Történelmi évfordulók
PĂĄrizs bukĂĄsa 3.
70 esztendĂ”vel ezelĂ”tt, FranciaorszĂĄg kapitulĂĄciĂłjĂĄval vĂ©get Ă©rt a nĂĄci Wehrmacht nyugati hadjĂĄrata. Hitler alig több, mint hat hĂ©t alatt legnagyobb vilĂĄghĂĄborĂșs gyĂ”zelmĂ©t aratta. LegyĂ”zte Ă©s porig alĂĄzta FranciaorszĂĄgot.
PĂĄrizs bukĂĄsa 2.
Trianon
PĂĄrizs bukĂĄsa 1.
A végsÔcél: Berlin II.
A végsÔ cél: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
SzĂ­nikĂ­nĂĄlat
GyĂŒjtemĂ©ny
WebKozmo
Piczil Mårta: Nem véletlen az Ôsi szereposztås
ÉgetĂ” MĂĄria: örĂŒlök, hogy tehetem, ami a dolgom Ă©s amit szeretek
Relax
Futballmeccsen
A hÔskor hÔsei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A legnagyobb hĂĄborĂș I.
BĂĄsthy GĂĄbor   2009 August 31, Monday  
Image
70 esztendĂ”vel ezelĂ”tt, 1939. szeptember 1.-Ă©n a nĂĄci NĂ©metorszĂĄg LengyelorszĂĄg elleni tĂĄmadĂĄsĂĄval EurĂłpĂĄban is kezdetĂ©t vette az emberisĂ©g törtĂ©nelemĂ©nek legnagyobb, legkiterjedtebb Ă©s legpusztĂ­tĂłbb fegyveres konfliktusa, a mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A pårizsi békerendszer végnapjai

Hitler vĂ©rszemet kapott. 1938. mĂĄrcius 11-Ă©n BĂ©csben az osztrĂĄk nĂĄcik mĂĄsodik, immĂĄr sikeres puccsukkal megbuktattĂĄk az osztrĂĄk kormĂĄnyt. MĂĄsnap a nĂ©met Wehrmacht harc nĂ©lkĂŒl bevonult AusztriĂĄba. Ezzel megvalĂłsult az Anschluss, Hitler szĂŒlĂ”hazĂĄja, Ausztria Harmadik Birodalomhoz csatolĂĄsa. Ausztria fĂŒggetlen ĂĄllamkĂ©nt megszĂ»nt lĂ©tezni.


A nemzetközi vĂĄlasz ismĂ©t mĂ©rsĂ©kelt volt: Nagy-Britannia Ă©s FranciaorszĂĄg nem szerzett Ă©rvĂ©nyt a versailles-i bĂ©keszerzĂ”dĂ©snek, ami megtiltotta NĂ©metorszĂĄg Ă©s Ausztria egyesĂŒlĂ©sĂ©t.

 A fasiszta OlaszorszĂĄg 1935-36.-ban meghĂłdĂ­totta Afrika egyik utolsĂł fĂŒggetlen ĂĄllamĂĄt, EtiĂłpiĂĄt.


1936-39 között Németorszåg és Olaszorszåg a Franco tåbornok vezette fasiszta låzadókat tåmogatva katonai intervenciót hajtott végre a Spanyol Köztårsasåg ellen.

Hitler ezek utĂĄn a pĂĄrizsi bĂ©kerendszer ĂĄltal az OsztrĂĄk-Magyar Monarchia romjain lĂ©trehozott CsehszlovĂĄk KöztĂĄrsasĂĄg nĂ©metek lakta terĂŒletei, a SzudĂ©ta-vidĂ©k megszerzĂ©sĂ©t tĂ»zte ki legközelebbi cĂ©ljĂĄul. Anglia Ă©s FranciaorszĂĄg ugyanakkor azon igyekezett, hogy bĂĄrmi ĂĄron elkerĂŒlje a katonai konfrontĂĄciĂłt NĂ©metorszĂĄggal Ă©s inkĂĄbb keleti irĂĄnyba terelje a nĂĄcik terjeszkedĂ©sĂ©t.

A nyugati hatalmak megbĂ©kĂ©ltetĂ©si politikĂĄjĂĄnak eredmĂ©nyekĂ©nt 1938. szeptember 30.-ĂĄn lĂ©trejött a mĂŒncheni egyezmĂ©ny, amely elĂ”kĂ©szĂ­tette CsehszlovĂĄkia szĂ©tdarabolĂĄsĂĄt. A szudĂ©ta vidĂ©k NĂ©metorszĂĄghoz kerĂŒl, Anglia Ă©s FranciaorszĂĄg szavatolja az Ășj hatĂĄrokat. LengyelorszĂĄg megkapja Teschent.

