Zöld hírek
ÉlĂ” ĂĄllatot HĂșsvĂ©tra ne
ImageKözeledik a HĂșsvĂ©t, a piacokon Ă©s ĂĄllatkereskedĂ©sekben pedig mĂĄr vĂĄsĂĄrolhatunk Ă©lÔållatokat,melyek ĂŒnnep vĂ©geztĂ©vel legtöbbször az utcĂĄn vĂ©gzik. LeginkĂĄbb Ășgy tehetĂŒnk Ă©rtĂŒk, ha idĂ©n mĂĄs ajĂĄndĂ©kozĂĄsi formĂĄt vĂĄlasztunk.
35 kilĂł gyĂ­kĂŒrĂŒlĂ©k-gyĂ»jtemĂ©nyt dobtĂĄk a szemĂ©tbe
BekĂ©rette a japĂĄn kĂŒlĂŒgy a holland nagykövetet a bĂĄlnavĂ©dĂ”k miatt
A halĂĄszattĂłl fĂŒggĂ” orszĂĄgokat sĂșlyosan veszĂ©lyezteti a felmelegedĂ©s
ÖsszeĂŒtköztek a bĂĄlnavadĂĄszok Ă©s a termĂ©szetvĂ©dĂ”k hajĂłi
Több mint négymilliårdos szennyvízberuhåzås Kål térségében
HĂ­rek
Szegedi hĂ­rek
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
KĂŒlföldi hĂ­rek
További áradásoktól tartanak Írországban
KĂ©k hĂ­rek
EgyĂŒtt-PM-tiltakozĂĄs - NĂ©gy embert ĂĄllĂ­tottak elĂ”
Egyéb hír
A 10 legnépszerûbb és legkeresettebb kiberbiztonsågi ållås az online kaszinóiparban
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Magazin
Uccai dumĂĄk
MadagaszkĂĄr
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
SEMA: 600+ lóerÔs Elantra GT a Bisimototól
Zöld hírek Zöld hírek
Szuper-energiatakarékos: az elsÔ minÔsített passzívhåz Magyarorszågon
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2009 February 04, Wednesday  

ElkĂ©szĂŒlt az elsĂ” hivatalosan is minĂ”sĂ­tett passzĂ­v hĂĄz MagyarorszĂĄgon, melyet sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłn mutatnak be szerdĂĄn, Budapesten.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A 125 nĂ©gyzetmĂ©teres csalĂĄdi hĂĄzrĂłl a passzĂ­vhĂĄz tanĂșsĂ­tvĂĄnyokat kiadĂł nĂ©met Passivhaus Institut igazolta, hogy Ă©vente Ă©s nĂ©gyzetmĂ©terenkĂ©nt 14 kilowatt energia szĂŒksĂ©ges benne fĂ»tĂ©sre valamint hĂ»tĂ©sre. Ez körĂŒlbelĂŒl a tizede egy ĂĄtlagos Ă©pĂŒlet fogyasztĂĄsĂĄnak. A hĂĄz Ă©pĂ­tĂ©se a tulajdonos szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint telekkel egyĂŒtt is csak alig kerĂŒlt többe, mintha ugyanott egy Ășj Ă©pĂ­tĂ©sĂ» tĂĄrsashĂĄzi lakĂĄst vĂĄsĂĄrolt volna.

A passzĂ­v hĂĄz nem alternatĂ­v Ă©pĂ­tĂ”anyagokat vagy alternatĂ­v energiĂĄt jelent, hanem minimĂĄlis energiafogyasztĂĄst - mondta BĂ©leczky Attila, az elsĂ” passzĂ­v hĂĄz szerkezetĂ©t kivitelezĂ” Bauland Kft ĂŒgyvezetĂ”je.

