ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
EzentĂșl Bugatti Veyronnal is ĂŒldözik a bĂ»nt Dubaiban
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Kurszk: a döntÔ csapås II.
BĂĄsthy GĂĄbor - Csenke LĂĄszlĂł   2008 July 05, Saturday  
Image
65 esztendĂ”vel ezelĂ”tt, 1943. jĂșlius 5-Ă©n kezdĂ”dött KurszknĂĄl a II. vilĂĄghĂĄborĂș döntĂ” csatĂĄja. A vilĂĄgtörtĂ©nelemnek ebben -az 1973-as JĂłm Kippuri hĂĄborĂșig- legnagyobb pĂĄncĂ©los csatĂĄjĂĄban több mint 1500 harckocsi lĂ”tte egymĂĄst ProhorovkĂĄnĂĄl.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF
"Kurszk: a döntÔ csapås I." folytatåsa

A „Citadella"

Amikor 1943 mĂĄrciusĂĄban a keleti fronton megszĂ»nt a kĂŒzdelem, az orosz erĂ”k elĂ”renyomulĂĄsa egy kiszögellĂ©st hozott lĂ©tre Kurszk elĂ”tt, s kĂ­sĂ©rtĂ©st Ă©reztek, hogy tovĂĄbb nyomuljanak elĂ”re a kiszögellĂ©sbĂ”l. A nĂ©metek ugyanilyen kĂ­sĂ©rtĂ©st Ă©reztek, hogy ezt oldalrĂłl elvĂĄgjĂĄk. A szovjetek ellenĂĄlltak a kĂ­sĂ©rtĂ©snek, a nĂ©metek nem.

SztĂĄlin nem felejtette el a sikertelen harkovi szovjet offenzĂ­vĂĄt, amely az 1942-es katasztrĂłfĂĄk bevezetĂ”je volt. Kifogyhatatlan tĂŒrelmĂ©vel Ășgy hatĂĄrozott, hogy megvĂĄrja a nĂ©met tĂĄmadĂĄst, aztĂĄn szĂ©tveri. Hitler azt mondta Guderiannak, hogy "a gyomra felfordul az offenzĂ­va gondolatĂĄra", mĂ©gis elkerĂŒlhetetlennek tekintette. MindenĂĄron megsemmisĂ­tĂ” csapĂĄst akart mĂ©rni a SzovjetuniĂłra, Ă©s azzal a gondolattal vigasztalta magĂĄt, hogy nyĂĄron mindig gyĂ”zni szoktak a nĂ©metek, mĂ©g ha TĂ©l tĂĄbornok erĂ”sebb is nĂĄluk.

Közben vĂĄltoztak az idĂ”k. A szovjet hadsereg magĂĄhoz tĂ©rt a korĂĄbbi katasztrĂłfĂĄkbĂłl. Most mĂĄr sokkal több fegyverrel, több katonĂĄval Ă©s jobb harckocsikkal rendelkezett, mint a nĂ©metek. Most mĂĄr folyamatosan Ă©rkeztek az amerikai teherautĂłk Ă©s konzervek, Ășgyhogy mozgĂ©konyabbak is lettek. A fiatal tĂĄbornokok a korĂĄbbi kudarcokbĂłl okulva megtanultĂĄk a rugalmasabb taktikĂĄt. A "Citadella" nĂ©vre keresztelt hadmĂ»velet szerint von Kluge KözĂ©p-Hadseregcsoportja tĂĄmadt Ă©szakrĂłl, von Manstein DĂ©l-Hadseregcsoportja pedig dĂ©lrĂ”l. A nĂ©metek a tĂĄmadĂĄshoz 55 hadosztĂĄlyt (ebbĂ”l 14 pĂĄncĂ©lost), 900 000 fĂ”t, 10 000 löveget, 2700 harckocsit Ă©s több mint 2000 repĂŒlĂ”gĂ©pet vontak össze. A nagy nĂ©met erÔåtcsoportosĂ­tĂĄsra az oroszok idĂ”ben felfigyeltek.

ElĂ”ször is mĂ©ly aknamezĂ”kkel töltöttĂ©k fel a veszĂ©lyeztetett terepszakaszokat, mĂ©lyen lĂ©pcsĂ”zött Ă©s mĂ»szakilag jĂłl kiĂ©pĂ­tett vĂ©delmet hoztak Ă­gy lĂ©tre. Közel 10 ezer tĂŒzĂ©rsĂ©gi Ă©s pĂĄncĂ©ltörĂ” löveg, több szĂĄz kilomĂ©ter hosszĂș vĂ©delmi ĂĄrokrendszer, kilomĂ©terenkĂ©nt 3000 akna vĂĄrta a tĂĄmadĂĄst. A szovjet vĂ©delem mĂ©lysĂ©ge elĂ©rte, helyenkĂ©nt meg is haladta a 130 km-t, s az Ă­vet megszĂĄllva tartĂł hĂĄrom szovjet front ĂĄllomĂĄnyĂĄba 10 összfegyvernemi, 3 harckocsi- Ă©s 2 lĂ©gi hadsereg tartozott. A hadseregeket teljesen feltöltöttĂ©k, Ă©s olyan megerĂ”sĂ­tĂ©st kaptak harckocsikbĂłl, lövĂ©szekbĂ”l Ă©s tĂŒzĂ©rekbĂ”l, hogy azok az eredetileg rendszeresĂ­tett kereteiket 20-50%-kal haladtĂĄk meg.