1938 november 2.-ĂĄn az elsĂ” bĂ©csi döntĂ©ssel MagyarorszĂĄg visszakapja a FelvidĂ©k magyarok lakta terĂŒleteit. CserĂ©be csatlakozik az Antikomintern Paktumhoz Ă©s engedĂ©lyezi a Volksbund,  a magyarorszĂĄgi nĂ©metek nĂĄci szervezetĂ©nek nyĂ­lt mĂ»ködĂ©sĂ©t.

A tisĂłi fasiszta bĂĄbkormĂĄny 1939. mĂĄrcius 14-Ă©n kikiĂĄltotta SzlovĂĄkia fĂŒggetlensĂ©gĂ©t, egy napra rĂĄ pedig Hitler bevonult PrĂĄgĂĄba. LĂ©trejött a Cseh-Morva ProtektorĂĄtus.

Ugyancsak 1939. mĂĄrciusĂĄban NĂ©metorszĂĄg megszĂĄllja LitvĂĄnia nĂ©metek lakta terĂŒletĂ©t, a Memel-vidĂ©ket.  1939. ĂĄprilis 7.-Ă©n OlaszorszĂĄg megtĂĄmadja Ă©s nĂ©hĂĄny nap alatt elfoglalja AlbĂĄniĂĄt.

Ezzel a pårizsi békerendszer lényegében megszûnt létezni.

A „lengyel problĂ©ma"

Az OroszorszĂĄg, PoroszorszĂĄg Ă©s Ausztria között 1795-ben felosztott LengyelorszĂĄg 1918. november 3.-ĂĄn nyerte vissza fĂŒggetlensĂ©gĂ©t Ă©s terĂŒleti egysĂ©gĂ©t. A szabad, fĂŒggetlen LengyelorszĂĄg megalakĂ­tĂĄsa az antant egyik hadicĂ©ljĂĄvĂĄ vĂĄlt az I. vilĂĄghĂĄborĂș vĂ©ge elĂ”tt. A lengyelek kijĂĄratot kaptak a Balti-tengerre, amivel nĂ©metek szĂĄzezrei kerĂŒltek lengyel fennhatĂłsĂĄg alĂĄ, Ă©s Kelet-PoroszorszĂĄgnak Ă©s az Ășn. Danzig Szabad VĂĄrosnak nem maradt szĂĄrazföldi összeköttetĂ©se NĂ©metorszĂĄggal. LengyelorszĂĄg hatĂĄrait a Saint Germain-i Ă©s a Versailles-i szerzĂ”dĂ©s ĂĄllapĂ­totta meg vĂ©glegesen, ehhez jĂĄrult mĂ©g a 18 hĂłnapig tartĂł szovjet-lengyel hĂĄborĂș utĂĄn megkötött rigai bĂ©keszerzĂ”dĂ©s, amelynek Ă©rtelmĂ©ben a lengyelek jelentĂ©keny belorusz Ă©s ukrĂĄn terĂŒleteket kaptak a belsĂ” anarchiĂĄval viaskodĂł, polgĂĄrhĂĄborĂșs Szovjet-OroszorszĂĄgtĂłl.

Hitler elĂ”ször barĂĄtsĂĄgos kĂŒlpolitikĂĄt folytatott LengyelorszĂĄggal, ami 1934-ben Ă©rte el csĂșcspontjĂĄt a nĂ©met-lengyel megnemtĂĄmadĂĄsi egyezmĂ©ny alĂĄĂ­rĂĄsĂĄval. A kĂŒlpolitika eleinte arra irĂĄnyult, hogy LengyelorszĂĄg belĂ©pjen az Antikomintern Paktumba, Ă©s ezzel SzovjetuniĂł-ellenes egyĂŒttmĂ»ködĂ©s jöjjön lĂ©tre. NĂ©metorszĂĄg a SzovjetuniĂł rovĂĄsĂĄra kĂ­vĂĄnt terĂŒletekhez jutni, Ă©letteret szerezni, Ă©s Nagy-NĂ©metorszĂĄg hatĂĄrait kiterjeszteni. Ennek Ă©rdekĂ©ben kilĂĄtĂĄsba helyeztĂ©k, hogy LengyelorszĂĄg is terĂŒlethez jut hatĂĄraitĂłl Ă©szaknyugatra. Ám ezĂ©rt olyan engedmĂ©nyek megtĂ©telĂ©re lett volna szĂŒksĂ©g, amelyek rĂ©vĂ©n erĂ”s nĂ©met befolyĂĄs Ă©rvĂ©nyesĂŒlt volna az orszĂĄgban, Ă­gy szinte csatlĂłs ĂĄllammĂĄ vĂĄlt volna.

