VallĂĄs
Szerb ortodox kĂĄpolnĂĄt Ă©pĂ­tenek PĂ©csen
(MTI) - Új szerb ortodox kĂĄpolna Ă©s harangtorony Ă©pĂŒl, valamint ikonosztĂĄzokat bemutatĂł kiĂĄllĂ­tĂĄs jön lĂ©tre legkĂ©sĂ”bb egy Ă©ven belĂŒl PĂ©csen – jelentettĂ©k be szerdĂĄn a baranyai megyeszĂ©khelyen.
Zoltai: a Mazsihisz vezetÔsége tanulmånyozza Orbån Viktor levelét
Balog Zoltån: az egyhåzi intézmények értelme az emberség bemutatåsa
BefejezĂ”dött a hĂłdmezĂ”vĂĄsĂĄrhelyi szerb ortodox templom felĂșjĂ­tĂĄsa
Mazsihisz: nem visszalépés a miniszterelnöknek írt levél
Mazsihisz-döntĂ©s - Heisler: nem bojkottot, pĂĄrbeszĂ©det kezdemĂ©nyeztĂŒnk
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
VallĂĄs VallĂĄs
XVI. Benedek påpa szolgålatåért mutatott be hålaadó szentmisét ErdÔ Péter
MTI   2013 February 24, Sunday  

XVI. Benedek pĂĄpa szolgĂĄlatĂĄĂ©rt mutatott be hĂĄlaadĂł szentmisĂ©t ErdĂ” PĂ©ter bĂ­boros, a Magyar Katolikus PĂŒspöki Konferencia (MKPK) elnöke a pĂŒspöki testĂŒlet tagjainak Ă©s Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius koncelebrĂĄlĂĄsĂĄval vasĂĄrnap este.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - XVI. Benedek pĂĄpa szolgĂĄlatĂĄĂ©rt mutatott be hĂĄlaadĂł szentmisĂ©t ErdĂ” PĂ©ter bĂ­boros, a Magyar Katolikus PĂŒspöki Konferencia (MKPK) elnöke a pĂŒspöki testĂŒlet tagjainak Ă©s Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius koncelebrĂĄlĂĄsĂĄval vasĂĄrnap este Budapesten a Szent IstvĂĄn-bazilikĂĄban, ahol megjelent mĂĄsok mellett Áder JĂĄnos köztĂĄrsasĂĄgi elnök Ă©s felesĂ©ge, Herczegh Anita.