A kiszögellĂ©s Ă©szaki rĂ©szĂ©n helyezkedett el Rokoszovszkij parancsnoksĂĄga alatt kĂ©t hadsereg, amelyek közĂŒl az egyik pĂĄncĂ©los volt. DĂ©len Vatutyin irĂĄnyĂ­tott hat hadsereget, amelybĂ”l hĂĄrom harckocsi hadsereg volt. TartalĂ©kban, az esetleges ĂĄttörĂ©st elreteszelendĂ”, Ă©s a szĂŒksĂ©ges ellencsapĂĄsra felkĂ©szĂ­tendĂ” hat hadsereget összpontosĂ­tottak, Konyev parancsnoksĂĄga alatt. Ez az elkĂ©pesztĂ” erĂ” egyĂŒttesen mintegy l 900 000 katonĂĄt, 4300 harckocsit, 25 000 tĂŒzĂ©rsĂ©gi löveget, Ă©s 2900 repĂŒlĂ”t jelentett. Az ĂĄllĂĄsokat harckocsikkal megerĂ”sĂ­tett lövĂ©szhadosztĂĄlyok vĂ©dtĂ©k.

1943. jĂșlius 5-Ă©n Ă©szak felĂ”l a Model tĂĄbornagy ĂĄltal vezetett 9. pĂĄncĂ©los, dĂ©l felĂ”l a Hoth tĂĄbornok vezette (ĂșjjĂĄszervezett) 4. pĂĄncĂ©los hadsereg mintegy 2700 pĂĄncĂ©lossal, többsĂ©gĂŒkben Ășj Tigris nehĂ©z-, Ă©s Panther közepes harckocsikkal, valamint a szintĂ©n Ășj FerdinĂĄnd rohamlövegekkel indĂ­tottĂĄk meg a tĂĄmadĂĄst, amit közel 2000 repĂŒlĂ”gĂ©p tĂĄmogatott. A nĂ©met tĂĄmadĂĄsban a II. SS pĂĄncĂ©los hadtest nyomult az Ă©len, Ă©s viszonylag könnyen ĂĄttört az elsĂ” szovjet vĂ©delmi vonalakon. A pĂĄncĂ©los Ă©kek hatalmas lendĂŒletĂ©t jĂłl tĂĄmogattĂĄk a Luftwaffe, földi cĂ©lpontokat tĂĄmadĂł lĂ©gi csapĂĄsai. JĂșlius 6-ĂĄn hajnalra mĂĄr a szovjet mĂĄsodik vĂ©dĂ”vonal ellen vonultak.

A nĂ©metek sĂșlyos vesztesĂ©geket szenvedve, a folyamatos szovjet ellenlökĂ©seket lekĂŒzdve nyomultak elĂ”re mind az Ă©szaki, mind a dĂ©li frontszakaszon. Hamarosan jelentĂ”s rĂ©s keletkezett az orosz vonalakon, a 6. gĂĄrda hadsereg magassĂĄgĂĄban. JĂșlius 10-ig mintegy 50 kilomĂ©ternyi mĂ©lysĂ©gben sikerĂŒlt beĂ©kelĂ”dniĂŒk a szovjet vĂ©delmi vonalakba. TĂĄmadĂĄsuk azonban lelassult, Ă©s noha utolsĂł tartalĂ©kaikat is bevetettĂ©k, nem sikerĂŒlt kierĂ”szakolniuk a teljes ĂĄttörĂ©st. Az Ă­gy keletkezett beĂ©kelĂ”dĂ©s felszĂĄmolĂĄsĂĄra a szovjetek sorozatos ellencsapĂĄsokat hajtottak vĂ©gre, amelyek gyengĂ­tettĂ©k ugyan a nĂ©metek erejĂ©t, de visszavonulĂĄsra nem tudtĂĄk Ă”ket rĂĄkĂ©nyszerĂ­teni. JĂșlius 10-Ă©n a nĂ©metek tĂĄmadĂĄst indĂ­tottak a KurszktĂłl dĂ©lre fekvĂ” Prohorovka elfoglalĂĄsĂĄra, mivel Ășgy tapasztaltĂĄk, mintha ott gyengĂ©bb lenne a vĂ©delem. Azonban jĂșlius 11-Ă©n Ă©szakon, majd mĂĄsnap dĂ©len is megindult a szovjet ellentĂĄmadĂĄs.




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!

Történész 2008 October 04, Saturday, 19:16:28

Igenåm, de ott nem a németek, hanem az oroszok tåmadtak és a végén szétverték a német ellentåmadåst.

Debreceni 2008 July 06, Sunday, 19:04:31

Én egy nagyobb debreceni pĂĄncĂ©los csatĂĄrĂłl is tudni vĂ©lek. Nagyon boldog

Hozzïżœszïżœlïżœsok szïżœma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player