A szovjet terĂŒletek mellett a nĂ©metek a lengyelektĂ”l is terĂŒleteket akartak megszerezni, ugyanis Kelet-PoroszorszĂĄgot az Ășgynevezett „danzigi korridor" vĂĄlasztotta el a birodalom többi rĂ©szĂ©tĂ”l. A nĂ©metek termĂ©szetesen Danzig Szabad VĂĄrost is vissza akartĂĄk csatolni NĂ©metorszĂĄghoz. Danzig lakossĂĄga tĂșlnyomĂłrĂ©szt nĂ©metekbĂ”l ĂĄllt, a korridor viszont rĂ©gĂłta vitĂĄk alapjĂĄt kĂ©pezte LengyelorszĂĄg Ă©s NĂ©metorszĂĄg közt. A Versailles-i bĂ©keszerzĂ”dĂ©st követĂ”en a korridor LengyelorszĂĄghoz kerĂŒlt, ami miatt a lakossĂĄg összetĂ©tele is megvĂĄltozott. Hitler szerette volna megakadĂĄlyozni a terĂŒlet „ellengyelesedĂ©sĂ©t" Ă©s Ă­gĂ©retet tett a korridorban, illetve a NĂ©pszövetsĂ©gi ellenĂ”rzĂ©s alatt lĂ©vĂ” Danzig vĂĄrosĂĄban Ă©lĂ” nĂ©meteknek, hogy „felszabadĂ­tja" Ă”ket.

Az 1938-as MĂŒncheni egyezmĂ©nyt követĂ”en LengyelorszĂĄg is rĂ©szesedett a felosztott CsehszlovĂĄkiĂĄbĂłl: megkapta ÈeskĂœ TĂŹÂčĂ­n (Teschen) vĂĄrosĂĄt Ă©s környĂ©kĂ©t.

A Danzig birtoklĂĄsĂĄra irĂĄnyulĂł nĂ©met törekvĂ©sek megerĂ”södtek, mikor a nĂ©metek vasĂștvonalat Ă©s autĂłpĂĄlyĂĄt terveztek, amely Danzig Ă©s a Birodalom többi rĂ©sze között biztosĂ­tott volna összeköttetĂ©st, termĂ©szetesen a korridoron keresztĂŒl. Ezt a tervet a lengyelek elutasĂ­tottĂĄk, ugyanis attĂłl tartottak, hogy ez az elsĂ” lĂ©pĂ©s lehet fĂŒggetlensĂ©gĂŒk elvesztĂ©sĂ©hez. Ezen kĂ­vĂŒl a lengyelek nem is bĂ­ztak Hitlerben. Okkal.

1939. åprilis 28.-ån Hitler érvénytelennek nyilvånította az1934-es lengyel-német szerzÔdést és az 1935-ös angol-német flottaegyezményt.

Nagy-Britannia Ă©s FranciaorszĂĄg ilyen körĂŒlmĂ©nyek között bejelentette, hogy garantĂĄlja LengyelorszĂĄg, GörögorszĂĄg, RomĂĄnia Ă©s TörökorszĂĄg szuverenitĂĄsĂĄt Ă©s kölcsönös segĂ­tsĂ©gnyĂșjtĂĄsi szerzĂ”dĂ©st kötöttek LengyelorszĂĄggal.

1939. augusztus 11.-Ă©n Anglia Ă©s FranciaorszĂĄg tĂĄrgyalĂĄsokat kezdett SzovjetuniĂłval a nĂ©met agressziĂł megĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval, a LengyelorszĂĄggal kötött kölcsönös segĂ­tsĂ©gnyĂșjtĂĄsi szerzĂ”dĂ©s kiterjesztĂ©se Ă©rdekĂ©ben. A tĂĄrgyalĂĄsok, nem utolsĂł sorban a kölcsönös bizalmatlansĂĄg miatt, kudarcba fulladtak. NehezĂ­tette a megegyezĂ©st a lengyel kormĂĄny is, amely - az Ă©vszĂĄzados lengyel-orosz szembenĂĄllĂĄs törtĂ©nelmi tapasztalatai alapjĂĄn Ă©s a bolsevizmustĂłl tartva talĂĄn Ă©rthetĂ”en - elutasĂ­tott minden Ă©rdemleges megĂĄllapodĂĄst a szovjet kormĂĄnnyal.




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©ny



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player