KultĂșra
Bernard Haitink nem vezényli többé a Concertgebouw zenekaråt
A koncertterem vezetĂ”sĂ©gĂ©nek vele szemben tanĂșsĂ­tott viselkedĂ©se miatt Bernard Haitink vilĂĄghĂ­rĂ» holland karmester a 85. szĂŒletĂ©snapjĂĄn bejelentette, hogy nem vezĂ©nyli többĂ© a Concertgebouw zenekarĂĄt.
EurovĂ­ziĂłs DalfesztivĂĄl - A Dal - KĂĄllay-Saunders AndrĂĄs utazik KoppenhĂĄgĂĄba
A Deep Purple lép fel hétfÔn a Papp Låszló Sportarénåban
Eurovíziós Dalfesztivål - A Dal - A hétvégén rendezik a középdöntÔket
Eurovíziós Dalfesztivål - A Dal - Kialakult a középdöntÔk mezÔnye
GuantĂĄnamo: szerzĂ”i jogdĂ­jat követel a PentagontĂłl egy kanadai rockegyĂŒttes
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
KultĂșra KultĂșra
Eurovíziós Dalfesztivål - Dån gyÔzelem, ByeAlex 10. lett
MTI   2013 May 19, Sunday  

Emmelie de Forest dån énekesnÔ nyerte Only Teardrops (Csak könnycseppek) címû dalåval az 58. Eurovíziós Dalfesztivålt, amelynek döntÔjét szombaton este rendezték a svédorszågi MalmÔben.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Emmelie de Forest dån énekesnÔ nyerte Only Teardrops (Csak könnycseppek) címû dalåval az 58. Eurovíziós Dalfesztivålt, amelynek döntÔjét szombaton este rendezték a svédorszågi MalmÔben. A Magyarorszågot képviselÔ ByeAlex Kedvesem címû szåmåval 10. lett.

A fogadĂłirodĂĄk ĂĄltal is elĂ”zetesen a legesĂ©lyesebbnek tartott 20 Ă©ves dĂĄn elĂ”adĂł, Emmelie de Forest 18-ikkĂ©nt adta elĂ” Only Teardrops cĂ­mĂ» dalĂĄt az idĂ©n a We Are One (Egyek vagyunk) szlogennel zajlott EurovĂ­ziĂłs DalfesztivĂĄl 26-os döntĂ”jĂ©ben a Malmö ArenĂĄban. Az Ă©nekesnĂ” 281 ponttal gyĂ”zött. A nyertes mögött az azeri Farid Mammadov Ă©s a Hold Me lett a mĂĄsodik 234 ponttal, az ukrĂĄn Zlata Ohnevics Ă©s a Gravity pedig a harmadik 214 ponttal. A MagyarorszĂĄgot kĂ©pviselĂ” ByeAlex, aki a csĂŒtörtöki elĂ”döntĂ”bĂ”l jutott a finĂĄlĂ©ba, 84 ponttal a nagyon elĂ”kelĂ” 10. helyen vĂ©gzett Kedvesem (Zoohacker remix) cĂ­mĂ» dalĂĄval. UtoljĂĄra RĂșzsa Magda jutott a tĂ­z közĂ© 2007-ben.

    A dĂĄn apĂĄtĂłl Ă©s svĂ©d anyĂĄtĂłl szĂŒletett Emmelie de Forest 14 Ă©ves kora Ăłta koncertezik. IdĂ©n januĂĄrban nyerte meg DĂĄnia eurovĂ­ziĂłs vĂĄlogatĂłversenyĂ©t, kĂ©t hĂ©ttel ezelĂ”tt jelent meg elsĂ” stĂșdiĂłalbuma, amelynek cĂ­me szintĂ©n Only Teardrops. KoppenhĂĄgĂĄban Ă©l, amely nagyon közel van, hiszen a dĂĄn fĂ”vĂĄrost 2000 Ăłta az Öresund-hĂ­d köti össze MalmĂ”vel. A gyĂ”ztes dal szerzĂ”je Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen Ă©s Thomas Stengaard, közĂŒlĂŒk Cabble mĂĄr harmadszor szerepel komponistakĂ©nt az EurovĂ­ziĂłs DalfesztivĂĄl legjobb öt helyezettje között.
