KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
(MTI) - Az orosz hadiflotta elsĂŒllyesztette kĂ©t sajĂĄt hajĂłjĂĄt csĂŒtörtökre virradĂłra a KrĂ­m fĂ©lsziget egyik öblĂ©nek kijĂĄratĂĄban, megakadĂĄlyozva ezzel az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©nek kifutĂĄsĂĄt a Fekete-tengerre - Ă­rta a crime.in.ua nevĂ» ukrĂĄn hĂ­rportĂĄl.
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Újra szabad a KrĂ­m fĂ©lszigeten elrabolt hatĂĄrĂ”rtĂĄbornok
Ukrån vålsåg - Elraboltåk az ukrån hatårÔrség egyik tåbornokåt a Krím-félszigeten
MTI hĂ­rek
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
KerĂ©kpĂĄrost gĂĄzolt egy teherautĂł SĂĄrvĂĄr közelĂ©ben - teljes ĂștzĂĄr
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
KĂŒlföld KĂŒlföld
Borusewicz: a Krím félszigeti események óriåsi veszélyt jelentenek az egész térségre
MTI   2014 February 27, Thursday  

Ami Ukrajna körĂŒl Ă©s jelenleg kĂŒlönösen a KrĂ­m fĂ©lszigeten zajlik, ĂłriĂĄsi veszĂ©lyt jelent az egĂ©sz rĂ©giĂł szabadsĂĄgĂĄra Ă©s stabilitĂĄsĂĄra – jelentette ki Bogdan Borusewicz, a lengyel szenĂĄtus elnöke csĂŒtörtök este.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
(MTI) - Ami Ukrajna körĂŒl Ă©s jelenleg kĂŒlönösen a KrĂ­m fĂ©lszigeten zajlik, ĂłriĂĄsi veszĂ©lyt jelent az egĂ©sz rĂ©giĂł szabadsĂĄgĂĄra Ă©s stabilitĂĄsĂĄra - jelentette ki Bogdan Borusewicz, a lengyel szenĂĄtus elnöke csĂŒtörtök este, a budapesti Lengyel IntĂ©zet rendezvĂ©nyĂ©n.

A lengyel nagykövetsĂ©g Ă©s a Lengyel IntĂ©zet az elsĂ” lengyelorszĂĄgi szabad vĂĄlasztĂĄsok Ă©s a demokratikus ĂĄtalakulĂĄs kezdetĂ©nek 25. Ă©vfordulĂłja alkalmĂĄbĂłl idĂ©n januĂĄrtĂłl 12 talĂĄlkozĂłbĂłl ĂĄllĂł programsorozatot indĂ­tott. A havi rendszeressĂ©ggel tartott beszĂ©lgetĂ©sekre olyan vendĂ©geket hĂ­vtak meg - egykori ellenzĂ©kieket, Ă©rtelmisĂ©gieket, törtĂ©nĂ©szeket, polonistĂĄkat -, akik szemtanĂși vagy aktĂ­v rĂ©szesei voltak az akkori esemĂ©nyeknek.    

A sorozat 2. rendezvĂ©nyĂ©n a lengyel-magyar szolidaritĂĄsrĂłl beszĂ©lt Engelmayer Ákos, a SzolidaritĂĄs egykori tagja, a rendszervĂĄltĂĄs utĂĄni elsĂ” varsĂłi magyar nagykövet, PĂĄkh Tibor börtönviselt 56-os forradalmĂĄr, ellenĂĄllĂł, az 1980. mĂĄjusi Podkowa Lesna-i Ă©hsĂ©gsztrĂĄjk egyetlen magyar rĂ©sztvevĂ”je Ă©s kĂŒlönleges vendĂ©gkĂ©nt Bogdan Borusewicz, a lengyel szenĂĄtus elnöke, az egykori lengyel demokratikus ellenzĂ©k egyik vezetĂ”je. A beszĂ©lgetĂ©s hĂĄrom nevezetes  törtĂ©nelmi esemĂ©ny - az 1956-os magyar forradalom, a SzolidaritĂĄs szakszervezet megalakulĂĄsĂĄhoz vezetĂ” 1980-as lengyel sztrĂĄjkok Ă©s ellenĂĄllĂĄs, illetve az 1989-es lengyel kerekasztal-tĂĄrgyalĂĄsok - körĂŒl zajlott.
   
