Történelmi évfordulók
PĂĄrizs bukĂĄsa 3.
70 esztendĂ”vel ezelĂ”tt, FranciaorszĂĄg kapitulĂĄciĂłjĂĄval vĂ©get Ă©rt a nĂĄci Wehrmacht nyugati hadjĂĄrata. Hitler alig több, mint hat hĂ©t alatt legnagyobb vilĂĄghĂĄborĂșs gyĂ”zelmĂ©t aratta. LegyĂ”zte Ă©s porig alĂĄzta FranciaorszĂĄgot.
PĂĄrizs bukĂĄsa 2.
Trianon
PĂĄrizs bukĂĄsa 1.
A végsÔcél: Berlin II.
A végsÔ cél: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
SzĂ­nikĂ­nĂĄlat
GyĂŒjtemĂ©ny
WebKozmo
Veresné Novåk Katalin: Kellenek a nÔk a közéletbe
ÉgetĂ” MĂĄria: örĂŒlök, hogy tehetem, ami a dolgom Ă©s amit szeretek
Relax
Futballmeccsen
A bor elemzése
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
LĂ©gihĂĄborĂș 1944-45
BĂĄsthy GĂĄbor   2009 June 02, Tuesday  
Image
1944. jĂșnius 2.-ĂĄn, 65 esztendĂ”vel ezelĂ”tt kezdĂ”dött az angolszĂĄsz lĂ©gierĂ”k "Operation Frantic" fedĂ”nevĂ» hadĂĄszati bombĂĄzĂł offenzĂ­vĂĄja. Ennek sorĂĄn Ă©rtĂ©k sĂșlyos lĂ©gitĂĄmadĂĄsok vĂĄrosunkat, Szegedet is.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A normandiai partraszĂĄllĂĄs mĂ©lysĂ©gi elĂ”kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek rĂ©szekĂ©nt 1944. jĂșnius 2.-ĂĄn angolszĂĄsz lĂ©gierĂ”k megindĂ­tottĂĄk az "Operation Frantic" fedĂ”nevĂ» hadĂĄszati bombĂĄzĂł offenzĂ­vĂĄt, mellyel kiterjesztettĂ©k a lĂ©gihĂĄborĂșt EurĂłpa teljes, nĂ©metek ĂĄltal megszĂĄllt terĂŒletĂ©re. Ezt megelĂ”zĂ”en a bombĂĄzĂĄsok hazĂĄnk nyugati rĂ©szĂ©t, fĂ”leg a DunĂĄntĂșlt Ă©s Budapestet Ă©rintettĂ©k, ettĂ”l kezdve az egĂ©sz orszĂĄg cĂ©lponttĂĄ vĂĄlt.  Ennek sorĂĄn Ă©rtĂ©k sĂșlyos lĂ©gitĂĄmadĂĄsok vĂĄrosunkat is.

CikkĂŒnk elsĂ” rĂ©szĂ©ben a stratĂ©giai bombĂĄzĂĄsok mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș vĂ©gĂ©ig terjedĂ” törtĂ©netĂ©nek kezdeteibĂ”l vĂĄlogattunk.

