ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastĂĄjĂ©koztatĂł-rendszer tesztĂŒzeme a szegedi megĂĄllĂłkban
Magazin
Uccai dumĂĄk
JégesÔ, vilågvége
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Példåtlan, 27,5 millió dollåros åron cserélt gazdåt egy Ferrari Kaliforniåban
Orszåggyûlés Orszåggyûlés
OGY - A mentelmi jogról tartott elÔadåst Daråk, Polt és Handó
MTI   2013 May 30, Thursday  

(MTI) - A parlamenti kĂ©pviselĂ”k mentelmi jogĂĄnak szakkĂ©rdĂ©seirĂ”l tartott elĂ”adĂĄst DarĂĄk PĂ©ter, a KĂșria elnöke, Polt PĂ©ter legfĂ”bb ĂŒgyĂ©sz Ă©s HandĂł TĂŒnde, az OrszĂĄgos BĂ­rĂłsĂĄgi Hivatal elnöke az OrszĂĄggyĂ»lĂ©s mentelmi bizottsĂĄgĂĄban csĂŒtörtökön.
Olvasïżœi ïżœrtïżœkelïżœs:starstarstarstarstar / 0
ïżœrtïżœkelje ïżœn is! starstarstarstarstar
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

(MTI) - A parlamenti kĂ©pviselĂ”k mentelmi jogĂĄnak szakkĂ©rdĂ©seirĂ”l tartott elĂ”adĂĄst DarĂĄk PĂ©ter, a KĂșria elnöke, Polt PĂ©ter legfĂ”bb ĂŒgyĂ©sz Ă©s HandĂł TĂŒnde, az OrszĂĄgos BĂ­rĂłsĂĄgi Hivatal elnöke az OrszĂĄggyĂ»lĂ©s mentelmi bizottsĂĄgĂĄban csĂŒtörtökön.

    DarĂĄk PĂ©ter a kĂ©pviselĂ”ket megilletĂ” mentelmi jogrĂłl szĂłlva kifejtette: a demokratikus tĂĄrsadalom nĂ©lkĂŒlözhetetlen eleme a közĂŒgyek nyilvĂĄnos megvitatĂĄsa, hogy a megvĂĄlasztott kĂ©pviselĂ”k szabadon bĂ­rĂĄlhassĂĄk a közhatalmat, e vonatkozĂĄsban a szĂłlĂĄsszabadsĂĄg gyakorlĂĄsa demokratikus garanciĂĄkat nyĂșjt.
    A szabĂĄlyozĂĄs tartalmazza, hogy a kĂ©pviselĂ” nem vonhatĂł felelĂ”ssĂ©gre megbĂ­zatĂĄsĂĄnak gyakorlĂĄsa sorĂĄn, azzal összefĂŒggĂ©sben közölt tĂ©ny, vĂ©lemĂ©ny, illetve leadott szavazat miatt sem kĂ©pviselĂ”sĂ©gĂ©nek ideje alatt, sem azt követĂ”en.
    A fĂ”bĂ­rĂł kiemelte, hogy az Ășj szabĂĄlyozĂĄs szerint a mentessĂ©g nem vonatkozik egyfelĂ”l a kĂ©pviselĂ”k polgĂĄri jogi felelĂ”ssĂ©gĂ©re, mĂĄsfelĂ”l pedig nĂ©hĂĄny bĂ»ncselekmĂ©nyre, Ă­gy a közössĂ©g elleni izgatĂĄsra, a nemzeti jelkĂ©p megsĂ©rtĂ©sĂ©re, a nemzeti szocialista Ă©s kommunista rendszerek bĂ»neinek nyilvĂĄnos tagadĂĄsĂĄra, Ă©s a titoksĂ©rtĂ©s egyes eseteire.
    DarĂĄk PĂ©ter elmondta: a mentelmi jog alkalmazĂĄsa sorĂĄn a fenti bĂ»ncselekmĂ©nyekre alig akad pĂ©lda, jellemzĂ”ek egyfelĂ”l a közlekedĂ©si bĂ»ncselekmĂ©nyek, mĂĄsfelĂ”l pedig a rĂĄgalmazĂĄs, becsĂŒletsĂ©rtĂ©s.
    Ezekben a bĂŒntetĂ”ĂŒgyekben az eljĂĄrĂł hatĂłsĂĄgoknak a parlament mentelmi bizottsĂĄgĂĄnĂĄl kell kezdemĂ©nyezni az adott ĂŒgyre vonatkozĂłan az Ă©rintett kĂ©pviselĂ” mentelmi jogĂĄnak felfĂŒggesztĂ©sĂ©t ahhoz, hogy ellene egyĂĄltalĂĄn folytathassĂĄk a bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄst.
