Külföld
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
(MTI) - Az orosz hadiflotta elsüllyesztette két saját hajóját csütörtökre virradóra a Krím félsziget egyik öblének kijáratában, megakadályozva ezzel az ukrán flotta egy részének kifutását a Fekete-tengerre - írta a crime.in.ua nevû ukrán hírportál.
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
Ukrán válság - Kijevben az orvlövészek a nemzeti bank épületébõl adták le lövéseiket
Ukrán válság - Kiszorították az oroszbarát tiltakozókat a Donyeck megyei hivatalból
Ukrán válság - Újra szabad a Krím félszigeten elrabolt határõrtábornok
Ukrán válság - Elrabolták az ukrán határõrség egyik tábornokát a Krím-félszigeten
MTI hírek
Magyarország
A vártnál gyengébb a szél a Balatonnál, nem kellett beavatkozni a magas vízállás miatt
EU
EU-csúcs - Megkezdõdött a tárgyalássorozat az ukrajnai konfliktusról
Külföld
Szerbiai választások - A szerb média szerint unalmas a kampány
Magyarság
Gulyás: óriási elõrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítással
Sport
Versenyuszoda épül Gödöllõn
Tudomány
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
Külföld
Ukrán válság - Moszkvának nem alkalmas a FÁK-országok külügyminiszteri értekezletének idõpontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Március 23-án játszik Lengyelországban a Veszprém
Egészségügy
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
Labdarúgás
Labdarúgó NB I - Szombaton örökrangadó - ELÕZETES
Bûnügy
NAV: cigarettafogás az M1-es autópályán
Baleset
Egy gázvezeték átvágása miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Külföld Külföld
Ukrán válság - Janukovics továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát - FRISSÍTETT
MTI   2014 February 28, Friday  

A Kijevbõl elmenekült Viktor Janukovics államfõ pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban, egy nemzetközi sajtóértekezleten kijelentette, hogy továbbra is õ Ukrajna elnöke.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - A Kijevbõl elmenekült Viktor Janukovics államfõ pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban, egy nemzetközi sajtóértekezleten kijelentette, hogy továbbra is õ Ukrajna elnöke.