1. rész: az elmélet

Guernica

Az elsĂ” vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn, amikor az emberek elborzadtak a szörnyĂ» pusztĂ­tĂĄstĂłl, sokan töprengtek azon, vajon milyen lesz a jövĂ” hĂĄborĂșja. Valamennyien egy gyors Ă©s kĂ­mĂ©letes mĂłdszert prĂłbĂĄltak kidolgozni a nemzetek közötti konfliktusok kezelĂ©sĂ©re. Az ĂșttörĂ”k egyike - Ă©s talĂĄn az egyik legnagyobb hatĂĄsĂș stratĂ©ga - Giulio Douhet olasz repĂŒlĂ”tĂĄbornok volt, aki 1921-ben A lĂ©giuralom (Il dominio dell' aria) cĂ­mmel publikĂĄlt könyvĂ©ben foglalta össze a jövĂ”lĂ©gierejĂ©rĂ”l alkotott elkĂ©pzelĂ©seit. Eszerint egy eljövendĂ” hĂĄborĂșban mĂĄr a lĂ©gierĂ” vĂĄlik a meghatĂĄrozĂł haderĂ”nemmĂ©, mĂ­g a szĂĄrazföldi egysĂ©gek legfeljebb a megszĂĄllĂł erĂ”ket alkotnĂĄk. A lĂ©gierĂ” igazi erejĂ©t a hatalmas, felfegyverzett "lĂ©gi cirkĂĄlĂłkban" lĂĄtta, amelyek kibombĂĄzzĂĄk az ellensĂ©ges orszĂĄgot a hĂĄborĂșbĂłl. Douhet elmĂ©letĂ©t mĂĄr sokszor kiprĂłbĂĄltĂĄk egĂ©szen a legutĂłbbi hĂĄborĂșkig. Bebizonyosodott, hogy önmagĂĄban a lĂ©gierĂ” ugyan nem alkalmas a hĂĄborĂș megnyerĂ©sĂ©re, mĂ©gis a lĂ©gtĂ©r uralma nĂ©lkĂŒl mĂĄr nem lehet a gyĂ”zelmet kivĂ­vni.

Douhet elmĂ©letĂ©nek elsĂ” gyakorlati alkalmazĂĄsĂĄra - ha nem szĂĄmĂ­tjuk az olasz fasisztĂĄk EtiĂłpia elleni 1935-36-os agressziĂłja sorĂĄn az alig felfegyverzett mezĂ­tlĂĄbas etiĂłp csapatok Ă©s a polgĂĄri lakossĂĄg nyomorĂșsĂĄgos falvai ellen vĂ©grehajtott tĂĄmadĂĄsokat, melyekben Caleazzo Ciano grĂłf, a Duce veje, kĂ©sĂ”bbi olasz kĂŒlĂŒgyminiszter bombĂĄzĂłpilĂłtakĂ©nt igencsak kitĂŒntette magĂĄt - a spanyol polgĂĄrhĂĄborĂșban nyĂ­lt lehetĂ”sĂ©g.
1937. ĂĄprilis 26-ĂĄn dĂ©lutĂĄn a Legion Condor Ă©s az Aviazione Legionaria egy közepesen erĂ”s (mintegy 50-60 repĂŒlĂ”gĂ©pbĂ”l ĂĄllĂł) nĂ©met-olasz vegyes kötelĂ©ke csapott le GuernicĂĄra, több hullĂĄmban. Az embertelen precizitĂĄsĂș forgatĂłkönyv szerint elĂ”ször hagyomĂĄnyos robbanĂłfejekkel vĂ©grehajtott szĂ”nyegbombĂĄzĂĄs, majd zuhanĂłrepĂŒlĂ©s Ă©s gĂ©ppuskatĂ»z a fejvesztve menekĂŒlĂ”, mĂ©g elĂ” emberekre, ezt követĂ”en pedig gyĂșjtĂłbombĂĄzĂĄs következett, hogy minden, ami akĂĄr csak rĂ©szben egy kicsit is Ă©ghetĂ” anyagbĂłl kĂ©szĂŒlt, lĂĄngra kapjon. Az elmĂșlt hĂ©t Ă©vtizedben szĂĄmtalan szĂĄmĂ­tĂĄs kerĂŒlt napvilĂĄgra az ĂĄldozatok szĂĄmĂĄrĂłl Ă©s az anyagi kĂĄr nagysĂĄgĂĄrĂłl. Ennek közĂ©parĂĄnyosa valahol nĂ©gyszĂĄz Ă©s hatszĂĄz civil halott körĂŒl talĂĄlhatĂł, abban viszont mindenki egyetĂ©rt, hogy a vĂĄroska Ă©pĂŒleteinek 70-75 szĂĄzalĂ©ka Ă©get porrĂĄ.

