A húsvéti ünnepek jellegzetes ételeinél, így a sonkánál és a tojásnál érdemes pár dologra odafigyelni a vásárlásnál és az elkészítésnél. A füstölt sonkát például lassú tûzön és hosszabb ideig kell fõzni, a tojás frissességét pedig már felhasználás elõtt ellenõrizhetik a háziasszonyok.
Az igazi, jó minõségû sonkán látszik, hogy a sertés combjából készült, és nem egy összedarált, adalékanyagokkal összepréselt húsról van szó - hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbiztonági Hivatal fõigazgatója. Szabó Mária arról is beszélt, hogy a füstölt sonkát nem kell hûtõben tartani, tárolására elég egy hûvös spájz. Alaposan és lassan kell fõzni, ez azt jelenti, hogy ahány kilogrammos a hús, annyi óráig kell fõzni lassú tûzön. Azért van erre szükség, mert így minden benne levõ baktérium vagy káros anyag elpusztul.
Tojás vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy tiszta, ép héjú tojást válasszunk - mondta Szabó Mária. Hozzátette: felhasználás elõtt frissességét vízbe téve lehet ellenõrizni: ha lemerül biztos, hogy friss. Ha lebeg, akkor sem kell eldobni, de egyenként kell feltörni, és megnézni, hogy nincs-e valami baja.
Tojásfestésnél a díszítéshez használt festékre kell figyelni, mert annak is van ugyanis minõségmegõrzési ideje - hangsúlyozta a fõigazgató. A boltokban kapható tojásfesték tulajdonképpen ételfesték, de lehet használni természetes színezõket, így áfonyát vagy a vöröshagyma száraz levelét. Szabó Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy ruhafestékkel vagy temperával nem szabad megfesteni a húsvéti tojásokat. Az elkészült hímes tojást hûtõben kell tartani, ha késõbb el akarják fogyasztani.
Mindkét élelmiszer hordozhat veszélyeket. A fõigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: ritkán a tojás beljesében is lehet szalmonella, ha azonban keményre fõzik, akkor a kórokozó elpusztult. Ha olyan étel készül belõle, amit nyersen kell felhasználni, akkor fordulhat elõ ételmérgezés. Ezért gyerekeknek nem szabad nyers tojásból készült ételeket adni. Sonkát csak hivatalos helyrõl szabad vásárolni, a sertésbetegségek ugyanis a sonkával bejuthatnak az emberi szervezetbe is.
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!