Belpolitika
Emlékmû - Steiner Pál: a holokauszt nemzeti ügy
A holokauszt közös tragédia, minden magyar embert érint, ezért is nemzeti ügy és nem szabad kampánytémává tenni - mondta Steiner Pál, az MSZP országgyûlési képviselõje vasárnap a fõvárosban.
Tüntetõk felgyújtották a boszniai Tuzlában a kanton kormányának épületét
Demonstrálnak a Hortobágyon legelõhöz jutó gazdák a 33-as úton
Thaiföld - Pattaján biztonságban vannak a magyarok
Tiltakozás mellett tartották meg a Magyar Krónika lapindítóját
Demonstrációt terveznek az egykori Malév munkavállalók
MTI hírek
Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Párizs: nem lesznek szankciók Oroszországgal szemben az uniós csúcson
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének idõpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Piturca marad a román szövetségi kapitány
Bûnügy
Vádat emelt a Borsod megyei fõügyészség a fojtogató sajószentpéteri férfi ellen
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Belpolitika Belpolitika
Tüntetés a Kossuth téren - A rasszista megnyilvánulások ellen emeltek szót
MTI   2012 December 02, Sunday  

A szélsõjobboldali eszmék, rasszista megnyilatkozások ellen emelt szót Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetõje és az Együtt 2014 választói mozgalom nevében Bajnai Gordon volt miniszterelnök.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A szélsõjobboldali eszmék, rasszista megnyilatkozások ellen emelt szót Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetõje és az Együtt 2014 választói mozgalom nevében Bajnai Gordon volt miniszterelnök vasárnap a fõvárosban a Parlament elõtti Kossuth téren.

A Tömegtüntetés a nácizmus ellen címmel meghirdetett demonstráción - amelyet a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kezdeményezésére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezett - az összegyûlt több ezer fõs tömeg, amely teljesen megtöltötte a Parlament fõbejáratával szemben lévõ útszakaszt és az Alkotmány utca keresztezõdését, többször hosszasan skandálta: "Jobbik oszolj!" illetve "nácik haza!". A tömeg hangosan követelte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ lemondását.
   
A tüntetést azután hirdették meg, hogy hétfõn a parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ annak felmérését szorgalmazta, hogy hány olyan zsidó származású ember van az Országgyûlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
   
A Himnusz elhangzásával kezdõdött demonstráción Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje azt mondta: elérkezett a kiállás ideje, mert nem elég az erkölcsi felháborodás akkor, ha valaki "a legelvetemültebb politikai gonoszság eszközeit ajánlja a magyarok figyelmébe".
   
Nem akarunk együtt élni alantas, rasszista megnyilvánulásokkal, nem fogadhatjuk el, hogy vétlen milliók halálát, szenvedését semmibe vegyék, nem tûrhetjük, hogy megismétlõdjön, ami a történelemkönyvek legsötétebb oldalaira tartozik - jelentette ki, hozzáfûzve, hogy a huszadik századi népirtások minden esetben listákkal kezdõdtek. Gyöngyösi Márton felszólalásáról azt mondta: elfogadhatatlan, ha valaki "semmibõl sem tanul".
   
"Nem fogadhatjuk el, hogy Magyarország bármely polgárát csak azért, mert más felekezethez tartozik vagy más nemzetiségbõl származik, más értékeket részesít elõnyben, méltóságában megsértsék, önbecsülésétõl megfosszák, szabadságát elvegyék, listával fenyegetõzve megbélyegezzék" - mondta.
   
Rogán Antal arról is beszélt, azt akarja, hogy gyermekei megtanulják: rövid az út a szívben lobogó gyûlölettõl a porig égett házakig, a haláltáborokig és a tömegsírokig. A Fidesz frakcióvezetõje beszédét azzal zárta: Magyarország megvédi polgárait.
   
Az Együtt 2014 választói mozgalom nevében Bajnai Gordon azt mondta: a magyarok békét akarnak, olyan országot, ahol a félelem nélküli élet alanyi jog. A volt miniszterelnök reménykeltõnek nevezte, hogy a kormányoldal és a baloldali ellenzék közösen emeli fel a szavát az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, de szerinte bûntudatra ad okot, hogy nem voltak ugyanennyien a Parlament elõtt a romák elleni - hat halálos áldozatot követelõ - gyilkosságsorozat elleni tiltakozásul.
   
Kifejtette: normális országokban természetes, hogy a demokratikus bal- és a jobboldal közösen áll ki a gyûlölet ellen. De Magyarország ma nem ilyen ország, a közös tüntetés híre szenzációszámba megy - folytatta, megjegyezve: ebben közrejátszik, hogy a politikai ellenfelek az elmúlt évek fanatikus vitáiban egymást elhamarkodott címkézéssel komcsinak, nácinak bélyegezték. "Ez megosztotta és gyengévé tette Magyarországot, és rossz üzenetet küldött mindenkinek. A valódi náciknak azt üzente, hogy jelenlétük elfogadott. (...) Pedig az igazság az, hogy a nácik jelenléte egyszerûen elfogadhatatlan" - hangoztatta.
   
A Haza és Haladás Egyesület elnöke azt mondta: nincs többé ártalmatlan zsidózás vagy cigányozás, hiszen a holokauszt olyan nemzeti tragédia, amelyben nemcsak az áldozatok, hanem nagyrészt a bûnösök is magyarok voltak, ez pedig örökre meg kell, hogy változtassa viszonyunkat a gyûlölethez. A jobbikos Gyöngyösi Mártonnak a zsidó származású képviselõk és kormánytagok felmérését szorgalmazó beszédérõl kijelentette: a politikus nemcsak önmagát, hanem pártját és az egész magyarországi szélsõjobboldalt leleplezte.

