BĂ­rĂłsĂĄg
Állatkínzåsért letöltendÔ börtönt kapott egy férfi Zalaegerszegen
(MTI) - LetöltendĂ” börtönbĂŒntetĂ©sre Ă­tĂ©lt a Zalaegerszegi TörvĂ©nyszĂ©k egy fĂ©rfit, aki több mint ötven ĂĄllatot tartott, de nem gondozta Ă”ket, ezĂ©rt a jĂłszĂĄgai tömegesen pusztultak el vagy sovĂĄnyodtak le
Tizenöt évre ítélték jogerÔsen a feleségét meggyilkoló helvéciai férfit
Jogosulatlanul vett fel több mint 180 millió forintot munkahelyteremtésre egy somogyi cég
ElsÔ fokon életfogytiglant kapott a GyÔrben késsel ölÔ hajléktalan
GerĂ©b-ĂŒgy - HĂĄrom Ă©v utĂĄn megszĂŒntettĂ©k a szĂŒlĂ©sz-nĂ”gyĂłgyĂĄsz hĂĄzi Ă”rizetĂ©t
Öt Ă©s fĂ©l Ă©vre Ă­tĂ©ltĂ©k a szegedi sebĂ©szt bĂĄntalmazĂł portĂĄst
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Jacenyuk az orosz erĂ”k visszavonĂĄsĂĄt sĂŒrgeti
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Botka: az OrbĂĄn-kormĂĄny levĂĄlthatĂł
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
BĂ­rĂłsĂĄg BĂ­rĂłsĂĄg
DiszkĂłtragĂ©dia - A vĂ©dĂ”k felmentĂ©st kĂ©rtek a KĂșriĂĄn a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
MTI   2014 March 04, Tuesday  

(MTI) - FelmentĂ©st kĂ©rt kĂ©t vĂĄdlott vĂ©dĂ”je a West BalkĂĄn elnevezĂ©sĂ» fĂ”vĂĄrosi szĂłrakozĂłhelyen törtĂ©nt hĂĄrom halĂĄlos ĂĄldozatot követelĂ” diszkĂłtragĂ©dia bĂŒntetĂ”perĂ©nek felĂŒlvizsgĂĄlati eljĂĄrĂĄsĂĄban kedden a KĂșriĂĄn.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - FelmentĂ©st kĂ©rt kĂ©t vĂĄdlott vĂ©dĂ”je a West BalkĂĄn elnevezĂ©sĂ» fĂ”vĂĄrosi szĂłrakozĂłhelyen törtĂ©nt hĂĄrom halĂĄlos ĂĄldozatot követelĂ” diszkĂłtragĂ©dia bĂŒntetĂ”perĂ©nek felĂŒlvizsgĂĄlati eljĂĄrĂĄsĂĄban kedden a KĂșriĂĄn.

    A Nyugati tĂ©ri - azĂłta bezĂĄrt - szĂłrakozĂłhelyre 2011. januĂĄr 15-Ă©n Ă©jjel csaknem hĂĄromezren zsĂșfolĂłdtak be, Ă©s a tumultusban hĂĄrom fiatal lĂĄny megfulladt, tucatnyian megsĂ©rĂŒltek.
    A tragĂ©dia mĂĄsnapjĂĄn OrbĂĄn Viktor miniszterelnök utasĂ­totta a belĂŒgyminisztert: tegyen intĂ©zkedĂ©seket annak Ă©rdekĂ©ben, hogy ilyen eset a jövĂ”ben ne fordulhasson elĂ”, Ă©s folyamatosan tĂĄjĂ©koztassa az ehhez szĂŒksĂ©ges lĂ©pĂ©sekrĂ”l. A hatĂłsĂĄgok ĂĄtfogĂł ellenĂ”rzĂ©seket vĂ©geztek a hasonlĂł rendezvĂ©nyeket tartĂł helyeken, Ă©s rövidesen jelentĂ”sen szigorodtak a szabĂĄlyok, engedĂ©lyezĂ©si eljĂĄrĂĄsok.
    A rendĂ”rsĂ©g kĂ©t hĂ©ten belĂŒl befejezte a nyomozĂĄst, ez alatt meghallgatott több mint szĂĄz tanĂșt, Ă©s bevont az eljĂĄrĂĄsba tucatnyi szakĂ©rtĂ”t. Nyolc gyanĂșsĂ­tottnĂĄl javasoltak vĂĄdemelĂ©st az ĂŒgyĂ©szsĂ©gnek, az vĂ©gĂŒl nĂ©gy embert vĂĄdolt meg az ĂŒgyben: Szalontai GyĂ”zĂ”t, a West BalkĂĄn Kft. egyik ĂŒgyvezetĂ”jĂ©t, az intĂ©zmĂ©ny bĂ©rbeadĂłjĂĄt, KecskĂ©s TamĂĄs Ă©s CsanĂĄdi JĂłzsef rendezvĂ©nyszervezĂ”t Ă©s Hranek IstvĂĄn biztonsĂĄgi Ă”rt.
