, hogy az Ă©v elejĂ©n mĂĄr volt olyan plusz kibocsĂĄtĂĄs, amely a mostani hitel-visszafizetĂ©st finanszĂ­rozza. Az adĂłssĂĄgot csak egy korĂĄbbi kibocsĂĄtĂĄsbĂłl tudja kifizetni az orszĂĄg, ezĂ©rt nem vĂĄltozik összessĂ©gĂ©ben az ĂĄllamadĂłssĂĄg - magyarĂĄzta. Elmondta: idĂ©n gyakorlatilag lejĂĄrt volna az IMF-hitel, elĂ”törlesztĂ©s nĂ©lkĂŒl jövĂ”re 300 milliĂł eurĂł maradt volna hĂĄtra, ezt kell mĂ©g az idĂ©n refinanszĂ­rozni, ennek az összegnek az elĂ”rehozĂĄsa azonban Ă©rdemben nem befolyĂĄsolja az Ă©ves kibocsĂĄtĂĄsi tervet. Az EurĂłpai BizottsĂĄgtĂłl felvett hitellel kapcsolatban közölte: azt nem lehet elĂ”törleszteni, Ă©s annak visszafizetĂ©sĂ©rĂ”l nincs is szĂł, az egy rendkĂ­vĂŒl olcsĂł hitel. AbbĂłl a hitelbĂ”l jövĂ”re 2 milliĂĄrd eurĂł jĂĄr le, tovĂĄbbi 1,5 milliĂĄrd eurĂł pedig 2016-ban.
    Az MTI ĂĄltal megkĂ©rdezett elemzĂ”k közĂŒl Török ZoltĂĄn, a Raiffeisen Bank vezetĂ” elemzĂ”je elmondta: szimbolikus jelentĂ”sĂ©ge van az IMF-hitel vĂ©gtörlesztĂ©sĂ©nek, a kormĂĄny az IMF-tĂ”l valĂł elszakadĂĄst a gazdasĂĄgpolitikai fĂŒggetlensĂ©g megteremtĂ©se egyik csĂșcsĂĄnak tekinti. EmlĂ©keztetett, hogy a mĂĄsodik OrbĂĄn-kormĂĄny mĂĄr 2010 nyarĂĄn felbontotta az IMF-fel a tĂ©teles hitelprogramot, Ă©s sokĂĄig azt kommunikĂĄlta, fĂŒggetlenek akarunk lenni az IMF-tĂ”l. Kiemelte: "van pĂ©nz a vĂ©gtörlesztĂ©sre, februĂĄr vĂ©gĂ©n sikeres volt a dollĂĄrkötvĂ©ny-kibocsĂĄtĂĄs, jelentĂ”s tartalĂ©kokkal rendelkezik a kormĂĄny, Ă©s nĂ©mi kamatmegtakarĂ­tĂĄs is szĂĄrmazik majd abbĂłl, hogy a lejĂĄrat elĂ”tt visszafizeti MagyarorszĂĄg az IMF-hitelĂ©t". A vĂ©gtörlesztĂ©st a kormĂĄny Ășgy tudja kommunikĂĄlni, hogy rendben vannak MagyarorszĂĄg pĂ©nzĂŒgyei, fegyelmezett az ĂĄllamhĂĄztartĂĄs. TermĂ©szetesen az elĂ”törlesztĂ©sben nagy szerepe van az enyhĂŒlĂ” nemzetközi pĂ©nzpiaci hangulatnak, Ă©s a piacokon tapasztalhatĂł likviditĂĄs bĂ”sĂ©gnek is.
    Árokszållåsi Zoltån, az Erste Bank elemzÔje elmondta: a mostani elÔtörlesztés makrogazdasågi szempontból "sokat nem jelent", inkåbb politikai elÔnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormåny részérÔl. Szerinte érdemi gazdasågi elÔnyt nem hoz. A mostani elÔtörlesztés féléves elÔny az IMF-hitel 2014 elsÔ negyedévi lejåratåhoz mérten- mutatott rå.
    Az IMF budapesti irodĂĄjĂĄnak bezĂĄrĂĄsĂĄt kezdemĂ©nyezte jĂșlius 15-Ă©n Matolcsy György MNB-elnök. Matolcsy György a lĂ©pĂ©st akkor azzal indokolta, hogy MagyarorszĂĄg vĂĄrhatĂłan mĂ©g idĂ©n elĂ”törleszti a valutaalaptĂłl 2008-ban felvett hitelĂ©t. Az IMF 2009 ĂĄprilisa Ăłta tart fenn budapesti irodĂĄt.
    Varga MihĂĄly az MTI-nek jĂșlius elejĂ©n adott interjĂșban jelezte, hogy a kormĂĄny hĂĄrom hĂ©ten belĂŒl dönthet arrĂłl, elĂ”re törlesszĂ©k-e a valutaalaptĂłl 2008-ban kapott hitelt. Az ÁKK, az MNB Ă©s a gazdasĂĄgi tĂĄrca munkatĂĄrsai hozamszĂĄmĂ­tĂĄsokat vĂ©geznek, hogy mikor Ă©ri meg jobban törleszteni, de "elvileg a költsĂ©gvetĂ©s pozĂ­ciĂłja, a rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł, MNB-nĂ©l elhelyezett kormĂĄnyzati tartalĂ©k összege lehetĂ”vĂ© teszi" azt, hogy a 2014 mĂĄrcius vĂ©gĂ©ig fennĂĄllĂł IMF-adĂłssĂĄgrĂ©szt ki tudjuk fizetni - közölte akkor.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player