Az ilyen Ă©pĂŒletek közös jellemzĂ”i a szupervastag hĂ”szigetelĂ©s, a hĂ”hĂ­dmentessĂ©g, a szintĂ©n erĂ”sen szigetelt Ă©s rĂ©smentesen beĂ©pĂ­tett nyĂ­lĂĄszĂĄrĂłk Ă©s a lĂ©gtömörsĂ©g - utĂłbbi azt jelenti, hogy az Ă©pĂŒletbĂ”l erĂ”s szĂ©l esetĂ©n is csak minimĂĄlis levegĂ” tĂĄvozik. Mindez csak rendkĂ­vĂŒl precĂ­z tervezĂ©ssel Ă©s kivitelezĂ©ssel valĂłsĂ­thatĂł meg. A passzĂ­v hĂĄzakban szellĂ”ztetĂ” berendezĂ©st hasznĂĄlnak - ami egyĂ©bkĂ©nt minden erĂ”sen szigetelt Ă©s korszerĂ» ablakokkal ellĂĄtott Ă©pĂŒletben ajĂĄnlott - ez nemcsak folyamatosan friss Ă©s pollenmentes levegĂ”t biztosĂ­t, hanem a segĂ­tsĂ©gĂ©vel visszanyerhetĂ” a hasznĂĄlt levegĂ” melege is. Ez, valamint az ablakokon behatolĂł napsugĂĄrzĂĄs, minimĂĄlis rĂĄsegĂ­tĂ” fĂ»tĂ©ssel a leghidegebb idĂ”ben is elegendĂ” a hĂĄz fĂ»tĂ©sĂ©hez. A melegvĂ­z-kĂ©szĂ­tĂ©st ĂĄltalĂĄban alternatĂ­v, megĂșjulĂł energiaforrĂĄsokkal oldjĂĄk meg.

A hĂĄzat szeptember 1-Ă©n kezdtĂ©k Ă©pĂ­teni, Ă©s lĂ©nyegĂ©ben mĂĄr csak a tereprendezĂ©s, a festĂ©s Ă©s a belsĂ” ajtĂłk beszerelĂ©se van hĂĄtra - mondta a tulajdonos, Balogh György. Az Ă©pĂŒlet bekerĂŒlĂ©si költsĂ©geirĂ”l ezĂ©rt mĂ©g nincsenek vĂ©gleges szĂĄmok, de becslĂ©se szerint a nĂ©gyzetmĂ©terĂĄr kulcsrakĂ©szen körĂŒlbelĂŒl 220-240 000 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a passzĂ­v hĂĄz felĂ©pĂ­tĂ©se nem kerĂŒlt többe, mint egy Ășj Ă©pĂ­tĂ©sĂ» tĂĄrsashĂĄzi lakĂĄs megvĂĄsĂĄrlĂĄsa, a rezsije azonban annak töredĂ©ke lesz.

A hĂĄzat polisztirol zsalus Ă©pĂ­tĂ”elemekbĂ”l Ă©pĂ­tettĂ©k, mivel ezekkel szinte garantĂĄlt a hĂ”hĂ­dmentessĂ©g, passzĂ­v minĂ”sĂ©gĂ» ablakokat Ă©s ajtĂłkat szereltek be, Ă©s egy olyan szellĂ”ztetĂ” berendezĂ©st, ami a hĂ”visszanyerĂ©sen tĂșl, amikor szĂŒksĂ©ges, nĂ©mileg elĂ” is melegĂ­ti a beĂ©rkezĂ” levegĂ”t. FĂ»tĂ©skĂ©nt padlĂłtemperĂĄlĂĄst Ă©pĂ­tettek be - mondta el a tulajdonos, ehhez Ă©s a melegvĂ­zellĂĄtĂĄshoz pelletkandallĂł Ă©s napkollektor biztosĂ­tja a szĂŒksĂ©ges energiĂĄt.

Az elsĂ” passzĂ­v hĂĄz 1991-ben a nĂ©metorszĂĄgi Darmstadt Kranichsteinban Ă©pĂŒlt. AzĂłta több mint 15000 ilyen hĂĄz Ă©pĂŒlt mĂĄr EurĂłpa-szerte, Ă©s közĂŒlĂŒk 1100-at minĂ”sĂ­tettek is. MagyarorszĂĄgon korĂĄbban nem volt olyan Ă©pĂŒlet, amelyiket sikerĂŒlt volna minĂ”sĂ­ttetni, illetve megfelelt volna a Passivhaus Institut szigorĂș elÔírĂĄsainak. Az intĂ©zet hivatalos passzĂ­vhĂĄz minĂ”sĂ­tĂ©sĂ©t a Passivhaus Institut kĂ©pviselĂ”je adja ĂĄt a tulajdonosnak csĂŒtörtökön, a PasszĂ­vhĂĄzak Ă©s EnergiahatĂ©kony ÉpĂŒletek szakmai konferenciĂĄjĂĄn.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Szuper-energiatakarĂ©kos: az elsĂ” minĂ”sĂ­tett passzĂ­vhĂĄz MagyarorszĂĄgon



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player