    A vĂĄdlottak az eljĂĄrĂĄs sorĂĄn tagadtĂĄk bĂ»nössĂ©gĂŒket, arrĂłl beszĂ©ltek, hogy sajnĂĄljĂĄk, ami törtĂ©nt, lehet, hogy itt-ott hibĂĄzhattak, de bĂ»ncselekmĂ©nyt nem követtek el, ezĂ©rt kĂ©rik felmentĂ©sĂŒket. ÜgyvĂ©deik korĂĄbbi vĂ©dĂ”beszĂ©deikben nemegyszer szĂłltak mĂĄs vĂĄdlottak, illetve a hatĂłsĂĄgok felelĂ”ssĂ©gĂ©rĂ”l, abban azonban egyetĂ©rtettek, hogy sajĂĄt vĂ©dencĂŒk ĂĄrtatlan.
    Az elsĂ” fokon eljĂĄrĂł Pesti Központi KerĂŒleti BĂ­rĂłsĂĄg 2012-ben mind a nĂ©gy vĂĄdlottat bĂ»nösnek mondta ki halĂĄlos tömegszerencsĂ©tlensĂ©get okozĂł, foglalkozĂĄs körĂ©ben elkövetett gondatlan veszĂ©lyeztetĂ©s miatt, ezĂ©rt a törvĂ©ny szerint kettĂ”tĂ”l nyolc Ă©vig terjedĂ” szabadsĂĄgvesztĂ©s szabhatĂł ki. A bĂ­rĂłsĂĄg nem jogerĂ”sen kĂ©t Ă©v nyolc hĂłnapos vĂ©grehajtandĂł szabadsĂĄgvesztĂ©st szabott ki mind a nĂ©gy vĂĄdlott esetĂ©ben.
    FellebbezĂ©sek folytĂĄn mĂĄsodfokra kerĂŒlt az ĂŒgy, Ă©s tavaly ĂĄprilisban a FĂ”vĂĄrosi TörvĂ©nyszĂ©k a korĂĄbbi döntĂ©st megvĂĄltoztatva Szalontai GyĂ”zĂ” elsĂ”-, illetve CsanĂĄdi JĂłzsef harmadrendĂ» vĂĄdlott esetĂ©ben hĂĄrom Ă©v nĂ©gy hĂłnapot szabott ki, amelynek felĂ©t - egy Ă©v nyolc hĂłnapot - kĂ©t Ă©vre felfĂŒggesztett, a mĂĄsik fele azonban teljes egĂ©szĂ©ben letöltendĂ”. KecskĂ©s TamĂĄs mĂĄsod- Ă©s Hranek IstvĂĄn negyedrendĂ» vĂĄdlott elsĂ” fokon kiszabott kĂ©t Ă©v nyolc hĂłnapos bĂŒntetĂ©sĂ©nek felĂ©t szintĂ©n kĂ©t Ă©vre felfĂŒggesztette a mĂĄsodfokĂș bĂ­rĂłsĂĄg, a fennmaradĂł egy Ă©v nĂ©gy hĂłnapot azonban le kell töltenie e kĂ©t vĂĄdlottnak.
    A nĂ©gy vĂĄdlott közĂŒl kettĂ”, Szalontai Ă©s KecskĂ©s a KĂșriĂĄhoz fordult felĂŒlvizsgĂĄlati indĂ­tvĂĄnnyal.
    IdĂ”közben mindkĂ©t vĂĄdlott megkezdte jogerĂ”s bĂŒntetĂ©sĂ©nek letöltĂ©sĂ©t, rabruhĂĄban, bilincsben hoztĂĄk Ă”ket a kĂșriai tĂĄrgyalĂĄsra.
    Kedden a vĂ©dĂ”k egyfelĂ”l arrĂłl beszĂ©ltek, hogy a bĂ­rĂłsĂĄgi eljĂĄrĂĄsban sĂșlyos hibĂĄk voltak, mĂĄsfelĂ”l pedig azt hangsĂșlyoztĂĄk, hogy vĂ©denceik tevĂ©kenysĂ©ge Ă©s a tragikus baleset között nincs közvetlen összefĂŒggĂ©s. KorĂĄbban több hatĂłsĂĄg tudomĂĄsul vette a hasonlĂł, több ezer fiatal rĂ©szvĂ©telĂ©vel lezajlĂł rendezvĂ©nyeket ugyanazon a szĂłrakozĂłhelyen. ÉletszerĂ»tlen utĂłlag felelĂ”ssĂ©gre vonni a vĂĄdlottakat azĂ©rt, amit a maga idejĂ©ben nem kifogĂĄsoltak az illetĂ©kes hatĂłsĂĄgok.
