Belpolitika
Rezsicsökkentés - Lázár: a kormány határozott lépéseket tesz szerdán a lakosság érdekében
(MTI) - A kormány szerdai ülésén határozott lépéseket fog tenni az energiafogyasztók, a lakosság érdekében - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár kedden Gyulán egy sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.
Bajai videó - Nol: hazugságvizsgálat gyengítheti a volt DK-s szereplõ állításait - FRISSÍTETT
Bajai videó - Nol: hazugságvizsgálat gyengítheti a volt DK-s szereplõ állításait
Hegedûs Zsuzsa ellenzéki nyilatkozatot vár az Orbán-szobor miatt
Felcsút polgármestere: nem adok autót Orbán lányának
A tûzoltók lehozták a Szabadság hídra felmászott ismeretlent
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületébõl adták le lövéseiket
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
Ukrán válság - Jacenyuk az orosz erõk visszavonását sürgeti
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Megtámadták a Pussy Riot két tagját Nyizsnyij Novgorodban
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Belpolitika Belpolitika
Bajnai: õsz elejére meg kell állapodni az ellenzéki oldalon
MTI   2013 January 10, Thursday  

(MTI) - Bajnai Gordon szerint az érdemi támogatottságú ellenzéki erõknek 6-8 hónappal a parlamenti választás elõtt, azaz õsz elejére meg kell állapodniuk a jó kormányzáshoz szükséges programról és a közös jelöltállításról....
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Bajnai Gordon szerint az érdemi támogatottságú ellenzéki erõknek 6-8 hónappal a parlamenti választás elõtt, azaz õsz elejére meg kell állapodniuk a jó kormányzáshoz szükséges programról és a közös jelöltállításról. A Haza és Haladás Egyesület elnöke az MTI-nek adott interjúban elmondta: szervezetépítésbe kezdenek, hogy minél nagyobb súllyal vehessenek részt az ellenzéki együttmûködésben, az Együtt 2014 pedig várhatóan a következõ hónapokban párttá alakul.

    A volt miniszterelnök azt mondta: az ellenzéki szervezetek közjogi kérdésekrõl szóló tárgyalásain ki kell nyilvánítani, hogy "az Orbán-kormány szükségszerû és kívánatos bukása" nem jelenti az elõzõ kormányzati idõszak visszaállítását, "hiszen nem véletlenül szavaztak olyan sokan a változásra 2010-ben".
    Bajnai Gordon örül, hogy az MSZP egyetért az Együtt 2014 korábban megfogalmazott elvi-erkölcsi alapvetéseivel. Szerinte a következõ lépés, hogy vállalásaikat számon kérhetõ formában, jogszabálytervezetekben is rögzítsék, mert ezek adnak garanciát a korszakváltásra.
    Példaként említette a pártfinanszírozás rendezését, az állami korrupció felszámolását, a közmédia függetlenségének biztosítását, illetve az ügynöklisták nyilvánosságra hozását, mondván, aki ezt gátolja, "a kommunizmus utolsó nyúlványát védi, még akkor is, ha antikommunistának nevezi magát, mint a Fidesz".
    Arról is beszélt, jó lenne, ha sok új és tehetséges politikus tûnne fel, de a korszakváltást "nem lehet csak ma született bárányokkal végrehajtani". Ezért is kell biztosíték a választóknak arra, hogy az ellenzéki oldalon állók tanultak hibáikból - jegyezte meg.
    Az ellenzéki tárgyalásokról szólva megerõsítette, a szakpolitikai egyeztetéseket korainak tartja - szerinte elõbb mindenkinek meg kell vitatnia elképzeléseit a választóival -, a jogállam helyreállításáról viszont a lehetõ legszélesebb körben tárgyalna az Együtt 2014. Ezért is sajnálja Bajnai Gordon az LMP távolmaradását, szerinte az ökopárt álláspontja érthetetlen és következetlen, mivel Schiffer András frakcióvezetõ a múlt év végén késznek mutatkozott a közjogi egyeztetésekre.
    A volt miniszterelnök azt mondta, a kormányváltás után nem lesz idõ hosszú alkotmányozási folyamatra, így még az országgyûlési választás elõtt meg kell állapodni a közjogi kérdésekrõl. A jelenlegi, "radikálisan jobboldali" alaptörvényt nem válthatja fel egy radikálisan baloldali. Olyan alkotmányra van szükség, amely jobb- és baloldaliaknak, valamint a közepén állóknak is elfogadható, megteremti békés együttélésük kereteit, és alkalmas a szélsõségesek elszigetelésére - jelentette ki.
    A jobbközép szavazók szempontjait figyelembe kell venni, velük meg kell tudni egyezni az alkotmányos berendezkedésrõl. Ám a Fidesz jelenlegi vezetése valójában nem konzervatív vagy kereszténydemokrata, hanem egy olyan "hatalomvágyó, populista, magát helyenként forradalminak nevezõ csoportosulás, amelyet egy szûk pénzügyi hatalmi kör befolyásol" - felelte arra a kérdésre, elképzelhetõ-e, hogy a Fidesz egyetértésével változtassanak az alkotmányon.
    Arról is szólt, hogy a kezdetektõl alkotmányellenesnek tartotta az elõzetes regisztrációt, ezért nem lepte meg az Alkotmánybíróság errõl szóló döntése. Arra utalva, hogy a testület Áder János államfõ beadványára vizsgálta a választási eljárási törvényt, a volt miniszterelnök úgy fogalmazott: fontos és tiszteletre méltó jelzés, hogy a köztársasági elnök fontosabbnak tartja feladatát, mint a párthûséget.
    Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint az ellenzéknek az év végéig kell dönteni a közös képviselõjelöltekrõl, Bajnai Gordon azonban úgy látja, ennél hosszabb választási felkészülés szükséges az egyéni körzetekben, vagyis a jelöltállítást jóval elõre kell hozni.
    A Haza és Haladás Egyesület elnöke szerint a komolyan vehetõ - reális programmal és érdemi támogatottsággal rendelkezõ - ellenzéki szervezeteknek 6-8 hónappal a 2014. tavaszi választások elõtt, vagyis az õsz elejére meg kell állapodniuk egymással. Ehhez a közjogi kérdések megtárgyalásán és a "korszakváltás" garanciáinak elfogadásán keresztül vezet az út, ezután következhet csak az egyezség a jó kormányzáshoz szükséges programokról és végül a jelöltállításról - mondta.
    Az MTI kérdésére a volt miniszterelnök arról is beszélt, nem szemérmesség vagy taktikai megfontolás, hanem józan megfontolás áll amögött, hogy egyelõre senki sem "jelentkezett be" az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének. "A sok érdek összehangolásából álló folyamatot tönkreteheti az ego túlhangsúlyozása" - mondta, kiemelve: azok szolgálják az együttmûködést, akik személyes ambícióikat alárendelik a kormányváltás ügyének.
    Bajnai Gordon szerint nem néhány ember döntésén, hanem a választók akaratán kell múlnia, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Mint mondta, ma még nem tudni, kinek a vezetésével lesz a legnagyobb esély a gyõzelemre, és korai ezt találgatni.
    Elmondta, hogy - bár a részletekrõl még nem döntöttek - a jelenlegi választási szabályok mellett elkerülhetetlen az Együtt 2014 párttá alakulása, így ez várhatóan hónapokon belül megtörténik.