Borusewicz elmondta, hogy a 70-es, 80-as Ă©vek lengyel ellenzĂ©ki mozgalmĂĄnak tagjai nagyon aprĂłlĂ©kosan elemeztĂ©k az 56-os magyar Ă©s a 68-as csehszlovĂĄk esemĂ©nyeket, összevetve az 1970-es lengyel tengermellĂ©ki munkĂĄslĂĄzadĂĄssal. CĂ©ljuk az volt, hogy ne ismĂ©teljĂ©k meg az ott elkövetett hibĂĄkat. EnĂ©lkĂŒl a lengyel szabadsĂĄgmozgalom arculata egĂ©szen mĂĄs lett volna - hĂșzta alĂĄ. Tudatosan kerĂŒltek minden szovjetellenes megnyilvĂĄnulĂĄst, nem követeltek szabad vĂĄlasztĂĄsokat vagy a VarsĂłi SzerzĂ”dĂ©sbĂ”l valĂł kilĂ©pĂ©st, hanem korlĂĄtoztĂĄk magukat,  „lĂ©pĂ©srĂ”l lĂ©pĂ©sre haladtak".  Lemondtak az utcai demonstrĂĄciĂłkrĂłl, amellyel szemben a karhatalom könnyen fellĂ©phetett, ehelyett bezĂĄrkĂłztak a gyĂĄrakba Ă©s ĂŒlĂ”sztrĂĄjkokat rendeztek. Az 1944-es varsĂłi felkelĂ©s rettenetes vesztesĂ©geibĂ”l azt a következtetĂ©st vontĂĄk le, hogy nem szabad megengedni egy „1956-os magyarorszĂĄgi forgatĂłkönyv" kialakulĂĄsĂĄt. KerĂŒltek minden erĂ”szakot, nem engedtĂ©k, hogy fegyveres csoportok szervezĂ”djenek. De okult az 1956-os magyar tapasztalatokbĂłl a lengyel kommunista hatalom is, amely szintĂ©n elemezte a magyar esemĂ©nyeket, sĂ”t magyar szakĂ©rtĂ”kkel is konzultĂĄlt - mondta Borusewicz.    

A szenĂĄtusi elnök kitĂ©rt a jelenlegi ukrajnai esemĂ©nyekre is, hangsĂșlyozva, hogy azok az egĂ©sz tĂ©rsĂ©gre, benne MagyarorszĂĄgra is hatĂĄssal lehetnek. „Ukrajna nem GrĂșzia, a KrĂ­m nem DĂ©l-OszĂ©tia, teljesen mĂĄs nagysĂĄgrend, Ă©s itt van a szomszĂ©dban" - figyelmeztetett.     Elmondta, hogy LengyelorszĂĄgban „Ukrajna mindenĂŒtt jelen van". „Nemcsak azĂ©rt, mert szomszĂ©dunk, hanem fĂ”leg azĂ©rt, mert sokkolt bennĂŒnket mindaz, ami ott törtĂ©nt, a több tucat tĂŒntetĂ” kivĂ©gzĂ©sszerĂ» lemĂ©szĂĄrlĂĄsa" - mondta. „A lengyel szabadsĂĄgmozgalom Ă©s a rendszervĂĄltĂĄs Ăłta eltelt 25 Ă©v legfontosabb tapasztalata szĂĄmomra az, hogy a politikĂĄnak nincs Ă©rtelme erkölcs nĂ©lkĂŒl" -  ållapĂ­totta meg vĂ©gezetĂŒl a lengyel szenĂĄtus elnöke.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player