    A polgĂĄri jogi felelĂ”ssĂ©grĂ”l szĂłlva DarĂĄk PĂ©ter arra hĂ­vta fel a figyelmet: a mentelmi joggal rendelkezĂ”k közĂŒl a bĂ­rĂĄk pĂ©ldĂĄul tisztsĂ©gĂŒkkel összefĂŒggĂ©sben nem perelhetĂ”k, csakis a munkĂĄltatĂłjuk, felvetĂ”dik a kĂ©rdĂ©s, hogy nem lenne indokolt ezt a megoldĂĄst a kĂ©pviselĂ”k esetĂ©ben is alkalmazni.
    A fĂ”bĂ­rĂł kitĂ©rt arra is, hogy a nemzetközi bĂ­rĂłi gyakorlatban a kĂ©pviselĂ”knek több kritikĂĄt kell elviselniĂŒk, e vonatkozĂĄsban fokozott tĂ»rĂ©si kötelezettsĂ©g vonatkozik rĂĄjuk, ez azonban a magyar joggyakorlatban "nagyon szĂ»rten" jelenik meg, nincs jelentĂ”s kĂŒlönbsĂ©g a közszereplĂ”k Ă©s a magĂĄnszemĂ©lyek ilyen jellegĂ» tĂ»rĂ©si kötelezettsĂ©ge között.
    Polt PĂ©ter - aki nĂ©hĂĄny Ă©ve könyvet Ă­rt a mentelmi jog kĂ©rdĂ©seirĂ”l - elĂ”adĂĄsĂĄban kiemelte: a szabĂĄlyozĂĄsi terĂŒlet több pontjĂĄn is nehezen megoldhatĂł, vitatott kĂ©rdĂ©sek merĂŒlnek fel, pĂ©ldĂĄul, hogy minden egyes eljĂĄrĂĄsban a mentelmi bizottsĂĄghoz kell-e fordulniuk a bĂ»nĂŒldözĂ” hatĂłsĂĄgoknak, vagy bizonyos eseteknĂ©l sajĂĄt hatĂĄskörben dönthetnek Ășgy, hogy megszĂŒntetik a mentelmi joggal rendelkezĂ” ellen az eljĂĄrĂĄst.
    A legfĂ”bb ĂŒgyĂ©sz a jogalkalmazĂłi problĂ©mĂĄk közĂ© sorolta annak megĂ­tĂ©lĂ©st, hogy mi tartozik a kĂ©pviselĂ” "megbĂ­zatĂĄsĂĄnak gyakorlĂĄsa sorĂĄn, azzal összefĂŒggĂ©sben" elkövetett cselekmĂ©nyek közĂ©, Ă©s mi az, ami azon kĂ­vĂŒl esik. A magyar joggyakorlat meglehetĂ”sen szĂ»kĂ­tĂ” mĂłdon Ășgy Ă©rtelmezi, hogy szinte csak a parlament falai között lehet valami a kĂ©pviselĂ”i megbĂ­zatĂĄssal összefĂŒggĂ”, elsĂ”sorban a plenĂĄris, vagy bizottsĂĄgi ĂŒlĂ©sen elhangzottak, de pĂ©ldĂĄul egy sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłnĂĄl mĂĄr ez sem egyĂ©rtelmĂ», miközben az uniĂłs szervek ugyanezt jĂłval szĂ©lesebben Ă©rtelmezik Ă©s a vĂĄlasztĂłkkal valĂł kapcsolattartĂĄst is e körben Ă©rtĂ©kelik.
    Polt PĂ©ter ugyanakkor arra is felhĂ­vta a figyelmet: EurĂłpa többi orszĂĄgĂĄban ismeretlen az a magyar megoldĂĄs, hogy a kĂ©pviselĂ”k szabĂĄlysĂ©rtĂ©si ĂŒgyeire is kiterjed a mentelmi jog.