    A hosszĂș szĂ”ke hajĂș Emmelie de Forest Ă©rzelmes, balladisztikus dalĂĄt fehĂ©r ruhĂĄban, mezĂ­tlĂĄb adta elĂ”, produkciĂłja alatt a hĂĄttĂ©rben tĂŒzes fĂ©nyzuhatag volt lĂĄthatĂł, az Ă©nekesnĂ” mellett a szĂ­npadon kĂ©t dobos ĂŒtötte hangszerĂ©t. A dalfesztivĂĄl törtĂ©netĂ©ben harmadszor szĂŒletett dĂĄn gyĂ”zelem: 1963-ban Grethe Ă©s Jörgen Ingmann nyert Dansevise cĂ­mĂ» dalĂĄval, 2000-ben pedig az Olsen Brothers a Fly On The Wings of Love-val.
    A döntÔ idején a zåszlókat lobogató fanatikus rajongók ellepték a Malmö Arenåt és a sajtóközpontot.
    A MagyarorszĂĄgot kĂ©pviselĂ” ByeAlex a csĂŒtörtöki elĂ”döntĂ”bĂ”l jutott a finĂĄlĂ©ba. DöntĂ”beli pontszĂĄma Ășgy alakult ki, hogy MagyarorszĂĄgnak NĂ©metorszĂĄg a maximĂĄlis 12 pontot adta, de 10 pontot adott FinnorszĂĄg Ă©s SvĂĄjc is.
    A 28 Ă©ves ByeAlex (MĂĄrta Alex) tizenhetedikkĂ©nt lĂ©pett szĂ­npadra, közvetlenĂŒl a kĂ©sĂ”bbi gyĂ”ztes utĂĄn. BĂĄr elĂ”zĂ” este, a zsĂ»rik elĂ”tt elĂ”adott produkciĂł sorĂĄn adĂłdott nĂ©hĂĄny technikai problĂ©ma (pĂ©ldĂĄul rĂ©szlegesen elment a vilĂĄgĂ­tĂĄs), ezĂșttal minden rendben ment. A magyar nyelven Ă©nekelt Kedvesem elĂ”adĂĄsĂĄban a szĂ­npadon a vokalista WĂ©ber Helga Ă©s a gitĂĄros KĂ”vĂĄgĂł DĂĄniel egĂ©szĂ­tette ki a produkciĂłt. A dal tĂĄrsszerzĂ”je PalĂĄsti KovĂĄcs ZoltĂĄn Zoohacker.
    "Szerintem önmagĂĄĂ©rt beszĂ©l, hogy MagyarorszĂĄg eddigi harmadik legjobb eredmĂ©nyĂ©t Ă©rtem el az EurovĂ­ziĂłn, rĂĄadĂĄsul 12 pontot kaptam a nĂ©metektĂ”l. Úgy Ă©rzem, kiderĂŒlt, hogy EurĂłpa nyitott egy Ășj dologra, sokakban benne volt: egy Ă©nekes magĂĄt hozza, ne pedig mĂĄsoljon" - mondta ByeAlex az MTI-nek a szereplĂ©srĂ”l.
    Hozzåtette: nem kell feldolgoznia, hogy a semmibÔl jÔve néhåny hónap utån a 10. lett az Eurovíziós Dalfesztivålon.
    "Tudom, hogy sokat kell mĂ©g fejlĂ”dnöm, mert jĂł dalszerzĂ”nek gondolom magam, de elĂ”adĂłkĂ©nt mĂ©g van hovĂĄ elĂ”relĂ©pnem. Nagyon jĂł Ă©rzĂ©s volt tizenvalahĂĄnyezer embernek Ă©nekelni az ArenĂĄban, most nem volt bennem idegessĂ©g, mint az elĂ”döntĂ”ben" - hangsĂșlyozta ByeAlex.
