A hús sütése talán növeli a demencia kockázatát
MTI
2014 February 26, Wednesday
(MTI) - A hús grillezése, olajban pirítása vagy sütõben sütése talán növeli a demencia kockázatát egy amerikai kutatás szerint.
|
(MTI) - A hús grillezése, olajban pirítása vagy sütõben sütése talán növeli a demencia kockázatát egy amerikai kutatás szerint.
Az úgynevezett elõrehaladott glikációs végtermékeket (advanced glycation end, AGE) tartalmazó ételeket korábban már összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegséggel. AGE akkor jön létre, ha fehérjék vagy zsírok és cukor lépnek egymással reakcióba. Természetes úton ez akkor történik, ha az ételeket magas hõmérsékleten készítik el, azaz sütik, grillezik, pirítják vagy fõzik õket. Amerikai tudósok egereket tápláltak magas AGE-tartalmú ételekkel, és azt találták, hogy az állatok agyában veszélyes fehérje képzõdött, amely a gondolkodási-észlelési képességeiket károsította - tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatásról. A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói kísérleteik során azt fedezték fel, hogy a magas AGE-tartalmú diétán tartott állatok agyában a béta-amiloid nevû fehérje halmozódott fel, amely az Alzheimer-kórra jellemzõ. Az alacsony AGE-tartalmú étrenden élõ egereknél nem képzõdött béta-amiloid. A fizikai és gondolkodási teszteken is gyengébben teljesítettek azok az egerek, amelyek AGE-ban gazdag táplálékot kaptak. A kutatók embereknél is megvizsgálták az összefüggést: a 60 év felettiek vérében mért magasabb AGE-szint és a mentális hanyatlás közötti összefüggésre utaltak az eredmények. Az öregségi demencia és az ételek magas AGE-tartalma között lehetséges az ok-okozati összefüggés, az élelmekbõl származó AGE csökkentése pedig könnyen megvalósítható, és hatásos kezelési módszer lehet - vonták le a következtetést a tanulmány szerzõi.
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!