Környezet
MestersĂ©ges madĂĄrodĂșkat kĂ©szĂ­tenek a nyĂ­regyhĂĄzi SĂłstĂłi-erdĂ”ben
(MTI) - MestersĂ©ges madĂĄrodĂșkat kĂ©szĂ­tenek önkĂ©ntesek szombaton a nyĂ­regyhĂĄzi SĂłstĂłi-erdĂ”ben, hogy elĂ”segĂ­tsĂ©k az ott Ă©lĂ” madarak tavaszi-nyĂĄri fĂ©szekrakĂĄsĂĄt.
Megérkezett az elsÔ fekete gólya a Gemencbe
Koråbban érkeztek meg a telelésbÔl a vízimadarak az Ipoly-völgybe
Az eredeti tervekhez igazodva ållítjåk helyre a keszthelyi kastély parkjåt
ElkezdĂ”dhet a Velencei-tavi partfal komplex felĂșjĂ­tĂĄsĂĄnak elĂ”kĂ©szĂ­tĂ©se
Enyhe tél - Soha ilyen korån nem virågzott a Volgamenti hérics a Körös-Maros Nemzeti Parkban
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
EU
EU-csĂșcs - PĂĄrizs: nem lesznek szankciĂłk OroszorszĂĄggal szemben az uniĂłs csĂșcson
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnår Tamåsék Diapolo Szeged VE néven folytatjåk
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Környezet Környezet
Szålló por - Több nagyvårosban a nitrogén-dioxid is gondot jelent
MTI   2014 February 06, Thursday  

(MTI) - A lĂ©gszennyezettsĂ©g miatt hat Ă©szak-magyarorszĂĄgi telepĂŒlĂ©sen veszĂ©lyesnek szĂĄmĂ­t a levegĂ”. HĂĄrom nagyvĂĄrosban a szĂĄllĂł por (PM10) mellett a jĂĄrmĂ»vek ĂŒzemanyagĂĄnak Ă©gĂ©stermĂ©keibĂ”l szĂĄrmazĂł nitrogĂ©n-dioxid is gondot jelent.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A lĂ©gszennyezettsĂ©g miatt hat Ă©szak-magyarorszĂĄgi telepĂŒlĂ©sen veszĂ©lyesnek szĂĄmĂ­t a levegĂ”. HĂĄrom nagyvĂĄrosban a szĂĄllĂł por (PM10) mellett a jĂĄrmĂ»vek ĂŒzemanyagĂĄnak Ă©gĂ©stermĂ©keibĂ”l szĂĄrmazĂł nitrogĂ©n-dioxid is gondot jelent.

    Az OrszĂĄgos Környezet-egĂ©szsĂ©gĂŒgyi IntĂ©zet (OKI) legfrissebb mĂ©rĂ©sei alapjĂĄn a magas szĂĄllĂłpor-koncentrĂĄciĂł miatt Putnokon, KazincbarcikĂĄn, SajĂłszentpĂ©teren, Miskolcon, NyĂ­regyhĂĄzĂĄn Ă©s Debrecenben veszĂ©lyesnek minĂ”sĂ­tettĂ©k a levegĂ”t. Ezzel egyĂŒtt Miskolcon a levegĂ” nitrogĂ©n-dioxid-szintje az egĂ©szsĂ©gtelen, NyĂ­regyhĂĄzĂĄn Ă©s Debrecenben a veszĂ©lyes szintet is elĂ©rte.
    Az OKI tĂ©rkĂ©pe szerint Budapest, HernĂĄdszurdok, OszlĂĄr, Szolnok, SzĂĄzhalombatta Ă©s Sopron levegĂ”je kifogĂĄsoltnak szĂĄmĂ­t, a többi telepĂŒlĂ©sen elfogadhatĂł a levegĂ” minĂ”sĂ©ge.
    A levegĂ” szennyezettsĂ©gĂ©nek egĂ©szsĂ©gĂŒgyi Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©t egy index alapjĂĄn vĂ©gzik. Az OKI tĂĄblĂĄzata a lĂ©gszennyezĂ” anyagok legfontosabb egĂ©szsĂ©gkĂĄrosĂ­tĂł hatĂĄsai alapjĂĄn nĂ©gy szintet kĂŒlönĂ­t el: kĂ©k (elfogadhatĂł), zöld (kifogĂĄsolt), narancssĂĄrga (egĂ©szsĂ©gtelen), piros (veszĂ©lyes). Az önkormĂĄnyzatok az utĂłbbi kĂ©t kategĂłria alapjĂĄn rendelhetik el a szmogriadĂł tĂĄjĂ©koztatĂĄsi, illetve riasztĂĄsi fokozatĂĄt. A fĂ”vĂĄrosban pĂ©nteken a szmogriadĂł - enyhĂ©bb - tĂĄjĂ©koztatĂĄsi fokozatĂĄt is megszĂŒntettĂ©k.