Guernica mintegy elĂ”revetĂ­tette Ă©s lemodellezte a kĂ©t Ă©s fĂ©l Ă©v mĂșlva kitörĂ” mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș lĂ©gi hadviselĂ©sĂ©nek következmĂ©nyeit: London, Hamburg, Drezda Ă©s TokiĂł bombĂĄzĂĄsa csak mennyisĂ©gben mĂșlta felĂŒl a baszk telepĂŒlĂ©s tragĂ©diĂĄjĂĄt, minĂ”sĂ©gben ugyanaz volt. TerrorbombĂĄzĂĄs.

Coventry

A nĂ©metek ebbĂ”l az eredmĂ©nybĂ”l azt a tĂ©ves következtetĂ©st vontĂĄk le, hogy az itt alkalmazott, alapvetĂ”en a földi csapatok harcĂĄnak tĂĄmogatĂĄsĂĄra kifejlesztett kĂ©tmotoros bombĂĄzĂł repĂŒlĂ”gĂ©peik tömeges bevetĂ©se alkalmas ilyen hadmĂ»veletek sikeres vĂ©grehajtĂĄsĂĄra. A mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș elsĂ” szakaszĂĄban, a "Blitzkrieg" idejĂ©n a Luftwaffe sikerei ezt alĂĄtĂĄmasztani lĂĄtszottak. Azonban a LengyelorszĂĄg elleni, majd a nyugati hadijĂĄratban nem hadĂĄszati, hanem harcĂĄszati szerepet jĂĄtszott a lĂ©gierĂ”. A Luftwaffe 1940 nyarĂĄig meg tudott birkĂłzni ellenfeleivel.

Ekkor megkezdtĂ©k Nagy-Britannia mĂłdszeres bombĂĄzĂĄsĂĄt. Ennek sorĂĄn 1940. november 14.-Ă©n 515 Heinkel He-111-es Ă©s Dornier Do-17-es kĂ©tmotoros bombĂĄzĂł a "Mondlicht Sonaten" ("HoldfĂ©ny szonĂĄta") fedĂ”nevĂ» akciĂł keretĂ©ben porig rombolta Coventry vĂĄrosĂĄt. A robbanĂł Ă©s gyĂșjtĂłbombĂĄk GuernicĂĄ-bĂłl ismert koncentrĂĄlt alkalmazĂĄsa következtĂ©ben a törtĂ©nelmi vĂĄrosmag elpusztult, az Ă”si Szent MihĂĄly katedrĂĄlisbĂłl csak a romos oldalfalak Ă©s a torony maradt meg, megsemmisĂŒlt vagy megsĂ©rĂŒlt mintegy 60 000 Ă©pĂŒlet, 568 vĂĄrosi polgĂĄr halt meg. Ezzel Coventry - London, Hull Ă©s Plymouth mellett - az egyik legsĂșlyosabb hĂĄborĂșs kĂĄrokat szenvedett vĂĄros lett Nagy-BritanniĂĄban.

Az angliai lĂ©gi csatĂĄban azonban vĂ©gĂŒl megmutatkozott, hogy a nĂ©metek sem mennyisĂ©gben, sem minĂ”sĂ©gben nem rendelkeznek annyi Ă©s olyan bombĂĄzĂłval, valamint Messerschmitt Bf-109 vadĂĄszgĂ©ppel Ă©s Messerschmitt Bf-110 "Zerstörer" nehĂ©zvadĂĄsszal,

amivel ha a lĂ©gi uralmat nem is, de legalĂĄbb a lĂ©gi fölĂ©nyt ki tudnĂĄk vĂ­vni a Royal Air Force (RAF) Fighter Command, a brit kirĂĄlyi lĂ©gierĂ” vadĂĄszrepĂŒlĂ” parancsnoksĂĄga Hawker-Supermarine Spitfire vadĂĄszgĂ©peivel szemben.
 NĂ©gymotoros bombĂĄzĂłk hiĂĄnyĂĄban nem tudtak elegendĂ” bombaterhet Nagy-Britannia fölĂ© vinni, Ă©s gĂ©peik hatĂłsugara sem bizonyult elegendĂ”nek a szigetorszĂĄg tĂĄvolabbi terĂŒleteinek elĂ©rĂ©sĂ©hez.

