Programajánló
M�jus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a h�napban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszĂş távra eldõl, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leválthatĂł
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan õsforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
AutĂłk
Minden idõk legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
GasztronĂłmia GasztronĂłmia
Veszélyes lehet a kerti grillezés
FĂĽggetlen HĂ­rĂĽgynöksĂ©g   2008 June 29, Sunday  

Bizonyos élelmiszer-biztonsági veszélyeket rejtenek a nem megfelelõen elkészített, tûzön sütött és grillezett ételek - erre figyelmeztet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A szakemberek azt ajánlják, hogy grillezéshez mindenki friss alapanyagokat használjon. Érdemes figyelni arra is, hogy az ételbõl kifolyó zsiradék ne csepegjen a faszénre vagy az elektromos készülékekben a fûtõszálra, mert egészségtelen anyagok szabadulhatnak így fel. A megmaradt ételeket pedig minél hamarabb le kell hûteni.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) elsõként arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevásárlásnál megfelelõ minõségû alapanyagokat, a grillezéshez pedig lehetõleg frissen vásárolt húst használjanak a fogyasztók. Ha mélyhûtött húst szeretnének elkészíteni, azt teljesen engedjék fel, hogy a belseje is alaposan átsüljön, illetve az alapanyagot közvetlenül azelõtt vegyék ki a hûtõbõl, hogy a rácsra helyeznék. A húst javasolt nem túl vastagon szeletelni, mert úgy alaposabban átsül. Csontos húsnál viszont ügyelni kell arra is, hogy a csont melletti rész megfelelõ hõkezelése hosszabb idõt vesz igénybe.

A sütéskor arra is figyelni kell, hogy a kisülõ zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fûtõszálra. A különbözõ húsok sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre ugyanis, amelyek az ételben maradnak, és onnan bekerülnek a szervezetbe. Ennek elkerülésére érdemes a hagyományos, vízszintes sütés helyett függõlegesen felfüggeszteni a hússzeleteket a grillrács fölé. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy a hús a rácshoz ragadjon. Hagyományos elhelyezésû, vízszintes grillen a húst helyezzék az alumíniumtálcára, így a lé és a zsiradék nem csorog a szénre - olvasható az ajánlásban.

A MÉBIH nem javasolja az erõsen sózott húsok grillezését. Ha valaki mégis ezt szereti, fokozottan ügyeljen arra, nehogy elszenesedjenek a szeletek. A láthatóan égett, füstös részeket semmiképpen se fogyasszák el, és fõleg a gyerekeknek ne adjanak belõle.

A nagy hõségben kerülni kell a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek, például a majonéz vagy a tiramisu készítését. A kerti parti vendégeinek ezek helyett inkább olyan salátát, köretet, édességet érdemes adni, amelyekben nincs nyers tojás. A kánikulában a legbiztonságosabbak a bográcsban készült húsételek, egytálételek, hiszen a hosszan tartó fõzés miatt ebben az esetben alapos a hõkezelés.

A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hûtsék le a házigazdák, mert ha egy óránál tovább maradnak szobahõmérsékleten, az már veszélyes lehet. Ha a maradékot szeretnék megenni vacsorára, akkor nem elég meglangyosítani az ételt. Alaposan át kell forrósítani, hogy a hõmérséklet a belsejében is elérje a 72 Celsius fokot, minimum két percig. Ennek az ellenõrzéséhez érdemes beszerezni egy ételhõmérõt - olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatójában.

Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player