    Fehér Tamås, az Orszågos Meteorológiai Szolgålat veszélyjelzÔ meteorológusa az MTI-nek azt mondta: egyelÔre nem vårható lényeges javulås. Vasårnap viszont egy hatårozottabb csapadékzóna érheti el az orszågot, így akkor szåmottevÔen javulhat a levegÔ minÔsége.
    Az OKI honlapjĂĄn talĂĄlhatĂł közlemĂ©nyben azt Ă­rjĂĄk: a szĂĄllĂł por (PM10) a talaj erĂłziĂłjĂĄbĂłl, valamint az utak kopĂĄsĂĄbĂłl Ă©s ipari tevĂ©kenysĂ©gbĂ”l szĂĄrmazĂł rĂ©szecskĂ©ket tartalmaz. A szĂĄllĂłpor-koncentrĂĄciĂł rövid tĂĄvĂș emelkedĂ©se izgatja a nyĂĄlkahĂĄrtyĂĄkat, köhögĂ©st Ă©s nehĂ©zlĂ©gzĂ©st vĂĄlthat ki. A tĂŒdĂ”ben felszĂ­vĂłdva gyulladĂĄsos folyamatot indĂ­that el, ennek következtĂ©ben növekszik a vĂ©r alvadĂ©konysĂĄga, vĂ©rrögösödĂ©s lĂ©phet fel. Többen fordulnak orvoshoz asztma Ă©s krĂłnikus lĂ©gcsĂ”hurut, valamint szĂ­v-Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek miatt.
    Kiemelték, hogy a szålló por még a legalacsonyabb koncentråcióban is kåros. A levegÔhigiénés index legmagasabb, "veszélyes" kategóriåjåban az összes halålok miatti halålozås is növekedhet.
    FelhĂ­vtĂĄk a figyelmet tovĂĄbbĂĄ, hogy a kĂŒltĂ©ri levegĂ” szĂĄllĂłpor-tartalmĂĄnak hosszĂș tĂĄvĂș hatĂĄsakĂ©nt a vĂĄrhatĂł Ă©lettartam jelentĂ”sen csökkenhet a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri, a lĂ©gzĂ”szervi betegsĂ©gek, valamint a tĂŒdĂ”rĂĄk miatti halĂĄlozĂĄs növekedĂ©se következtĂ©ben.
    Az OKI tĂĄjĂ©koztatĂĄsa szerint a nitrogĂ©n-oxidok elsĂ”sorban a jĂĄrmĂ»vek ĂŒzemanyagĂĄnak Ă©gĂ©stermĂ©keibĂ”l szĂĄrmaznak, valamint az energia-termelĂ©sbĂ”l Ă©s a fĂ»tĂ©sbĂ”l. A kĂŒlsĂ” lĂ©gtĂ©rben a nitrogĂ©n-monoxid a lĂ©gkörben jelenlĂ©vĂ” oxidĂĄlĂł anyagok hatĂĄsĂĄra gyorsan ĂĄtalakul nitrogĂ©n-dioxiddĂĄ, amely egy irritĂĄlĂł hatĂĄsĂș gĂĄz. KimutattĂĄk, hogy a forgalmas utak mentĂ©n Ă©lĂ”k között többen vĂĄlnak asztmĂĄsokkĂĄ. A nitrogĂ©n-oxidok magas koncentrĂĄciĂłja valĂłszĂ­nĂ»leg hozzĂĄjĂĄrul a szĂ­v Ă©s a tĂŒdĂ” betegsĂ©geihez, tovĂĄbbĂĄ csökkenti a szervezet ellenĂĄllĂł kĂ©pessĂ©gĂ©t a lĂ©gĂști fertĂ”zĂ©sekkel szemben - tettĂ©k hozzĂĄ.
    A nitrogĂ©n-dioxid Ă©s reakciĂłtermĂ©kei csökkent tĂŒdĂ”funkciĂłt okoznak, hatĂĄsukra a kĂŒlönfĂ©le lĂ©gzĂ”szervi tĂŒnetek kockĂĄzata is megnĂ”. Az asztmĂĄsok Ă©rzĂ©kenyebbek a nitrogĂ©n-dioxidra, mint az egĂ©szsĂ©gesek, de a rendkĂ­vĂŒl magas koncentrĂĄciĂł mĂĄr nem csak az asztmĂĄsoknĂĄl okozza a lĂ©gutak összeszĂ»kĂŒlĂ©sĂ©t.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player