    HandĂł TĂŒnde elmondta: a bĂ­rĂłi hivatal bĂ­rĂĄk mentelmi ĂŒgyeiben jĂĄr el. A magĂĄnvĂĄdas ĂŒgyek többnyire a bĂ­rĂł intĂ©zkedĂ©seit, eljĂĄrĂĄsĂĄt, döntĂ©sĂ©t, kifogĂĄsoljĂĄk, aminek nem ez a megfelelĂ” formĂĄja, hanem az adott ĂŒgyben benyĂșjtott fellebbezĂ©s, ezĂ©rt az ilyen, bĂ­rĂłi mentelmi jog felfĂŒggesztĂ©sĂ©re irĂĄnyulĂł beadvĂĄnyokat elutasĂ­tja a hivatal. Ugyanakkor a közvĂĄdas ĂŒgyekben, ahol az ĂŒgyĂ©szsĂ©g kĂ©ri a bĂ­rĂł mentelmi jogĂĄnak felfĂŒggesztĂ©sĂ©t, a hivatal tovĂĄbbĂ­tja a vĂĄdhatĂłsĂĄg beadvĂĄnyĂĄt a köztĂĄrsasĂĄgi elnökhöz, aki eleget tesz a kĂ©rĂ©snek Ă©s utat nyit a bĂ­rĂł elleni eljĂĄrĂĄsnak. Tavaly nyolc bĂ­rĂł ellen indult ilyen mĂłdon bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄs.
    Ugyanakkor a bĂ­rĂłi hivatal vezetĂ”je megjegyezte azt is: nem erĂ”sĂ­ti az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsba vetett bizalmat, hogy olyan bĂ­rĂł is Ă­tĂ©lkezhet, aki ellen bĂŒntetĂ”eljĂĄrĂĄs folyik, akĂĄr Ă©ppen az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs tisztasĂĄga elleni bĂ»ncselekmĂ©ny miatt.
    A hivatal vezetĂ”je elmondta: a mentelmi joggal rendelkezĂ”k elleni magĂĄnvĂĄdas ĂŒgyekben gyakran jelent problĂ©mĂĄt, hogy teljesen alaptalan feljelentĂ©sek is Ă©rkeznek a bĂ­rĂłsĂĄgra, amely indokolatlan, jogi szempontbĂłl Ă©rtelmezhetetlen ĂŒgyekben is kĂ©nytelen megkeresni a mentelmi bizottsĂĄgot. A megoldĂĄs az lehet, hogy azokban az esetekben, amikor mĂĄr a feljelentĂ©sbĂ”l egyĂ©rtelmĂ», hogy az nem alkalmas bĂ»ncselekmĂ©ny megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra, az eljĂĄrĂĄst meg kell szĂŒntetni. A mentelmi joggal jĂĄrĂł többletvĂ©delem ugyanis nem fordulhat a visszĂĄjĂĄra: a törvĂ©ny elĂ”tti egyenlĂ”sĂ©g sĂ©relmĂ©t jelentenĂ©, ha a nyilvĂĄnvalĂłan alaptalan feljelentĂ©sek esetĂ©n nem lehetne az eljĂĄrĂĄst a lehetĂ” legkorĂĄbban megĂĄllĂ­tani.
    A bizottsĂĄgi ĂŒlĂ©sen Simon GĂĄbor, a testĂŒlet szocialista alelnöke felvetette, hogy nemrĂ©g OrbĂĄn Viktor miniszterelnöknek volt hasonlĂł - nyilvĂĄnvalĂłan minden alapot nĂ©lkĂŒlözĂ” - mentelmi ĂŒgye, ahol a beadvĂĄny Ă©rtelmezhetetlen volt, a bĂ­rĂłsĂĄg mĂ©gis tovĂĄbbĂ­totta a parlamenti bizottsĂĄghoz az ĂŒgyet. TovĂĄbbĂĄ szĂłba kerĂŒlt az is, hogy a közvĂ©lemĂ©ny gyakran csak arrĂłl Ă©rtesĂŒl, ha valakinĂ©l felmerĂŒlt a mentelmi jog felfĂŒggesztĂ©sĂ©nek kĂ©rdĂ©se, de arrĂłl nem, hogy milyen sĂșlyĂș esetrĂ”l van szĂł, illetve van-e bĂĄrmi alapja a kezdemĂ©nyezĂ©snek.
    A bizottsĂĄgi ĂŒlĂ©sen elhangzott, hogy a KĂșria bĂŒntetĂ” kollĂ©giuma mĂĄjus elejĂ©n adott ki a mentelmi joggal összefĂŒggĂ” ĂĄllĂĄsfoglalĂĄst, de ha szĂŒksĂ©ges jogegysĂ©gi döntĂ©sre is sor kerĂŒlhet a kĂ©rdĂ©sben, a mentelmi jog kĂ©rdĂ©sköre mĂ©g pontosĂ­tĂĄsra szorul.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow HĂ­rek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player