A nácizmus összeegyeztethetetlen az élettel, pusztulást hoz. "A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal" - jelentette ki Bajnai Gordon. Beszédét azzal fejezte be: többé senkinek sem kell félnie Magyarországon, "mert együtt hangosabbak vagyunk a gyûlölet minden szavánál". "Megvédjük egymást és nem félünk" - fogalmazott.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a vészkorszakot idézõ, színtiszta fasiszta beszédnek nevezte Gyöngyösi Márton hétfõi parlamenti felszólalását, és közös fellépést sürgetett a szélsõjobboldal ellen.

A fasizmus életveszélyes vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda - jelentette ki a szocialista politikus. Hozzátette: azok is "hordozzák a vírust", akik stadionok lelátóin cigányoznak, zsidóznak, akik árpádsávos zászlók alatt vonulnak és akik a nyilasokat éltetõ írókat emelnek piedesztálra.
   
Mesterházy Attila szerint azonban "van ellenszer": harcot kell indítani az újfasizmus ellen, és ehhez szavak helyett tettekre van szükség. "Mától semmi sem folytatódhat ugyanúgy, ahogy eddig volt" - mondta.
   
Közölte: támogatják a Demokratikus Koalíciónak azt a javaslatát, amely "karanténba zárná" a Jobbikot. Ám hangsúlyozta, hogy ez a kormányoldal nélkül eredménytelen lesz, ezért arra kérte a Fideszt, hogy használja kétharmados többségét "a fasisztákkal szemben".
   
Bejelentette, hogy amíg a jobbikos Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnöke, addig az MSZP nem vesz részt a testület ülésein. "Nem szívunk egy levegõt egy fasisztával" - fogalmazott.
   
Az MSZP elnöke Orbán Viktor miniszterelnöktõl elvárja, hogy hétfõn a parlamentben "végre egyszer a saját hangján" határolódjon el a Jobbiktól, ítélje el a pártot.
    Emellett azt követelte a kormánytól, hogy ne alakítsa át "Horthy emléktérré" a Kossuth Lajos teret.
    Mesterházy Attila végezetül azt kérte az egybegyûltektõl, hogy mindenki vegyen részt a fasizmus elleni küzdelemben.
    Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta: a tüntetéssel felemelték a szavukat az uszítással, az erõszakot hirdetõkkel szemben. Hozzátette: nem támogatja a cenzúrát, de a nagy többség erkölcsi megvetése elszigetelheti a Jobbikot.
   
A tüntetés végén Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke a fasiszta szervezetek mûködésének tilalmát kimondó 1947-es párizsi békeszerzõdés rendelkezéseit tartalmazó mappát adott át Rogán Antalnak, Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának.
   
A tüntetésen ott volt Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Ilan Mor izraeli és Karin Olofsdotter svéd nagykövet, akiket külön köszöntöttek a színpadról.
   
A tüntetés szónokainak beszéde közben a Kossuth téren a nyirkos hidegben összegyûlt több ezer fõs tömeg, amely teljesen megtöltötte a Parlament fõbejáratával szemben lévõ útszakaszt és az Alkotmány utca keresztezõdését, többször hosszasan skandálta: "Jobbik oszolj!" illetve "nácik haza!". A tömeg hangosan követelte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ lemondását. A megmozdulás szónokait nagy tapssal fogadták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõjének, az V. kerület polgármesterének megjelenését olyan táblákkal is köszöntötték, amelyeken az állt: "Respect Rogán".
   
A Parlament elõtt összegyûlt emberek települések neveit tartalmazó táblákat tartottak a magasba, így ezek szerint az ország különbözõ részeirõl érkeztek tüntetõk. A nácizmus és fasizmus elleni transzparensek között voltak olyan táblák amelyeken Hofi Géza humorista, Latabár Kálmán színész, Radnóti Miklós költõ fotója volt látható, mellükön sárga csillaggal, utalva a neves és ismert mûvészek zsidó származására. Más táblákon világhírû és Nobel-díjas tudósok, például Neumann János matematikus neve volt "listázottként" feltüntetve. Egy nagy méretû képen Horthy Miklós és Adolf Hitler korabeli közös fotója volt látható, rajta az "együtt tették tönkre az országot" felirat.  
   
Vona Gábor az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a Jobbik sajnálattal vette tudomásul, hogy az MSZP és a Fidesz a Hit Gyülekezetével közösen éppen advent elsõ vasárnapján ült fel a "politikai hisztériakeltésnek a saját maga által gerjesztett hullámaira". A pártelnök-frakcióvezetõ szerint ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy nagykoalíciós egység jött létre a Jobbik "megsemmisítésére".
   
A politikus szavai szerint a tüntetésen felszólalók beszédeibõl a gyûlölet és a magyarság valós problémáival kapcsolatos érzéketlenség, valamint a Jobbik társadalmi támogatottságának növekedése miatt érzett kétségbeesés sugárzott.  
A pártelnök úgy fogalmaz, hogy a Jobbik a "mesterségesen gerjesztett hazugságkampány" közepette is a lényegrõl kíván beszélni és fenntartja eredeti javaslatait: "az ország valós problémája nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk és a magyar emberek rabszolgahelyzete saját hazájukban".
   
Novák Elõd, a Jobbik alelnöke - még a demonstráció elõtt írt - vasárnapi közleményében úgy fogalmaz, pártjuk az idei advent idején is folytatja keresztállítási misszióját, melyet egyfajta demonstrációnak is szán a magyar nép fogyasztói társadalommá való züllesztése ellen. "Az ünnepi forgatagban, amikor hazánk jobbik része a Megfeszített születését várja, Rogán Antal és balliberális szövetségesei gyûlölettel fordulnak a keresztény és magyar érdekek képviselõi felé" - áll a közleményben.

Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Hírközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player