KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
(MTI) - Az orosz hadiflotta elsĂŒllyesztette kĂ©t sajĂĄt hajĂłjĂĄt csĂŒtörtökre virradĂłra a KrĂ­m fĂ©lsziget egyik öblĂ©nek kijĂĄratĂĄban, megakadĂĄlyozva ezzel az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©nek kifutĂĄsĂĄt a Fekete-tengerre - Ă­rta a crime.in.ua nevĂ» ukrĂĄn hĂ­rportĂĄl.
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - KiszorĂ­tottĂĄk az oroszbarĂĄt tiltakozĂłkat a Donyeck megyei hivatalbĂłl
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Újra szabad a KrĂ­m fĂ©lszigeten elrabolt hatĂĄrĂ”rtĂĄbornok
Ukrån vålsåg - Elraboltåk az ukrån hatårÔrség egyik tåbornokåt a Krím-félszigeten
MTI hĂ­rek
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
LabdarĂșgĂł NB I - Szombaton örökrangadĂł - ELÕZETES
BĂ»nĂŒgy
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Baleset
KerĂ©kpĂĄrost gĂĄzolt egy teherautĂł SĂĄrvĂĄr közelĂ©ben - teljes ĂștzĂĄr
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
KĂŒlföld KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - SzakértÔ: ez a legveszélyesebb idÔszak
MTI   2014 February 19, Wednesday  

(MTI) - A jelenlegi az ukrĂĄn politikai vĂĄlsĂĄg legveszĂ©lyesebb szakasza, "ez az a helyzet, amibĂ”l akĂĄrmi lehet" - mondta PĂłti LĂĄszlĂł, a Magyar KĂŒlĂŒgyi IntĂ©zet tudomĂĄnyos fĂ”munkatĂĄrsa szerdĂĄn az MTI-nek. ...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A jelenlegi az ukrĂĄn politikai vĂĄlsĂĄg legveszĂ©lyesebb szakasza, "ez az a helyzet, amibĂ”l akĂĄrmi lehet" - mondta PĂłti LĂĄszlĂł, a Magyar KĂŒlĂŒgyi IntĂ©zet tudomĂĄnyos fĂ”munkatĂĄrsa szerdĂĄn az MTI-nek. A szakĂ©rtĂ” szerint a konfliktusnak nincs etnikai vonatkozĂĄsa.

    Kiemelte: "az erĂ”szakĂ©rt mindig, minden esetben a hatalom a felelĂ”s", ebben a politikai vĂĄlsĂĄgban az erĂ”szak alkalmazĂĄsĂĄĂ©rt a felelĂ”ssĂ©g a hatalmat terheli. A csaknem hĂĄrom hĂłnapja tartĂł politikai szembenĂĄllĂĄs alatt hĂĄrom alkalommal: november vĂ©gĂ©n, decemberben Ă©s januĂĄrban a hatalom erĂ”szakkal akarta felszĂĄmolni a tĂŒntetĂ©st - emlĂ©keztetett.
    PĂłti LĂĄszlĂł felidĂ©zte: a hĂ©tfĂ”i volt a leginkĂĄbb optimizmusra okot adĂł nap a vĂĄlsĂĄg eddigi törtĂ©netĂ©ben, akkor lĂ©pett ugyanis Ă©letbe az amnesztiĂĄrĂłl szĂłlĂł törvĂ©ny, amelynek alapjĂĄn aznap, de mĂĄr a hĂ©tvĂ©gĂ©n is a tiltakozĂłk elkezdtĂ©k kiĂŒrĂ­teni a korĂĄbban elfoglalt közĂ©pĂŒleteket, elkezdtĂ©k elbontani a barikĂĄdokat. CserĂ©be a tĂŒntetĂ”k Ă©s az elnök közötti megĂĄllapodĂĄs Ă©rtelmĂ©ben a demonstrĂĄciĂłkon elfogottak döntĂ” többsĂ©gĂ©t elengedtĂ©k. HozzĂĄtette: hĂ©tfĂ”n tehĂĄt Ășgy tĂ»nt, hogy mĂ»ködik a tĂĄrgyalĂĄson elĂ©rt egyezsĂ©g.
    A tiltakozĂłk egy rĂ©sze - nem a parlamenti ellenzĂ©ki pĂĄrtok - hĂ©tfĂ” dĂ©lutĂĄn meghirdetette a BĂ©kĂ©s tĂĄmadĂĄs elnevezĂ©sĂ» tĂŒntetĂ©st, Ă©s kedd reggelre az ukrĂĄn parlament Ă©pĂŒletĂ©hez hĂ­vtĂĄk az embereket, hogy megerĂ”sĂ­tsĂ©k követelĂ©sĂŒket: a parlament foglalkozzon az orszĂĄg politikai berendezkedĂ©sĂ©nek megvĂĄltoztatĂĄsĂĄval, a fĂ©lelnöki helyett a parlamentĂĄris rendszer kialakĂ­tĂĄsĂĄval - magyarĂĄzta. Kedd reggel 10-15 ezres tömeg indult meg a parlament felĂ©, de a rendĂ”rsĂ©g minden fontosabb utcĂĄt lezĂĄrt a környĂ©ken, mire a tiltakozĂłk egy radikĂĄlis csoportja elkezdett harcolni a rendĂ”rökkel.
