Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Márton napi libator
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Tésztaételek
MunkatársunktĂłl   2010 June 28, Monday  
Image
A gyors és egyszerû receptek alapanyaga gyakran tészta. Amíg a tésztát a vízben megfõzzük, elkészíthetõ a szósz....
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Tonhalas tészta

hozzávalók 2 fõre:
1-2 doboz olajos tonhalkonzerv
1 db vöröshagyma
újhagyma vagy póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
diĂłnyi zsĂ­r
fél csomag spagetti tészta
1 pohár tejföl
1 dl tejszĂ­n
olĂ­vabogyĂł
sĂł
bors
szárított paradicsom

elkészítés 
A zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymákat. (Vöröshagyma és fokhagyma apróra vágva, póréhagyma felkarikázva.)
Villával összetörjük a tonhaldarabokat, rádobjuk a hagymákra.
Beletesszük az olívabogyókat. (Esetleg gombát is lehet, aki szereti.)
Kikeverjük a tejfölt a tejszínnel, majd ízesítjük sóval és borssal.
A spagettit kifõzzük, majd összemelegítjük a tonhalas egyveleggel.
A végén szárított paradicsommal adunk neki egy kis plusz ízt.


Bolognai spagetti kölköknek

hozzávalók 4 fõre 

50 dkg darált marhafelsál
1 közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 db paradicsom
40 dkg konzervparadicsom
2,5 dl paradicsomlé (lehetõleg házi vagy bio)
2 ek olĂ­vaolaj
ízlés szerint só
bors
1 tk oregánó
1 tk rozmaring
1/2 tk borsikafĂ»
3 tk bazsalikom 
250 gr spagetti tészta (száraz)
 
A tetejére:

trappistasajt
felnõtteknek parmezán


elkészítés 
Az olívaolajat felhevítjük, majd rátesszük a darált marhahúst.
Amikor félig kifehéredik a hús, rászórjuk az apró kockára vágott sárgarépát.
Amikor a marhahús teljesen kifehéredik, rádobjuk a felparított vöröshagymát, megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedjük. 3-4 percig sütjük, amíg a hús és a hagyma levet enged.
Rászórjuk az összes fûszert, kivéve a bazsalikomot. Hagyjuk a fûszerekkel 2-3 percig fõni.
Ráöntjük a friss, héja nélküli, kockára vágott paradicsomot. 2-3 perc után a paradicsomkonzervet, és még 5 percig fõzzük.
Ráöntjük a paradicsomlét, és nagyon lassú tûzön fõzzük minimum 40 percig.
Beleszórjuk a bazsalikomot és még adunk neki 2-3 percet, majd elzárjuk a gázt.
Megfõzzük a spagetti tésztát.
Egy tányérra kiszedünk egy adagot belõle, rákanalazunk a raguból 3-4 kanállal, és a tetejére reszelt sajtot szórunk.

Friss paradicsomos spagetti

hozzávalók 2 fõre: 
2 marék koktél paradicsom
8-10 ek extra szûz olívaolaj
5 bazsalikom levél
2 duci gerezd fokhagyma
sĂł
frissen õrölt fekete bors
1 maréknyi parmezán forgács
250 g spagetti tészta

elkészítés 
Az olívaolajon megfuttatjuk a hajszálvékony szeletekre vagy nagyon finomra vágott fokhagymát.
Hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott koktélparadicsomokat. Pár perc alatt átforrósítjuk a serpenyõben, sóval, borssal és vékony csíkokra vágott bazsalikommal ízesítjük.
Összeforgatjuk az elõzetesen al dentére fõzött spagettivel és parmezánforgáccsal megszórva azonnal tálaljuk.


Pasta all'arrabbiata

hozzávalók 4 fõre 

1 adag házi tészta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb peperoncino
sĂł
frissen tört fekete bors
olĂ­vaolaj
pecorino sajt
1 csokor petrezselyem


elkészítés 
A finomra vágott fokhagymát és a vöröshagymát olívaolajon megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk-borsozuk, és belemorzsoljuk a peperoncinot. Összefõzzük. (A végén lehet egy kicsit botmixerrel is rásegíteni, ha lennének még benne nagyobb paradicsomdarabok.)
Míg a mártás elkészül, kifõzzük a házi tésztát.
A tésztát összeforgatjuk a mártással, apróra vágott petrezselyemmel és pecorino forgácsokkal meghintve tálaljuk.

Pulykás rakott tészta

hozzávalók 4 fõre 

 40 dkg szélesmetélt
60 dkg pulykamellfilé
sĂł
bors
60 g vaj
25 dkg reszelt sajt
3 dl tejföl
tál kikenéséhez vaj

elkészítés 
A tesztát sós vízben megfõzzük, majd leszûrjük és hideg vízzel leöblítjük. Jól lecsepegtetjük.
A húst a rostjaira merõlegesen felszeleteljük (kb. 6 szelet). Sózzuk, borsozzuk. A vajat felforrósítjuk és a hússzeleteket oldalanként 3-3 perc alatt pirosra sütjük.
A sajtot összekeverjük a tejföllel és a kifõtt tésztával. Felét egy kivajazott kb. 20 x 30 cm-es tûzálló tálba tesszük. A sült húst ráfektetjük és azzal a vajjal, amiben sült meglocsoljuk. A tészta másik felével betakarjuk.
180 fokra elõmelegített sütõben 30 percig sütjük.
Kockára vágva tálaljuk.

Sonkás-olívabogyós tészta

hozzávalók 2 fõre 

10 dkg sonka
4 szem paradicsom
fél fej fokhagyma
10 dkg olĂ­vabogyĂł
sĂł
bors
petrezselyem
10 dkg mozzarella
250 g spagetti
olaj

elkészítés 
A sonkát felkockázzuk, és olajon megpirítjuk.
Rátesszük az apróra vágott paradicsomot és a fokhagymát. Amikor a paradicsom szétfõtt, akkor hozzáadjuk az olívabogyót. Teszünk rá ízlés szerint borsot, sót. Arra vigyázzunk, hogy az olívabogyó sós.
Pár percig még fõzzük, majd lezárjuk alatta a gázt. Megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemzölddel és mozzarella darabokkal. Jól elkeverjük.
Végül összekeverjük a kifõtt spagettivel, és még melegen tálaljuk.

 

 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player