ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
Hollywoodi vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
2013-ban Ă©rkezik a Vw UP! GT
GazdasĂĄg, ĂŒzlet Ă©s pĂ©nzĂŒgy GazdasĂĄg, ĂŒzlet Ă©s pĂ©nzĂŒgy
Pesti zsidĂłnegyed
FĂŒggetlen HĂ­rĂŒgynöksĂ©g   2008 September 02, Tuesday  

Alternatív tanulmånyt készítenek az erzsébetvårosi civilek Budapesten az ottani zsidónegyed védett részeinek megmentésérÔl és azok hasznosítåsåról, terveik szerint év végére.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
ElĂ©gedetlenek ugyanis a kerĂŒlet kĂ©szĂŒlĂ” szabĂĄlyozĂĄsi tervĂ©vel, mert az szerintĂŒk nem segĂ­ti a zsidĂłnegyed törtĂ©nelmi Ă©pĂŒleteinek megĂłvĂĄsĂĄt. Több hĂĄzat rĂ©szben vagy teljesen le akarnak bontani, Ă©s oda nem illĂ”, az eddiginĂ©l jĂłval magasabb Ă©pĂŒleteket terveznek a helyĂŒkre - hangzott el több civil szervezet közös sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłjĂĄn kedden a fĂ”vĂĄrosban.

A belsĂ”-erzsĂ©betvĂĄrosi zsidĂłnegyed 2002 Ăłta vilĂĄgöröksĂ©gi vĂ©dĂ”zĂłna. Michel Polge, az UNESCO szakĂ©rtĂ”je Ă©v eleji jelentĂ©sĂ©ben a bontĂĄsok leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt Ă©s azonnali moratĂłrium elrendelĂ©sĂ©t javasolta az Ă©rintett terĂŒleten. A moratĂłrium viszont csak 2008. februĂĄr elsejĂ©n lĂ©pett Ă©letbe, Ă©s addig a civilek tudomĂĄsa szerint több Ă©pĂ­tĂ©sĂŒgyi engedĂ©lyezĂ©si eljĂĄrĂĄst is elindĂ­tottak, illetve engedĂ©lyeket adtak ki. A rĂ©gi hĂĄzak vĂ©delmezĂ”i Ășgy lĂĄtjĂĄk: az önkormĂĄnyzat inkĂĄbb a beruhĂĄzĂłk Ă©rdekeit vĂ©di, nem a törtĂ©nelmi Ă©pĂŒleteket.

A kerĂŒlet kĂ©szĂŒlĂ” szabĂĄlyozĂĄsi tervĂ©t rĂĄadĂĄsul az önkormĂĄnyzat idĂ”közben kettĂ©bontotta. Az elsĂ”, elfogadĂĄsra vĂĄrĂł rĂ©sz a civilek ĂĄllĂĄspontja szerint nem nyĂșjt kellĂ” vĂ©delmet a zsidĂłnegyednek - a beĂ©pĂ­thetĂ”sĂ©gi mutatĂłk pĂ©ldĂĄul a rĂ©giek maradtak. Ha elfogadjĂĄk, Ășgy tudni, a vĂ©dett rĂ©szen több mint 40 helyen indulhat Ă©pĂ­tkezĂ©s. A civil szervezetek informĂĄciĂłi szerint a vĂ©dett terĂŒleten legalĂĄbb 10, a nem vĂ©dett, de a zsidĂłnegyed szomszĂ©dsĂĄgĂĄban lĂ©vĂ” rĂ©szen 8 Ă©pĂŒletet bontanĂĄnak le rĂ©szben vagy teljesen - mondta Perczel Anna Ă©pĂ­tĂ©sz, az ÓVÁS! EgyesĂŒlet alapĂ­tĂł tagja. A tervezet mĂĄsodik ĂŒtemĂ©be kerĂŒltek azok az intĂ©zkedĂ©sek, amelyek bizonyos mĂ©rtĂ©kig vĂ©dtĂ©k volna a rĂ©gi hĂĄzakat - ennek elfogadĂĄsĂĄnak hatĂĄrideje azonban bizonytalan, miközben az Ă©pĂŒletek egyre pusztulnak.

Az elsĂ” tervezetet hamarosan elfogadhatja az erzsĂ©betvĂĄrosi önkormĂĄnyzat, annak ellenĂ©re, hogy azt felsĂ”bb fĂłrumokon is kifogĂĄsoltĂĄk, köztĂŒk a fĂ”vĂĄrosi fÔépĂ­tĂ©sz. UtĂłbbit azonban a zsidĂłnegyed vĂ©delmezĂ”i szerint nem vette figyelembe a kerĂŒlet, azĂ©rt, mert nem akar kĂĄrtalanĂ­tĂĄst fizetni a beruhĂĄzĂłknak az Ă©pĂ­tĂ©si övezet megvĂĄltoztatĂĄsa miatt. Kollonay EnikĂ”, a SzindikĂĄtus EgyesĂŒlet tagja a sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłn Ășgy vĂ©lte: a helyi szabĂĄlyozĂĄsi terv kidolgozĂĄsĂĄnĂĄl nem vettĂ©k figyelembe az öröksĂ©gvĂ©delmi elÔírĂĄsokat, nem kĂ©szĂ­tettek pĂ©ldĂĄul hozzĂĄ öröksĂ©gvĂ©delmi tanulmĂĄnyt.

Az ÓVÁS! EgyesĂŒlet alapĂ­tĂł tagja arrĂłl szĂĄmolt be, hogy a Soros AlapĂ­tvĂĄnytĂłl kapott tĂĄmogatĂĄs segĂ­tsĂ©gĂ©vel sajĂĄt Ă©s kĂŒlsĂ” szakĂ©rtĂ”k alternatĂ­v tanulmĂĄnyt kĂ©szĂ­tenek a zsidĂłnegyed megmentĂ©sĂ©rĂ”l, hasznosĂ­tĂĄsĂĄrĂłl - valĂłszĂ­nĂ»leg Ă©v vĂ©gĂ©re. Ez nem szabĂĄlyozĂĄsi terv lenne, mivel ilyet csak az önkormĂĄnyzat megbĂ­zĂĄsĂĄbĂłl lehet kĂ©szĂ­teni. VĂĄzolnĂĄk viszont, hol lehetne több zöld terĂŒlet, milyen fĂĄkat, Ă©pĂŒleteket kellene megvĂ©deni, hogyan lehetne rendbehozni a mĂ»emlĂ©k hĂĄzakat. ElemzĂ©st is mellĂ©kelnĂ©nek arrĂłl, mennyi idĂ” alatt tĂ©rĂŒlhetne meg a felĂșjĂ­tĂĄsba fektetett pĂ©nz - tette hozzĂĄ Perczel Anna.

A civilek Ășjabb demonstrĂĄciĂłt egyelĂ”re nem terveznek. BakĂł Katalin, a NagydiĂłfa EgyesĂŒlet titkĂĄra viszont kilĂĄtĂĄsba helyezett tĂŒntetĂ©st arra az esetre, ha mĂ©gis hozzĂĄfognĂĄnak a NagydiĂłfa utca 8. szĂĄm alatti, mĂĄr kiĂŒrĂ­tett hĂĄz bontĂĄsĂĄhoz. Az egyesĂŒlet korĂĄbban Ă©ppen ennek a hĂĄznak a megmentĂ©sĂ©Ă©rt jött lĂ©tre.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player