Ebben meghatároznák, milyen feltételek teljesítése szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió által is hungarikumként elismert tradicionális termék elnevezését használni lehessen. A jogszabály kiterjed a törkölyre is.
A törvény nagyrészt az Élelmiszerkönyvben eddig is meglévõ szabályt rögzíti. Eszerint pálinka és törkölypálinka csak az a párlat lehet, amelyet Magyarországon termett gyümölcsbõl, illetve szõlõ törkölyébõl készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását Magyarországon végezték. Szigorúan tilos lenne a répa-, nád-, izo-, gyümölcscukor, mesterséges ízesítõ és színezék használata, sûrítmény vagy aszalvány felhasználása, alkohol és aromaanyag, virág és ízesítõ hozzáadása. Pálinkához adalékanyagként kizárólag enzimek, savak és élesztõk adhatók, kezelésre pedig csak derítõszerek és a nehézfémek eltávolítására szolgáló segédanyagok vehetõk igénybe.
A törvényjavaslat megkülönbözteti és részletes fogalommeghatározással látja el a kisüsti, az aszútörköly, az érlelt, a vegyesgyümölcs, az ágyas és az ópálinkát, és rendezi a mézespálinka eddig bizonytalan helyzetét. Utóbbi esetében csak magyarországi eredetû méz hozzáadása esetén használható az elnevezés, de mézespálinka-likõr formában.
A törvényjavaslat kitér arra is, hogyan és milyen formában kell feltüntetni az elnevezéseket a palackok mellett a csomagolóanyagokon és a reklámkiadványokban. A benyújtó képviselõk mindezeken túl Pálinka Nemzeti Tanács létrehozását és a Nemzeti Pálinkastratégia megalkotását.
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!