    A politikus kiállt Ukrajna egysége mellett, s leszögezte, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitõl. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Ukrajnában nacionalista, fasisztabarát erõk ragadták kezükbe a hatalmat, amelyek szerinte az ország népességének abszolút kisebbségét képviselik.
    Az ukrán parlament által múlt szombaton leváltott politikus sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy az alkotmány szerint õ még mindig elnök. A leváltása ugyanis nem közjogi felelõsségrevonás útján ment végbe, õ nem mondott le és életben van, ezért semmiképpen sem ismeri el a menesztésérõl Kijevben hozott döntést.
    Az új ukrán hatóságok által tüntetõk meggyilkolásáért felelõssé tett, s ezért nemzetközi körözés alá vont Janukovics közölte, hogy nem adott ki a kijevi tüntetõk elleni tûzparancsot. Hangsúlyozta, hogy a tragikus eseményeket az ukrán hatalom és az ottani ellenzék, valamint az Európa Tanács bevonásával kell vizsgálni, s csakis egy ilyen független vizsgálatnak hajlandó alávetni magát.
    Azt is hangoztatta, hogy csak akkor tér vissza országába, ha nemzetközi közvetítõk garantálják a biztonságát, de nincs szándékában részt venni a szerinte törvénytelenül kiírt, május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztáson.
    Janukovics azt állította, hogy saját és hozzátartozói életét féltve távozott Ukrajnából, s ebben "hazafias érzelmû" tisztek segítettek neki. A politikus részleteket nem árult el arról, hogyan került Oroszországba. Hozzátette, nem "futott el Kijevbõl", hanem Harkivba akart utazni, hogy találkozzon a Régiók Pártjának aktívájával, de az õt szállító gépkocsira rálõttek, ezért a kelet-ukrajnai Donyeckbe ment, ahonnan viszont nem engedték felszállni gépével.
    Azt mondta, az Azovi-tenger közeli dél-oroszországi városban egy régi barátja él, és nála kért menedéket.
    Janukovics nem ismerte el az ukrán parlament törvényességét, annak döntéseit példa nélkül állónak tartotta, és elítélte, hogy a képviselõket - úgymond - fenyegetéssel vették rá a döntésekre. Azt javasolta, tartsanak népszavazást Ukrajnában az ország jövõjérõl, amelyért, mint mondta, határozott szándéka tovább küzdeni.
    A megbuktatott ukrán államfõ cáfolta, hogy találkozott volna Vlagyimir Putyinnal, de közölte, hogy telefonon beszélt az orosz államfõvel. Hozzátette, csodálkozik azon, ismerve az orosz elnök temperamentumát, hogy Vlagyimir Putyin miért hallgat "ilyen visszafogottan". Meggyõzõdése - mondta -, hogy "Oroszország nem maradhat kívülálló", minden lehetõséget fel kell használnia arra, hogy elejét vegye a káosznak és a terrornak.
    Janukovics kijelentette, hogy kategorikusan ellenzi a katonai behatolást Ukrajna területére. Hangoztatta, hogy Ukrajnának egységes és oszthatatlan államnak kell lennie, és a Krím félszigetnek is Ukrajnában kell maradnia, a széles körû autonómia megtartásával.
    Felszólította a Krími Autonóm Köztársaság lakosságát a vérontás és a belsõ küzdelmek megakadályozására. Hozzátette ugyanakkor, hogy a krími eseményeket "a kijevi bandita fordulatra" adott természetes válasznak tartja, és meggyõzõdése, hogy "a krími lakosság nem fogja alávetni magát a nacionalisták és banderisták" akaratának.
    A Rosszija 24 állami hírtelevízió által élõ adásban közvetített sajtótájékoztatón Janukovics folyamatosan kitartott amellett, hogy az ellenzéki erõk az ukrán fõvárosban törvénytelenül vették át a hatalmat, s kifejtette azt a meggyõzõdését, hogy az ukrán lakosság nem fog tudni "velük együtt élni". Szerinte az egy hete Kijevben általa és az ukrán ellenzéki vezetõk által aláírt válságrendezési megállapodás végrehajtása megnyugtatná a lakosságot.
    Az orosz hírtelevízió tudomása szerint Viktor Janukovics a péntek reggeli órákban repülõgépen érkezett Rosztov-na-Donuba.
    Megjelenése a nyilvánosság elõtt vegyes fogadtatásra talált Moszkvában. Regálásukban orosz parlamenti politikusok úgy vélekedtek, hogy Janukovics nyilatkozata némileg "összezavarja a kártyákat Ukrajnában".
    Szergej Zseleznyak, a duma kormánypárti alelnöke a Rosszija 24 állami hírtelevízióban nem zárta ki, hogy az új ukrán hatalom megpróbálja "fizikailag eltávolítani" a megbuktatott ukrán államfõt, hogy "eltemessék a (vele) múlt pénteken Kijevben kötött megállapodást". Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke viszont úgy vélekedett, hogy Janukovicsnak nincs támasza Ukrajnában, és nem világosak az ukrán parlament által leváltott államfõ politikai kilátásai.
    Andrej Klimov, a törvényhozás felsõházának külügyi bizottsági alelnöke rámutatott, hogy Viktor Janukovics a világ számára a múlt embere, és semmilyen politikai jövõje nem lehet. A Szövetségi Tanács bizottsági tisztviselõje elmondta, hogy Moszkvában "nagyon sok komoly személy úgymond +politikai felmosórongynak+ tartja Janukovicsot, aki mindent, amit csak lehetett tönkretett azért, mert az utóbbi két évben ingadozott".
    "Mondtuk neki, hogy nem kell hinni ezeknek a nyugati tárgyalóknak, de hitt nekik és még ígéreteket is tett, így gyors léptekkel haladt Milosevic nyomdokain" - nyilatkozott Klimov az Interfax orosz hírügynökségnek.

kigy \ kho

MTI 2014. február 28., péntek 20:05
  



Oroszország-Ukrajna-konfliktus
Ukrán válság - Janukovics továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát, s kiáll az ország egysége mellett

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 28., péntek (MTI) - Továbbra is õ Ukrajna elnöke - jelentette ki a Kijevbõl elmenekült Viktor Janukovics államfõ pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban, ahol nemzetközi sajtóértekezletet tartott. A politikus kiállt Ukrajna egysége mellett, s leszögezte, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitõl. Ugyanakkaor azt hangoztatta, hogy Ukrajnában nacionalista, fasisztabarát erõk ragadták kézbe a hatalmat, amelyek szerinte az ország népességének abszolút kisebbségét képviselik.