    A finålé elÔtt a nagyobb fogadóirodåk többsége csak a 17. hely környékére vårta Magyarorszågot. A Compact Disco tavaly Bakuban 24. lett Sound of Our Hearts címû dalåval, ByeAlex egymås utån a harmadik magyar döntÔs.
    Az Ă©jszakai döntĂ”t a helyszĂ­nen 13 ezer, a televĂ­ziĂł kĂ©pernyĂ”in keresztĂŒl mintegy 100 milliĂł nĂ©zĂ” lĂĄtta. A lĂĄtvĂĄnyos show nyitĂłdalĂĄt, a We Write the Story-t az egykori legendĂĄs svĂ©d zenekar, a dalfesztivĂĄlt 1974-ben a Waterloo-val megnyert ABBA kĂ©t fĂ©rfi tagja, Benny Andersson Ă©s Björn Ulvaeus Ă­rta a svĂĄjci dj Ă©s producer, Avicii közremĂ»ködĂ©sĂ©vel, Ă©s egy kĂłrus adta elĂ”. A dal elhangzĂĄsa közben vonult be a 26 döntĂ”s versenyzĂ” hazĂĄja zĂĄszlajĂĄval. A mĂ»sorban fellĂ©pett a tavalyi gyĂ”ztes, Loreen, aki Ășj slĂĄgere, a We Got The Power elĂ”adĂĄsa mellett a EuphoriĂĄbĂłl is elĂ©nekelt egy rĂ©szletet. A mĂ»sorvezetĂ” Petra Mede svĂ©d komikus, televĂ­ziĂłs szemĂ©lyisĂ©g volt, a közönsĂ©g soraiban helyet foglalt Jean Paul Gaultier vilĂĄghĂ­rĂ» francia divattervezĂ” is.
    Az idei dalfesztivĂĄl mĂ©reteiben nem volt olyan nagyszabĂĄsĂș, mint a tavalyi bakui verseny, de a svĂ©d közszolgĂĄlati televĂ­ziĂł, az SVT szervezĂ©se, a szĂ­npad, a lĂĄtvĂĄny, a fĂ©ny- Ă©s a hangtechnika egyarĂĄnt kivĂĄlĂł volt.
    A szombati finĂĄlĂ©ba a keddi Ă©s a csĂŒtörtöki elĂ”döntĂ”bĂ”l jutott be tĂ­z-tĂ­z orszĂĄg, hatan - az EgyesĂŒlt KirĂĄlysĂĄg, FranciaorszĂĄg, OlaszorszĂĄg, a rendezĂ” SvĂ©dorszĂĄg, SpanyolorszĂĄg Ă©s NĂ©metorszĂĄg - kiemeltkĂ©nt kerĂŒltek a döntĂ”be.
    A vasĂĄrnapra virradĂł Ă©jjel kihirdetett vĂ©geredmĂ©ny Ășgy alakult ki, hogy összeadtĂĄk az egyes orszĂĄgok ĂĄltal adott kombinĂĄlt (a nemzeti zsĂ»rik Ă©rtĂ©kelĂ©se Ă©s a tĂ©vĂ©nĂ©zĂ”k szavazatai alapjĂĄn összeĂĄllt) pontszĂĄmokat. Az egyes orszĂĄgok ĂĄltal adott hĂĄrom legmagasabb pontszĂĄmot (8-10-12) a 39 orszĂĄgbĂłl bejelentkezĂ” szĂłvivĂ”k ismertettĂ©k.
    Mivel az Európai Mûsorszolgåltatók Szövetsége (EBU) åltal szervezett verseny szabålyai szerint mindig az elÔzÔ évi nyertes a rendezÔ orszåg, jövÔre Dåniåban lesz az esemény.
    Eddig 26 orszåg gyÔzött Eurovíziós Dalfesztivålok történetében, a legtöbb gyÔzelem - hét - az íreké.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player