    Szalontai ĂŒgyvĂ©dje elmondta, hogy vĂ©dence nem is volt a szĂłrakozĂłhelyen a tragĂ©dia bekövetkeztekor, de amikor Ă©rtesĂŒlt rĂłla, nyomban a helyszĂ­nre sietett Ă©s segĂ­tette a mentĂ©st. BalszerencsĂ©je, hogy bĂ©rbeadĂłkĂ©nt Ă” Ă­rta alĂĄ a szerzĂ”dĂ©st.
    KecskĂ©s ĂŒgyvĂ©dje arra hĂ­vta fel azok figyelmĂ©t, akik "az igazsĂĄgot keresik", hogy csupĂĄn nĂ©hĂĄny emberrel biztosĂ­tottak egy olyan rendezvĂ©nyt, amelyhez mintegy hatvan biztonsĂĄgi Ă”r kellett volna, a tragikus vĂ©gkifejletet pedig közvetlenĂŒl az okozta, hogy - amint korĂĄbban több tanĂș is elmondta - a szĂ»k lĂ©pcsĂ”hĂĄzban feltorlĂłdott tömeget fentrĂ”l padokkal, asztalokkal megtoltĂĄk lefelĂ©. Szalontai ĂŒgyvĂ©dje ezzel összefĂŒggĂ©sben arra emlĂ©keztetett: vannak arra utalĂł informĂĄciĂłk is, hogy egyesek a tömegben azzal a rĂ©mhĂ­rrel keltettek pĂĄnikot, hogy kĂ©selĂ©s törtĂ©nt, e miatt lĂłdult meg a tömeg.
    Az ĂŒgyvĂ©dek bĂ»ncselekmĂ©ny hiĂĄnyĂĄban felmentĂ©st, illetve enyhĂ©bb bĂ»ncselekmĂ©nyĂ©rt enyhĂ©bb bĂŒntetĂ©st vagy Ășj eljĂĄrĂĄst indĂ­tvĂĄnyoztak. A LegfĂ”bb ÜgyĂ©szsĂ©g kĂ©pviselĂ”je a jogerĂ”s Ă­tĂ©let helybenhagyĂĄsĂĄt kĂ©rte. ÁllĂĄspontja szerint mindenkitĂ”l elvĂĄrhatĂł, hogy csak akkor fogjon tömegrendezvĂ©ny szervezĂ©sĂ©be, ha kĂ©pes azt biztonsĂĄgosan lebonyolĂ­tani.
    Arra a vĂ©dĂ”i felvetĂ©sre, hogy milyen foglalkozĂĄsi szabĂĄlyok vonatkoztak a vĂĄdlottakra, amelyeket ĂĄllĂ­tĂłlag megszegtek, az ĂŒgyĂ©sz Ășgy reagĂĄlt: a vĂĄdbeli esemĂ©nyek idejĂ©n mĂ©g valĂłban hiĂĄnyzott a rendezvĂ©nyszervezĂ”kre vonatkozĂł egysĂ©ges szabĂĄlyozĂĄs, de kĂŒlönbözĂ” rendelkezĂ©sekbĂ”l azĂ©rt ez megismerhetĂ” volt.
    Az elsĂ”rendĂ» vĂĄdlottnak az ĂŒgyĂ©sz szerint tudnia kellett, hogy csak mintegy 300 volt az engedĂ©lyezett lĂ©tszĂĄm, mĂ©gis 1200 vendĂ©get jelentettek be Ă©s több mint 4000 belĂ©ptetĂ”-karszalagot rendeltek. BalesetveszĂ©lyt idĂ©zett elĂ” az is, hogy a szĂłrakozĂłhely hatalmas terei nem voltak összhangban a szĂ»k lĂ©pcsĂ”hĂĄzzal, ahol a tragĂ©dia törtĂ©nt.
    A KĂșria csĂŒtörtökre tĂ»zte ki a hatĂĄrozathirdetĂ©st.
    A tĂĄrgyalĂĄson a hallgatĂłsĂĄg soraiban jelen volt BĂ©kefi LĂĄszlĂł ĂŒgyvĂ©d, a sĂ©rtettek egyik jogi kĂ©pviselĂ”je, Ă©s ĂșjsĂĄgĂ­rĂłknak elmondta: mĂĄs eljĂĄrĂĄsok is indulnak az ĂŒgyben. MĂĄr kĂ©szĂŒl a kereset a polgĂĄri peres kĂĄrtĂ©rĂ­tĂ©s ĂŒgyĂ©ben, tovĂĄbbĂĄ vĂĄrhatĂłan a nyĂĄron kezdi tĂĄrgyalni a bĂ­rĂłsĂĄg azt a pĂłtmagĂĄnvĂĄdas eljĂĄrĂĄst, amelyet kĂ©t tovĂĄbbi - eddig meg nem vĂĄdolt - ember ellen kezdemĂ©nyeztek.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player