3. lap. �sszesen 3.
Tonhalas tészta
hozzávalók 2 fõre:
1-2 doboz olajos tonhalkonzerv
1 db vöröshagyma
újhagyma vagy póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
diĂłnyi zsĂr
fél csomag spagetti tészta
1 pohár tejföl
1 dl tejszĂn
olĂvabogyĂł
sĂł
bors
szárĂtott paradicsom
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymákat. (Vöröshagyma és fokhagyma apróra vágva, póréhagyma felkarikázva.)
Villával összetörjük a tonhaldarabokat, rádobjuk a hagymákra.
BeletesszĂĽk az olĂvabogyĂłkat. (Esetleg gombát is lehet, aki szereti.)
KikeverjĂĽk a tejfölt a tejszĂnnel, majd ĂzesĂtjĂĽk sĂłval Ă©s borssal.
A spagettit kifõzzĂĽk, majd összemelegĂtjĂĽk a tonhalas egyveleggel.
A vĂ©gĂ©n szárĂtott paradicsommal adunk neki egy kis plusz Ăzt.
Bolognai spagetti kölköknek
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
50 dkg darált marhafelsál
1 közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 db paradicsom
40 dkg konzervparadicsom
2,5 dl paradicsomlé (lehetõleg házi vagy bio)
2 ek olĂvaolaj
ĂzlĂ©s szerint sĂł
bors
1 tk oregánó
1 tk rozmaring
1/2 tk borsikafĂ»
3 tk bazsalikomÂ
250 gr spagetti tészta (száraz)
Â
A tetejére:
trappistasajt
felnõtteknek parmezán
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
Az olĂvaolajat felhevĂtjĂĽk, majd rátesszĂĽk a darált marhahĂşst.
Amikor félig kifehéredik a hús, rászórjuk az apró kockára vágott sárgarépát.
Amikor a marhahĂşs teljesen kifehĂ©redik, rádobjuk a felparĂtott vöröshagymát, megsĂłzzuk, megborsozzuk, majd lefedjĂĽk. 3-4 percig sĂĽtjĂĽk, amĂg a hĂşs Ă©s a hagyma levet enged.
Rászórjuk az összes fûszert, kivéve a bazsalikomot. Hagyjuk a fûszerekkel 2-3 percig fõni.
Ráöntjük a friss, héja nélküli, kockára vágott paradicsomot. 2-3 perc után a paradicsomkonzervet, és még 5 percig fõzzük.
Ráöntjük a paradicsomlét, és nagyon lassú tûzön fõzzük minimum 40 percig.
Beleszórjuk a bazsalikomot és még adunk neki 2-3 percet, majd elzárjuk a gázt.
Megfõzzük a spagetti tésztát.
Egy tányérra kiszedünk egy adagot belõle, rákanalazunk a raguból 3-4 kanállal, és a tetejére reszelt sajtot szórunk.
Friss paradicsomos spagetti
hozzávalĂłk 2 fõre:Â
2 marék koktél paradicsom
8-10 ek extra szĂ»z olĂvaolaj
5 bazsalikom levél
2 duci gerezd fokhagyma
sĂł
frissen õrölt fekete bors
1 maréknyi parmezán forgács
250 g spagetti tészta
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
Az olĂvaolajon megfuttatjuk a hajszálvĂ©kony szeletekre vagy nagyon finomra vágott fokhagymát.
Hozzáadjuk a megtisztĂtott, egĂ©szben hagyott koktĂ©lparadicsomokat. Pár perc alatt átforrĂłsĂtjuk a serpenyõben, sĂłval, borssal Ă©s vĂ©kony csĂkokra vágott bazsalikommal ĂzesĂtjĂĽk.
Összeforgatjuk az elõzetesen al dentére fõzött spagettivel és parmezánforgáccsal megszórva azonnal tálaljuk.
Pasta all'arrabbiata
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
1 adag házi tészta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb peperoncino
sĂł
frissen tört fekete bors
olĂvaolaj
pecorino sajt
1 csokor petrezselyem
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A finomra vágott fokhagymát Ă©s a vöröshagymát olĂvaolajon megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, sĂłzzuk-borsozuk, Ă©s belemorzsoljuk a peperoncinot. Ă–sszefõzzĂĽk. (A vĂ©gĂ©n lehet egy kicsit botmixerrel is rásegĂteni, ha lennĂ©nek mĂ©g benne nagyobb paradicsomdarabok.)
MĂg a mártás elkĂ©szĂĽl, kifõzzĂĽk a házi tĂ©sztát.
A tésztát összeforgatjuk a mártással, apróra vágott petrezselyemmel és pecorino forgácsokkal meghintve tálaljuk.
Pulykás rakott tészta
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
 40 dkg szélesmetélt
60 dkg pulykamellfilé
sĂł
bors
60 g vaj
25 dkg reszelt sajt
3 dl tejföl
tál kikenéséhez vaj
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A tesztát sĂłs vĂzben megfõzzĂĽk, majd leszĂ»rjĂĽk Ă©s hideg vĂzzel leöblĂtjĂĽk. JĂłl lecsepegtetjĂĽk.
A hĂşst a rostjaira merõlegesen felszeleteljĂĽk (kb. 6 szelet). SĂłzzuk, borsozzuk. A vajat felforrĂłsĂtjuk Ă©s a hĂşsszeleteket oldalankĂ©nt 3-3 perc alatt pirosra sĂĽtjĂĽk.
A sajtot összekeverjük a tejföllel és a kifõtt tésztával. Felét egy kivajazott kb. 20 x 30 cm-es tûzálló tálba tesszük. A sült húst ráfektetjük és azzal a vajjal, amiben sült meglocsoljuk. A tészta másik felével betakarjuk.
180 fokra elõmelegĂtett sĂĽtõben 30 percig sĂĽtjĂĽk.
Kockára vágva tálaljuk.
Sonkás-olĂvabogyĂłs tĂ©szta
hozzávalĂłk 2 fõreÂ
10 dkg sonka
4 szem paradicsom
fél fej fokhagyma
10 dkg olĂvabogyĂł
sĂł
bors
petrezselyem
10 dkg mozzarella
250 g spagetti
olaj
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A sonkát felkockázzuk, Ă©s olajon megpirĂtjuk.
RátesszĂĽk az aprĂłra vágott paradicsomot Ă©s a fokhagymát. Amikor a paradicsom szĂ©tfõtt, akkor hozzáadjuk az olĂvabogyĂłt. TeszĂĽnk rá ĂzlĂ©s szerint borsot, sĂłt. Arra vigyázzunk, hogy az olĂvabogyĂł sĂłs.
Pár percig még fõzzük, majd lezárjuk alatta a gázt. Megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemzölddel és mozzarella darabokkal. Jól elkeverjük.
Végül összekeverjük a kifõtt spagettivel, és még melegen tálaljuk.
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!