A szakemberek azt ajánlják, hogy grillezĂ©shez mindenki friss alapanyagokat használjon. Érdemes figyelni arra is, hogy az Ă©telbõl kifolyĂł zsiradĂ©k ne csepegjen a faszĂ©nre vagy az elektromos kĂ©szĂĽlĂ©kekben a fĂ»tõszálra, mert egĂ©szsĂ©gtelen anyagok szabadulhatnak Ăgy fel. A megmaradt Ă©teleket pedig minĂ©l hamarabb le kell hĂ»teni.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) elsõkĂ©nt arra hĂvja fel a figyelmet, hogy a bevásárlásnál megfelelõ minõsĂ©gĂ» alapanyagokat, a grillezĂ©shez pedig lehetõleg frissen vásárolt hĂşst használjanak a fogyasztĂłk. Ha mĂ©lyhĂ»tött hĂşst szeretnĂ©nek elkĂ©szĂteni, azt teljesen engedjĂ©k fel, hogy a belseje is alaposan átsĂĽljön, illetve az alapanyagot közvetlenĂĽl azelõtt vegyĂ©k ki a hĂ»tõbõl, hogy a rácsra helyeznĂ©k. A hĂşst javasolt nem tĂşl vastagon szeletelni, mert Ăşgy alaposabban átsĂĽl. Csontos hĂşsnál viszont ĂĽgyelni kell arra is, hogy a csont melletti rĂ©sz megfelelõ hõkezelĂ©se hosszabb idõt vesz igĂ©nybe.
A sĂĽtĂ©skor arra is figyelni kell, hogy a kisĂĽlõ zsiradĂ©k ne csöpögjön a faszĂ©nre, illetve elektromos grill esetĂ©n a fĂ»tõszálra. A kĂĽlönbözõ hĂşsok sĂĽtĂ©sekor olyan egĂ©szsĂ©gkárosĂtĂł vegyĂĽletek jöhetnek lĂ©tre ugyanis, amelyek az Ă©telben maradnak, Ă©s onnan bekerĂĽlnek a szervezetbe. Ennek elkerĂĽlĂ©sĂ©re Ă©rdemes a hagyományos, vĂzszintes sĂĽtĂ©s helyett fĂĽggõlegesen felfĂĽggeszteni a hĂşsszeleteket a grillrács fölĂ©. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy a hĂşs a rácshoz ragadjon. Hagyományos elhelyezĂ©sĂ», vĂzszintes grillen a hĂşst helyezzĂ©k az alumĂniumtálcára, Ăgy a lĂ© Ă©s a zsiradĂ©k nem csorog a szĂ©nre - olvashatĂł az ajánlásban.
A MÉBIH nem javasolja az erõsen sózott húsok grillezését. Ha valaki mégis ezt szereti, fokozottan ügyeljen arra, nehogy elszenesedjenek a szeletek. A láthatóan égett, füstös részeket semmiképpen se fogyasszák el, és fõleg a gyerekeknek ne adjanak belõle.
A nagy hõsĂ©gben kerĂĽlni kell a nyers tojást tartalmazĂł Ă©lelmiszerek, pĂ©ldául a majonĂ©z vagy a tiramisu kĂ©szĂtĂ©sĂ©t. A kerti parti vendĂ©geinek ezek helyett inkább olyan salátát, köretet, Ă©dessĂ©get Ă©rdemes adni, amelyekben nincs nyers tojás. A kánikulában a legbiztonságosabbak a bográcsban kĂ©szĂĽlt hĂşsĂ©telek, egytálĂ©telek, hiszen a hosszan tartĂł fõzĂ©s miatt ebben az esetben alapos a hõkezelĂ©s.
A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt Ă©teleket minĂ©l hamarabb hĂ»tsĂ©k le a házigazdák, mert ha egy Ăłránál tovább maradnak szobahõmĂ©rsĂ©kleten, az már veszĂ©lyes lehet. Ha a maradĂ©kot szeretnĂ©k megenni vacsorára, akkor nem elĂ©g meglangyosĂtani az Ă©telt. Alaposan át kell forrĂłsĂtani, hogy a hõmĂ©rsĂ©klet a belsejĂ©ben is elĂ©rje a 72 Celsius fokot, minimum kĂ©t percig. Ennek az ellenõrzĂ©sĂ©hez Ă©rdemes beszerezni egy Ă©telhõmĂ©rõt - olvashatĂł a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájĂ©koztatĂłjában.
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!