    Janukovics felszólította az új ukrán hatalmat, hogy "ébredjen fel, és szüntesse be garázdálkodását".
    Az ukrán parlament által múlt szombaton távollétében leváltott politikus körülbelül egyórás sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy az ukrán alkotmány szerint õ még mindig elnök. A leváltása ugyanis nem közjogi felelõsségrevonás útján ment végbe, õ nem mondott le és életben van, ezért semmiképpen sem ismeri el a menesztésérõl Kijevben hozott döntést.
    Az új ukrán hatóságok által tüntetõk meggyilkolásáért felelõssé tett, s ezért nemzetközi körözés alá vont Janukovics közölte, hogy nem adott ki a kijevi tüntetõk elleni tûzparancsot. Hangsúlyozta, hogy a tragikus eseményeket az ukrán hatalom és az ottani ellenzék, valamint az Európa Tanács bevonásával kell vizsgálni, s csakis egy ilyen független vizsgálatnak hajlandó alávetni magát.
    Azt is hangoztatta, hogy csak akkor tér vissza országába, ha nemzetközi közvetítõk garantálják a biztonságát, de nincs szándékában részt venni a szerinte törvénytelenül kiírt, május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztáson.
    Janukovics közölte, hogy saját és hozzátartozói életét féltve távozott Ukrajnából. Azt állította, hogy "hazafias érzelmû" tisztek segítettek neki Oroszországba utazni, akik "teljesítették kötelességüket és megmentették az életét". A politikus részleteket nem árult el arról, hogyan került Oroszországba. Hozzátette, hogy nem "futott el Kijevbõl", hanem Harkovba akart utazni, hogy találkozzon a Régiók Pártjának aktívájával, de az õt szállító gépkocsira rálõttek, ezért a kelet-ukrajnai Doneckbe ment, ahonnan azért nem tudott felszállni a gépével, mert arra figyelmeztették, hogy vadászgépek fogják megakadályozni távozását.
    Azt mondta, azért éppen Rosztov-na-Donut választotta oroszországi tartózkodásának helyszínéül, mert az Azovi-tenger közeli dél-oroszországi városban egy régi barátja él, és ha ideiglenesen is, de nála kért menedéket.
    Janukovics nem ismerte el az ukrán parlament törvényességét, annak döntéseit példa nélkül állónak tartotta, és elítélte, hogy a képviselõket - úgymond - fenyegetéssel vették rá a döntésekre. Azt javasolta, hogy tartsanak népszavazást Ukrajnában az ország jövõjérõl, amelyért, mint mondta, határozott szándéka tovább küzdeni.
    A megbuktatott ukrán államfõ cáfolta, hogy találkozott volna Vlagyimir Putyinnal, de közölte, hogy telefonon beszélt az orosz államfõvel. Hozzátette, csodálkozik azon, ismerve az orosz elnök temperamentumát, hogy Vlagyimir Putyin miért hallgat "ilyen visszafogottan". Meggyõzõdése - mondta -, hogy "Oroszország nem maradhat kívülálló", minden lehetõséget fel kell használnia arra, hogy elejét vegye a káosznak és a terrornak.
    "Oroszország stratégiai partnerünk, s az Ukrajna és Oroszország között fennálló megállapodások alapján joga" és kötelessége cselekedni - hangsúlyozta Janukovics. Hozzátette ugyanakkor, nem tudja megmondani, milyen megoldások lehetnek, s nem is lenne helyes arról beszélnie, hogy Oroszországnak mit kell tennie.
    Viktor Janukovics kijelentette, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitõl, és kategorikusan ellenzi a katonai behatolást Ukrajna területére. Hangoztatta, hogy Ukrajnának egységes és oszthatatlan államnak kell lennie, és a Krím félszigetnek is Ukrajnában kell maradnia, a széleskörû autonómia megtartásával.
    Felszólította a Krími Autonóm Köztársaság lakosságát a vérontás és a belsõ küzdelmek megakadályozására. Hozzátette ugyanakkor, hogy a krími eseményeket "a kijevi bandita fordulatra" adott természetes válasznak tartja, és meggyõzõdése, hogy "a krími lakosság nem fogja alávetni magát a nacionalisták és banderisták" akaratának.
    A Rosszija 24 állami hírtelevízió által élõ adásban közvetített sajtótájékoztatón Janukovics meglehetõsen feszültnek és olykor határozatlannak tûnt, de folyamatosan kitartott amellett, hogy az ellenzéki erõk az ukrán fõvárosban törvénytelenül vették át a hatalmat, s kifejtette a meggyõzõdését, hogy az ukrán lakosság nem fog tudni "velük együtt élni". Szerinte az egy hete Kijevben általa és az ukrán ellenzéki vezetõk által aláírt válságrendezési megállapodás végrehajtása megnyugtatná a lakosságot.
    Az orosz hírtelevízió tudomása szerint Viktor Janukovics repülõgépe helyi idõ szerint a péntek reggeli órákban érkezett meg Rosztov na Donuba. A rendezvényt komoly biztonsági intézkedések elõzték meg. Az orosz állami televízió tudósítója megjegyezte, valószínûleg csak azért volt erre a tájékoztatóra szükség, hogy Janukovics bizonygathassa, még õ a törvényes ukrán elnök.


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Hírközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player