(MTI) - Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra, a megmérettetés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban hétfõn.
A bizottság által meghirdetett program célja, hogy a borok mintájára összegyûjtse a kiváló pálinkákat és mind belföldön, mind külföldön népszerûsítse azokat - fejtette ki a miniszter.
Fazekas Sándor hozzátette, cél az is, hogy lehetõleg mindegyik pálinkaház induljon a megmérettetésen, s az elkészülõ könyv tükrözze a teljes élmezõnyt és mutassa meg, mely pálinkákat ajánlják a fogyasztóknak.
Közölte, a termékek minõségi eljárás keretében, válogatást követõen kerülnek be a könyvbe, amely így egyfajta keresztmetszet és helyzetértékelés is ad az elmúlt 10 év eredményeirõl.
Hozzátette, bízik abban, hogy ez egy nyitánya lesz annak a sorozatnak, amelynek során minden évben megtalálják a kiváló pálinkákat.
Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szõlõ-bor ágazat fejlesztéséért felelõs miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja a részleteket ismertetve kiemelte: nem versenyrõl van szó, nem egy rangsor felállítása a cél, hanem az, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható, a pálinkatörvény szerinti gyümölcs- és törkölypálinkákat bemutassák a nagyközönségnek. A részvétel meghívásos, s több mint száz pálinkaház jelentkezését várják. A házi készítésû és egyéb, párlat néven forgalomban lévõ termékek nem jelennek meg a mustrában. A pálinkatételek nevezése díjmentes - fûzte hozzá.
A nevezéssel kapcsolatban közölte, hogy a feltételekrõl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehet majd tájékozódni. A termékeket egy társadalmi és egy szakmai zsûri vizsgálja, s várhatóan május 10-re elkészül az exkluzív pálinkaválogatás gyûjteménye.
Elmondta, szeretnék, hogy ha az angol nyelvû változatban is megjelenõ könyv eljutna a külföldi szakkiállításokra, illetve a külföldi szakértõkhöz és kereskedõkhöz is.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!