MagyarorszĂĄg
A vårtnål gyengébb a szél a Balatonnål, nem kellett beavatkozni a magas vízållås miatt
(MTI) - A Balaton magas vĂ­zĂĄllĂĄsa miatt 15 telepĂŒlĂ©sen rendeltek el mĂĄsodfokĂș helyi vĂ­zkĂĄr-elhĂĄrĂ­tĂĄsi kĂ©szĂŒltsĂ©get, de az elĂ”re jelzettnĂ©l egyelĂ”re gyengĂ©bb szĂ©l fĂșj, ezĂ©rt kĂŒlönösebb beavatkozĂĄsra nem volt szĂŒksĂ©g - tĂĄjĂ©koztatta SiklĂłs Gabriella,...
A bolgår alelnök szerint orszåga teljesítette a schengeni csatlakozås feltételeit
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - A KĂŒlĂŒgyminisztĂ©riumba kĂ©rettĂ©k az orosz nagykövetet
Az Ășj szlovĂĄk-magyar hatĂĄrĂĄtkelĂ”k megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl egyeztettek
Ukrån vålsåg - Orbån: békét akarunk
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - OrbĂĄn: a magyarok biztonsĂĄgban vannak itthon Ă©s KĂĄrpĂĄtaljĂĄn is
MTI hĂ­rek
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Kijevben az orvlövĂ©szek a nemzeti bank Ă©pĂŒletĂ©bĂ”l adtĂĄk le lövĂ©seiket
EU
EU-csĂșcs - MegkezdĂ”dött a tĂĄrgyalĂĄssorozat az ukrajnai konfliktusrĂłl
KĂŒlföld
Szerbiai vålasztåsok - A szerb média szerint unalmas a kampåny
MagyarsĂĄg
Gulyås: óriåsi elÔrelépés, hogy négy év alatt közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítåssal
Sport
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
TudomĂĄny
Forradalmasíthatja a sebészetet a törések selyemcsavaros rögzítése
KĂŒlföld
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - MoszkvĂĄnak nem alkalmas a FÁK-orszĂĄgok kĂŒlĂŒgyminiszteri Ă©rtekezletĂ©nek idĂ”pontja
Sport
Férfi kézilabda BL - Mårcius 23-ån jåtszik Lengyelorszågban a Veszprém
EgĂ©szsĂ©gĂŒgy
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
LabdarĂșgĂĄs
Piturca marad a romån szövetségi kapitåny
BĂ»nĂŒgy
VĂĄdat emelt a Borsod megyei fĂ”ĂŒgyĂ©szsĂ©g a fojtogatĂł sajĂłszentpĂ©teri fĂ©rfi ellen
Baleset
Egy gåzvezeték åtvågåsa miatt 15 embert kitelepítettek Lajosmizsén
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
Szeged
Szegedi hĂ­rek
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
MagyarorszĂĄg MagyarorszĂĄg
ErdÔ Péter: a hit megmutatåsåval pårbeszédet kezd az egyhåz a vilåggal
MTI   2014 February 05, Wednesday  

(MTI) - Amikor hitĂŒnket a vilĂĄgnak meg akarjuk mutatni, akkor nem csupĂĄn belsĂ” barĂĄti tĂĄrsasĂĄgban akarjuk kifejezni meggyĂ”zĂ”dĂ©sĂŒnket Ă©s örömĂŒnket, hanem pĂĄrbeszĂ©det kezdĂŒnk a vilĂĄggal, a nĂ©pekkel, mindenkivel
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - Amikor hitĂŒnket a vilĂĄgnak meg akarjuk mutatni, akkor nem csupĂĄn belsĂ” barĂĄti tĂĄrsasĂĄgban akarjuk kifejezni meggyĂ”zĂ”dĂ©sĂŒnket Ă©s örömĂŒnket, hanem pĂĄrbeszĂ©det kezdĂŒnk a vilĂĄggal, a nĂ©pekkel, mindenkivel - fogalmazott ErdĂ” PĂ©ter bĂ­boros, a PĂĄzmĂĄny PĂ©ter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellĂĄrja a NĂ©pek udvara elnevezĂ©sĂ» kĂ©tnapos rendezvĂ©ny nyitĂłnapjĂĄn mondott köszöntĂ”jĂ©ben szerdĂĄn Budapesten.