A volt kormányfõ közölte, hogy egyesülete a következõ 3-4 hónapot fõleg szervezetépítéssel tölti, céljuk, hogy minél több választóhoz eljussanak. A Haza és Haladás és a szintén a közelmúltban bejegyzett Milla Egyesület külön, de koordináltan, a Magyar Szolidaritás Mozgalommal is egyeztetve kezdi építeni helyi és országos bázisát.
    "Ez szükséges ahhoz, hogy erõs, egyenrangú partnerként tárgyalhassunk a többi ellenzéki szervezettel, és érdemi, meghatározó részvételünk legyen egy választási szövetségben" - magyarázta.
    Szólt arról is, hogy az egyesület szakpolitikai programjain csaknem kétszáz szakértõ dolgozik, közülük harmincan, immáron fél éve, a gazdaságpolitikai javaslataikon. Elképzeléseiket a következõ hónapokban sorra nyilvánosságra hozzák.
    Bajnai Gordon az Együtt 2014 választói mozgalom tavaly október 23-ai színre lépésének tulajdonítja, hogy az ellenzéki oldalon ma már nem az együttmûködés szükségességérõl, hanem a módjáról folyik a vita.
    Azt mondta: a közvélemény-kutatásokból az látszik, hogy mozgalmuk két hónap alatt 600-800 ezer, korábban bizonytalan választó szimpátiáját nyerte el, azaz van szavazói igény egy centrista politikai erõre, és ez a tábor még jócskán bõvíthetõ. Ez azért fontos - hangoztatta -, mert ma még a parlament demokratikus ellenzéki pártjainak együtt sincs a kormányváltáshoz szükséges számú támogatójuk.
    A kormányt bírálva annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor második kormányfõi ciklusát elrettentõ példaként fogják tanítani, mert az európai politikatörténet elmúlt évtizedeiben "ilyen rövid idõ alatt ekkora kárt kevesen okoztak egy ország hosszú távú kilátásainak".
    A volt miniszterelnök szerint a kormány gazdasági ámokfutást folytat, ennek következtében idén is recesszió lesz, a munkanélküliség pedig a közmunkaprogramokat leszámítva tovább növekszik. Az államadósság elleni harcot látványos kudarcnak tartja, mondván, hogy az adósság nem csökkent érdemben, miközben erre hivatkozva a kormány a korábbi magánnyugdíjvagyon felét "elégette".
    Arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházási ráta mélyponton van, a következõ ciklusban pedig hiányozni fognak azok a munkahelyteremtõ beruházások, amelyek az Orbán-kormány politikája miatt meghiúsulnak.
    Bajnai Gordon szerint súlyosbítja a bajt, hogy menekül az országból a fiatal, képzett munkaerõ. Ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a kormány felsõoktatási politikája sokakat elzár az elõrejutás lehetõségétõl, ezért azonnali változtatásokra lesz szükség a kormányváltás után.
    "Az ország napról napra nehezebb helyzetben van. Ha a Fidesz csak fele olyan jól kormányozna, mint amilyen hatékonyan a hatalmát bebetonozza, nem lenne szükség sárgacsekk-adóra vagy egyetemi pénzkivonásra" - mondta. Hozzátette: nem céljuk, hogy mindent felforgassanak 2014-ben, ám a feltétlenül szükséges változtatások sora is hosszú.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Hírközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player