A túl sok alkohol növelheti a bõrrák kialakulásának esélyét
MTI
2014 January 29, Wednesday
(MTI) - A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a bõrrák kialakulásának esélyét, mivel olyan láncreakciót indíthat el a szervezetben, amely a bõrt sebezhetõbbé teszi a daganattal szemben - állapította meg egy új kutatás.
|
(MTI) - A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a bõrrák kialakulásának esélyét, mivel olyan láncreakciót indíthat el a szervezetben, amely a bõrt sebezhetõbbé teszi a daganattal szemben - állapította meg egy új kutatás.
Az emésztés során a szeszes italok etilalkoholja acetaldehiddé alakul, ez a vegyület pedig érzékenyebbé teheti a bõrt a káros UV-sugarakkal szemben - idézte a BBC a British Journal of Dermatology címû szaklapban megjelent tanulmányt. Több ezer résztvevõ adatait tartalmazó 16 különbözõ tanulmány elemzésével a kutatók megállapították, hogy napi egy vagy annál több alkoholos ital, vagyis fél liter sör, illetve egy pohár bor fogyasztása 20 százalékkal növeli a bõrrák kockázatát. Az adatok alapján a rizikó arányosan emelkedett az alkoholbevitellel. Aki napi 50 gramm etilalkoholt, vagyis négy pohár bort, esetleg annál is többet fogyasztott, annál akár 55 százalékkal is nagyobb eséllyel lépett fel a melanóma - a bõrrák legsúlyosabb formája -, mint azoknál, akik nem, vagy ennél ritkábban, csak alkalmanként ittak. Eva Negri, a tanulmány egyik szerzõje, a Milánói Egyetem kutatója elmondta: UV-sugárzás jelenlétében az alkohol módosíthat a szervezet immunrendszerének mûködésén, ezzel pedig sokkal súlyosabb lehet a sejtek károsodása, így nagyobb a bõrrák megjelenésének veszélye is.
|
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!