    PĂłti LĂĄszlĂł elmondta: a keddi nap az erĂ”szakos összecsapĂĄsokrĂłl szĂłlt, Ă©s visszaszorĂ­tottĂĄk a demonstrĂĄlĂłkat a tiltakozĂĄs központjĂĄt jelentĂ” Majdan tĂ©rre. EstĂ©re a rendĂ”rsĂ©g körbevette a teret, Ă©s az Ă©jszaka azzal telt, hogy több tĂĄmadĂĄst indĂ­tottak az ott maradt tĂŒntetĂ”kkel szemben. Reggelre 25-en meghaltak Ă©s több szĂĄzan megsebesĂŒltek a harcokban.
    A szakĂ©rtĂ” hangsĂșlyozta: hĂ©tfĂ”n a kĂ©t legfontosabb ellenzĂ©ki parlamenti pĂĄrt vezetĂ”je, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) pĂĄrt parlamenti frakciĂłvezetĂ”je Ă©s Vitalij Klicsko, az ÜtĂ©s (UDAR) pĂĄrt vezetĂ”je nem volt UkrajnĂĄban, hanem NĂ©metorszĂĄgban tĂĄrgyalt, nem Ă”k hirdettĂ©k meg a keddi tĂŒntetĂ©st, Ă©s nem voltak jelen akkor, amikor mĂ©g esetleg lecsillapĂ­thattĂĄk volna a radikalizĂĄlĂłdĂł tömeget. UkrajnĂĄban volt viszont a nacionalista SzabadsĂĄg (Szvoboda) pĂĄrt vezetĂ”je, Ă” sikeresen mozgĂłsĂ­totta hĂ­veit a radikĂĄlis fellĂ©pĂ©sre - tette hozzĂĄ.
    A kutatĂł beszĂ©lt arrĂłl is, hogy szerdĂĄra virradĂł Ă©jjel Jacenyuk Ă©s Klicsko tĂĄrgyalt Viktor Janukovics elnökkel, de Ășgy tĂ»nik, az ĂĄllamfĂ” nem Ă©rti a helyzetet, csak azt akarja, hogy a tĂŒntetĂ”k adjĂĄk meg magukat, Ă©s kilĂĄtĂĄsba helyezte a politikai vezetĂ”k bĂŒntetĂ”jogi felelĂ”ssĂ©gre vonĂĄsĂĄt.
    Janukovicsot sarokba szorĂ­tottĂĄk, Ă©s bĂĄr mĂ©g leĂŒlt tĂĄrgyalni az ellenzĂ©ki vezetĂ”kkel, "lĂ©nyegi mondanivalĂłja mĂĄr nincsen", nem lehetsĂ©ges kompromisszumokrĂłl egyeztet, hanem a bĂŒntetĂ”jogi felelĂ”ssĂ©gĂŒkkel fenyegetĂ”zik - mondta. Megjegyezte: nyilvĂĄnvalĂł, hogy az elnök "elveszĂ­ti ezt a csatĂĄt, csak nem mindegy, hogy hogyan".
    Az elemzĂ” vĂ©lemĂ©nye szerint a szerdai nap folyamĂĄn nem kĂ­sĂ©rlik meg a rendĂ”rök felszĂĄmolni a tĂŒntetĂ”k tĂĄborĂĄt a Majdanon, ezzel "megvĂĄrjĂĄk az estĂ©t". LehetsĂ©ges nevezte, hogy Janukovics a jelenlegi pozĂ­ciĂłjĂĄban felvĂĄllalja annak a kockĂĄzatĂĄt, hogy megprĂłbĂĄlja az utolsĂł tĂŒntetĂ”ig megtisztĂ­tani a Majdan teret. Ez a terv garantĂĄltan kudarcra van Ă­tĂ©lve, Ă©s Ă­gy több tucat Ășjabb halott lehet Kijevben - mondta.
    PĂłti LĂĄszlĂł szerint az a nagy kĂ©rdĂ©s, hogy a fegyveres erĂ”k, a katonasĂĄg megmozdulnak-e, mert csak a belĂŒgyi erĂ”kkel nem lehet legyĂ”zni a tiltakozĂł tömeget. Ugyanakkor elkĂ©pzelhetĂ”, hogy a katonasĂĄg nemet mond Janukovicsnak, de nem valĂłszĂ­nĂ», hogy az elnök egyĂĄltalĂĄn igĂ©nybe mernĂ© venni a segĂ­tsĂ©gĂ©t.
    A szakĂ©rtĂ” arra is kitĂ©rt, hogy mivel nincs etnikai szĂ­nezete a konfliktusnak, a kĂĄrpĂĄtaljai magyar közössĂ©g ebbĂ”l a szempontbĂłl nincs veszĂ©lyben, MagyarorszĂĄgnak szerinte nincs teendĂ”je ez ĂŒgyben. MenekĂŒltek pedig csak akkor indulnĂĄnak meg UkrajnĂĄbĂłl, ha a fegyveres erĂ”kkel folytatott, "elhĂșzĂłdĂł partizĂĄnhĂĄborĂșvĂĄ" alakulna a helyzet, ez azonban gyakorlatilag kizĂĄrhatĂł - mondta PĂłti LĂĄszlĂł.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player