A RAF Bomber Command (bombĂĄzĂł parancsnoksĂĄg), bĂĄr rendelkezett nĂ©gymotoros Short Stirling, Handley-Page Halifax Ă©s a legendĂĄs Avro Lancaster  tĂ­pusĂș tĂĄvolsĂĄgi nehĂ©zbombĂĄzĂłkkal, nĂ©hĂĄny NĂ©metorszĂĄg elleni sĂșlyos vesztesĂ©gekkel jĂĄrĂł lĂ©gitĂĄmadĂĄs utĂĄn kĂ©nytelen volt belĂĄtni, hogy bombĂĄzĂłi nappal lĂ©nyegĂ©ben vĂ©dtelenek a nĂ©met vadĂĄszgĂ©pekkel Ă©s lĂ©gvĂ©delmi tĂŒzĂ©rsĂ©ggel szemben. Így ĂĄttĂ©rtek az Ă©jszakai, gyakran ezer gĂ©ppel vĂ©grehajtott szĂ”nyegbombĂĄzĂĄsra.


A precíziós amerikai szÔnyeg

Az EgyesĂŒlt Államokban, ahol a lĂ©gierĂ” (United States Army Air Forces, USAAF) ekkor mĂ©g a hadsereg rĂ©sze volt, William Mitchell dandĂĄrtĂĄbornok fektette le a jövĂ” lĂ©gierejĂ©nek alapelveit. Az EgyesĂŒlt Államokban szĂŒletett meg a stratĂ©giai bombĂĄzĂĄs leghatĂ©konyabb Ă©s leghumĂĄnusabb formĂĄjĂĄnak, a precĂ­ziĂłs bombĂĄzĂĄsnak az elmĂ©lete.
Mitchell szerint a hĂĄborĂș gyorsan eldönthetĂ” Ă©s a polgĂĄri lakossĂĄg megkĂ­mĂ©lhetĂ”, ha csak az ipart, annak is bizonyos szegmenseit bombĂĄzzĂĄk, ami magĂĄval rĂĄntja az egĂ©sz ellensĂ©ges gazdasĂĄgi felĂ©pĂ­tmĂ©nyt. Az EgyesĂŒlt Államok hadba lĂ©pĂ©sĂ©vel elĂ©rkezett az idĂ”, amikor a bombĂĄzĂĄsokrĂłl kialakĂ­tott elmĂ©letet a gyakorlatban is kiprĂłbĂĄlhattĂĄk.
A tapasztalatok nĂ©lkĂŒl 1942-ben harcba szĂĄllĂł amerikaiak azt hittĂ©k, hogy a nĂ©gymotoros, tucatnyi fĂ©lhĂŒvelykes nehĂ©zgĂ©ppuskĂĄval felfegyverzett Boeing B-17 "Flying Fortress"  Ă©s Consolidated B-24 "Liberator" nehĂ©zbombĂĄzĂłik zĂĄrt tĂ©rbeli alakzatban repĂŒlve kĂ©pesek megvĂ©deni magukat az ellensĂ©ges vadĂĄszoktĂłl.
VĂ©res vesztesĂ©gek utĂĄn kĂ©nyszerĂŒltek olyan tĂĄvolsĂĄgi vadĂĄszgĂ©pek kifejlesztĂ©sĂ©re, amelyek aztĂĄn Nagy-BritanniĂĄbĂłl, kĂ©sĂ”bb OlaszorszĂĄgbĂłl felszĂĄllva vĂ©gig tudtĂĄk kĂ­sĂ©rni Ă©s vĂ©delmezni bombĂĄzĂłikat.

