Nagykanizsa, a dödölle fõvárosa
Független Hírügynökség
2008 August 30, Saturday
Három dunántúli megyében is a saját népi ételüknek tartják az emberek, de ezen a hétvégén Zala, pontosabban Nagykanizsa a dödölle fõvárosa.
|
A hagyományos krumplis finomság évszázadok óta egyszerû és olcsó alapanyagokból készül, viszont a fõzése fárasztó fizikai munka. Ezt bárki láthatta az V. Nagykanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon.
Nemcsak a hõség miatt gyöngyözött izzadság a szakácsok homlokán szombaton, Nagykanizsa fõterén. A dödölle-készítés fáradságos munka, erõs kéz kell a fõtt krumpliból és a fokozatosan hozzá adagolt lisztbõl álló massza keveréséhez. A profik nem mérnek, érzésre dolgoznak - mondta Szatai Lászlóné, aki az elsõ dödölléjét majd’ hatvan éve készítette. A 72 éves asszony szerint hús csak ritkán jutott az asztalukra, krumpli, liszt, só, hagyma és egy kis zsír viszont mindig volt a háznál, így a család gyakran evett dödöllét.
Egykor a szegények étele volt, ma már az ínyenceké is. A dödölle lehet édes, vagy sós, lehet köret szarvaspörkölt mellé, vagy fõétel tejföllel ízesítve. Ha jó a dödölle, az már messzirõl látszik - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Prikryl József mesterszakács.
A szombat estig tartó, V. Nagykanizsai Dödölle Fesztiválon óriási mennyiségû krumplis masszát szaggattak, és pirítottak a szakácsok. Sokan különleges ízesítésekkel próbálkoztak, de a legnépszerûbb idén is a hagymás, tejfölös változat
|
|
Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor egy kattint�ssal nyithat a cikkhez f�rumos t�m�t.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!