    A bĂ­boros a zsĂșfolĂĄsig telt szĂ©kesegyhĂĄzban kiemelte: "az isteni gondviselĂ©s nagylelkĂ» hozzĂĄnk. Nagy pĂĄpĂĄkat ajĂĄndĂ©kozott nekĂŒnk, akik az Ă©let Ă©s a remĂ©nysĂ©g jelei a vilĂĄgban. II. JĂĄnos PĂĄl pĂĄpa utĂĄn Benedek pĂĄpa szolgĂĄlata volt a kegyelem vĂĄlasza korunk gondjaira, bonyolultsĂĄgĂĄra Ă©s megrendĂ­tĂ” kihĂ­vĂĄsaira".
    ErdĂ” PĂ©ter emlĂ©keztetett: XVI. Benedek pĂĄpa elsĂ” enciklikĂĄja a Deus caritas est szavakkal kezdĂ”dött, Ă©s ĂŒzenete, hogy "Isten a szeretet, Ă©s aki szeretetben Ă©l, Istenben Ă©l, Ă©s Isten Ă”benne". "Benedek pĂĄpa korunk nagy teolĂłgusa, mĂ©gsem elvont eszmĂ©kbĂ”l vagy etikai döntĂ©sekbĂ”l vezeti le a keresztĂ©ny Ă©letet, hanem egy talĂĄlkozĂĄsbĂłl, abbĂłl a tĂ©nybĂ”l, hogy talĂĄlkozunk egy esemĂ©nnyel, egy szemĂ©llyel, aki Ășj tĂĄvlatot nyit az Ă©letĂŒnkben." "Krisztus tanĂ­tvĂĄnyai azok az emberek, akik hittek Isten szeretetĂ©nek."
    HangsĂșlyozta: a keresztĂ©nysĂ©g azĂĄltal, hogy elfogadja a szeretet központi helyĂ©t az ember Ă©letĂ©ben, "Ășj mĂ©lysĂ©get, Ășj kiterjedĂ©st ad magĂĄnak a legfĂ”bb parancsnak, melyet a vĂĄlasztott nĂ©p imĂĄja minden nap felidĂ©z: Szeresd Uradat, Istenedet teljes szĂ­vedbĂ”l, teljes lelkedbĂ”l Ă©s minden erĂ”dbĂ”l".
    Az MKPK elnöke szĂłlt arrĂłl is, hogy XVI. Benedek pĂĄpa egy Ășjabb nagy enciklikĂĄban a keresztĂ©ny remĂ©nysĂ©get ĂĄllĂ­tja a közĂ©ppontba. Mint mondta, "a mi ĂŒzenetĂŒnk maga a remĂ©nysĂ©g. Nem valami ködös földi jĂłlĂ©tben vagy gazdasĂĄgi növekedĂ©sben bĂ­zunk csupĂĄn, hanem az örök Ă©letben. HisszĂŒk a test feltĂĄmadĂĄsĂĄt, hisszĂŒk azt, hogy földi halĂĄlunkkal egyĂ©ni Ă©letĂŒnk nem semmisĂŒl meg (...), Ă©s hisszĂŒk Ă©s tapasztaljuk is, hogy ez a remĂ©nysĂ©g mĂĄr itt, a földön bĂ©kĂ©sebbĂ©, szebbĂ©, felelĂ”ssĂ© Ă©s alkotĂłvĂĄ teszi az Ă©letĂŒnket".
    ErdĂ” PĂ©ter utalt arra: XVI. Benedek harmadik nagy, Caritas in veritate (Szeretet az igazsĂĄgban) kezdetĂ» enciklikĂĄjĂĄban "a szeretet, amirĂ”l a pĂĄpa beszĂ©l, a bĂĄtorsĂĄg Ă©s a nagylelkĂ»sĂ©g forrĂĄsa, ez ösztönzi az embert, hogy önzetlenĂŒl dolgozzon az igazsĂĄgossĂĄg Ă©s a bĂ©ke Ă©rdekĂ©ben. De ennek a dinamikus erĂ”nek vĂ©gsĂ” soron maga Isten a forrĂĄsa, aki az abszolĂșt igazsĂĄg Ă©s az örök szeretet".
    A bĂ­boros felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy XVI. Benedek alig nyolc Ă©vig tartĂł pĂĄpasĂĄga "a hitbeli tanĂ­tĂĄsnak szinte minden terĂŒletĂ©n gazdagĂ­totta az egyhĂĄzat, Ă©s SzentatyĂĄnk - elĂ”rehaladott kora ellenĂ©re - folytatta elĂ”djĂ©nek apostoli Ăștjait. VilĂĄgifjĂșsĂĄgi talĂĄlkozĂłt tartott Kölnben, Sydneyben Ă©s legutĂłbb Madridban is".
    ErdĂ” PĂ©ter homĂ­liĂĄjĂĄban kitĂ©rt arra is, hogy XVI. Benedek pĂĄpa "szeretettel kĂ­sĂ©rte magyar nĂ©pĂŒnk Ă©s egyhĂĄzunk Ă©letĂ©t, ismerte törtĂ©nelmĂŒnket. Neki nem kellett magyarĂĄzni, hogy hol van Budapest Ă©s MagyarorszĂĄg. MegĂ©rtĂ©ssel, lelkipĂĄsztori szeretettel mondta ki SalkahĂĄzi SĂĄra Ă©s MeszlĂ©nyi ZoltĂĄn vĂ©rtanĂșink boldoggĂĄ avatĂĄsĂĄt" Ă©s "kĂŒlön ĂŒzenetet intĂ©zett hozzĂĄnk ÁrpĂĄd-hĂĄzi Szent ErzsĂ©bet szĂŒletĂ©sĂ©nek Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl".
    MegemlĂ­tette, hogy XVI. Benedek pĂĄpa "nagy hozzĂĄĂ©rtĂ©ssel Ă©s az idĂ”sebb testvĂ©r szeretetĂ©vel fogadta a magyar katolikus pĂŒspöki kart az ad limina lĂĄtogatĂĄson", Ă©s "Scheffler JĂĄnos Ă©s BogdĂĄnffy SzilĂĄrd vĂ©rtanĂș pĂŒspökeink boldoggĂĄ avatĂĄsa ugyancsak az Ă” nevĂ©hez fĂ»zĂ”dik". Egyik legszebb pillanata pĂĄpasĂĄgĂĄnak az volt, amikor nagy elĂ”djĂ©t, II. JĂĄnos PĂĄlt boldoggĂĄ avatta. SzĂ­vĂŒgye volt az ökumenikus Ă©s vallĂĄsközi pĂĄrbeszĂ©d elĂ”mozdĂ­tĂĄsa is - fĂ»zte hozzĂĄ.
    Megjegyezte: amikor XVI. Benedek februår 11-én, a betegek vilågnapjån közölte lemondåsåt, "szavait az alåzat, a hit és a szeretet hatotta åt", hatårozott lépése pedig "a hívÔ ember szembenézése volt az idÔs korral és a romló egészséggel".
    A szentmisĂ©n megjelent mĂĄsok mellett Schmitt PĂĄl volt köztĂĄrsasĂĄgi elnök, HölvĂ©nyi György egyhĂĄzĂŒgyi ĂĄllamtitkĂĄr, TarlĂłs IstvĂĄn fĂ”polgĂĄrmester, RogĂĄn Antal, a fĂ”vĂĄros V. kerĂŒletĂ©nek fideszes polgĂĄrmestere, a diplomĂĄciai testĂŒlet több tagja, köztĂŒk Ilan Mor izraeli nagykövet, valamint szĂĄmos szerzetesrend kĂ©pviselĂ”je.
    (FOTÓ)


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player