    A Corvinus egyetem közremĂ»ködĂ©sĂ©vel lĂ©trejött esemĂ©nyen ErdĂ” PĂ©ter kiemelte: ennek a pĂĄrbeszĂ©dnek kĂŒlönbözĂ” sĂ­kjai vannak, ide tartozik a hĂ©tköznapi Ă©let szĂĄmos problĂ©mĂĄja, de a tudomĂĄny Ă©s a mĂ»vĂ©szetek terĂŒlete is.
    Utalt a II. vatikĂĄni zsinat (1962-1965) egyik rendelkezĂ©sĂ©re is, amely kimondja, hogy "a vilĂĄgi krisztushĂ­vĂ”knek kĂŒlönleges kĂŒldetĂ©sĂŒk, hogy az evangĂ©lium szerint alakĂ­tsĂĄk a földi orszĂĄgot, az evilĂĄgi dolgok rendjĂ©t". Úgy vĂ©lekedett, hogy a politika, a gazdasĂĄg, a tudomĂĄny Ă©s a mĂ»vĂ©szetek terĂŒleteire "valĂłdi nehĂ©z feladat eljuttatni hitĂŒnknek a fĂ©nyĂ©t Ă©s örömĂ©t".
    EmlĂ©keztetett arra, hogy az egyhĂĄz az utĂłbbi Ă©vtizedekben sok dokumentumot adott ki, amelyek valamilyen Ășj tĂĄrsadalmi jelensĂ©g vagy Ășj tudomĂĄnyos eredmĂ©ny morĂĄlis Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©hez szĂłlnak hozzĂĄ. Azt mondta, a jĂł teolĂłgusok "teljesĂ­tik az egyhĂĄz kĂŒldetĂ©sĂ©t, hogy a kinyilatkoztatĂĄs öröksĂ©gĂ©t pontos tartalmĂĄban bemutassĂĄk, de ez nem elĂ©g, mert a mai tĂ©nyĂĄllĂĄsok Ă©s a kinyilatkoztatĂĄsbĂłl kapott elvek között meg kell Ă©pĂ­teni a hidat", ehhez pedig az adott terĂŒletek szakĂ©rtĂ”ire van szĂŒksĂ©g.
    ErdĂ” PĂ©ter beszĂ©lt arrĂłl, hogy amikor az egyhĂĄz egy-egy konkrĂ©t ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsra kĂ©szĂŒl, mindig nĂ©pes, tudĂłsokbĂłl, szakĂ©rtĂ”kbĂ”l ĂĄllĂł csoport segĂ­tsĂ©gĂ©t kĂ©ri, ennek pĂ©ldĂĄul az Apostoli SzentszĂ©k környezetĂ©ben kĂŒlönbözĂ” intĂ©zmĂ©nyes formĂĄi is lĂ©teznek. Amikor a magyar pĂŒspöki kar a teremtett környezet vĂ©delmĂ©rĂ”l, valamint a bioetika vagy az igazsĂĄgosabb Ă©s testvĂ©riesebb vilĂĄg kĂ©rdĂ©seirĂ”l szĂłlt, tudatosan kĂ©rte sok vilĂĄgi szakĂ©rtĂ” segĂ­tsĂ©gĂ©t - tette hozzĂĄ.
    A bĂ­boros kiemelte: hĂ­vĂ” Ă©s nem hĂ­vĂ” szakĂ©rtĂ”k egyĂŒttgondolkodĂĄsĂĄnak fontos Ă©s eredmĂ©nyes alkalma a NĂ©pek udvara, amely bibliai kifejezĂ©s, a jeruzsĂĄlemi templom környezetĂ©nek leĂ­rĂĄsĂĄbĂłl valĂł. A jeruzsĂĄlemi templomhegynek volt ugyanis egy olyan rĂ©sze, ahovĂĄ mĂ©g a pogĂĄnyok is belĂ©phettek, a szĂ»kebb rĂ©sz pedig mĂĄr csak a beavatottak elĂ”tt ĂĄllt nyitva.
    Gianfranco Ravasi bĂ­boros, az esemĂ©nysorozatot meghirdetĂ” KultĂșra PĂĄpai TanĂĄcsa elnöke arrĂłl beszĂ©lt, hogy a NĂ©pek Udvara a pĂĄrbeszĂ©d nyĂ­lt tere, ahol a hĂ­vĂ”k Ă©s a nem hĂ­vĂ”k talĂĄlkoznak. Chesterton angol Ă­rĂłt idĂ©zve közölte: a keresztĂ©ny szenteknek nyitva van a szemĂŒk, mert szemlĂ©lik a vilĂĄgot, az indiai szenteknek pedig csukva van, mert önmagukat szemlĂ©lik. "NekĂŒnk nyitva kell tartani a szemĂŒnket, hogy Ă©szrevegyĂŒk a politika Ă©s a tĂĄrsadalom problĂ©mĂĄit" - hangsĂșlyozta.
    Leszögezte: amikor a gazdasĂĄg Ă©s az etika eltĂĄvolodik egymĂĄstĂłl, az a gazdasĂĄg elszegĂ©nyedĂ©sĂ©t jelenti, a gazdasĂĄg eredeti Ăștja pedig az erkölcsfilozĂłfia kellene, hogy legyen. A közgazdasĂĄgtannak vissza kell tĂ©rnie oda, hogy humĂĄntudomĂĄny legyen - jegyezte meg.
   


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rközpont



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player