Az AmerikĂĄban kidolgozott bombĂĄzĂĄsi mĂłdszerek nem nagyon vĂĄltoztak a hĂĄborĂș folyamĂĄn. A tĂĄmadĂĄst nĂ©hĂĄny nappal megelĂ”zte egy felderĂ­tĂ” repĂŒlĂ©s, majd a tĂĄmadĂĄs napjĂĄn egy cĂ©lmegjelölĂ” egysĂ©g repĂŒlt a tĂĄmadĂł raj elĂ”tt öt-tĂ­z perccel. A fĂ” raj az ĂĄltala megjelölt cĂ©lpontra szĂłrta a bombĂĄk tömegĂ©t, szĂ”nyegszerĂ»en betakarva a cĂ©lpontot. A bombĂĄzĂłk, hogy a vesztesĂ©geket minimalizĂĄljĂĄk, zĂĄrt tĂ©rbeli alakzatban ("bomberpulk combat box") repĂŒltek. Ezt ĂĄtlagban kĂ©t szĂĄzad alkotta, 250 mĂ©teres magassĂĄgi tagozĂłdĂĄssal. Így a bombĂĄzĂłk gĂ©ppuskĂĄi egymĂĄst is fedezve össztĂŒzet zĂșdĂ­thattak a tĂĄmadĂł vadĂĄszokra. Ha azonban valamilyen okbĂłl egy bombĂĄzĂł lemaradt a rajtĂłl, ritkĂĄn kerĂŒlte el vĂ©gzetĂ©t. Az alakzat pedig megbomlott Ă©s sebezhetĂ”vĂ© vĂĄlt.

Egy bombåzóezredet ("bomber wing") 2-4 szåzad, míg egy tåmadócsoportot két ezred alkotott, így könnyen kiszåmítható, hogy a tåmadók hatalmas erÔt képviseltek az egyenként 3-6000 kg bombaterhet is szållítani képes bombåzókkal.

A precĂ­ziĂłs bombĂĄzĂĄst ezen kĂ­vĂŒl egy zseniĂĄlis kĂ©szĂŒlĂ©kre, az EgyesĂŒlt Államoknak az atombomba utĂĄn mĂĄsodik legfĂ©ltettebb hadititkĂĄra, a Norden tĂ­pusĂș, robotpilĂłtĂĄval Ă©s elektromechanikus szĂĄmĂ­tĂłgĂ©ppel kombinĂĄlt optikai cĂ©lzĂłberendezĂ©sre alapoztĂĄk.

Ennek segítségével a verÔfényes, szélcsendes arizonai gyakorlóterepen valóban el lehetett talålni egy 250 kilós bombåval 3000 méter magasból egy kåposztåshordót.

EurĂłpĂĄban azonban ilyen meteorolĂłgiai viszonyok ritkĂĄn adĂłdnak. A talĂĄlati pontossĂĄgot tovĂĄbb ronthatta az erĂ”s lĂ©gvĂ©delmi tĂ»z, illetve az is, ha ennek elkerĂŒlĂ©se Ă©rdekĂ©ben a tĂĄmadĂłk 5500-7500 m magasban oldottĂĄk ki bombĂĄikat. A harmadik-negyedik tĂĄmadĂł hullĂĄm pedig az elĂ”zĂ” kettĂ” bombĂĄi miatt mĂĄr semmit sem lĂĄtott a portĂłl Ă©s a fĂŒsttĂ”l. Így sokszor elĂ”fordult, hogy a legnagyobb igyekezet ellenĂ©re sem sikerĂŒlt egy adott cĂ©lt elpusztĂ­tani, a polgĂĄri ĂĄldozatok szĂĄma ugyanakkor igen nagy volt.

 

ForrĂĄsok:

  • Olaf Groehler: A lĂ©gi hĂĄborĂșk törtĂ©nete 1910-1980.
    Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó, Budapest, 1983.
  • CsanĂĄdi-NagyvĂĄradi-Winkler: A magyar repĂŒlĂ©s törtĂ©nete. 2. bĂ”vĂ­tett kiadĂĄs.
    Mûszaki Könyvkiadó, Budapest, 1977.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©ny



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player