Késes támadás ért Londonban egy iráni ellenzéki újságírót

Terrorizmus, 2024.03.30

Késes támadás ért Londonban egy iráni ellenzéki újságírót. Az ügy vizsgálatát a Scotland Yard terrorizmusellenes ügyosztályának parancsnoksága irányítja.

A sértett egyik kollégája szombaton elmondta: tavaly ellene is merényletet kíséreltek meg, és a rendőrség a mostani támadás után felszólította, hogy hagyja el otthonát.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a brit főváros Wimbledon kerületében történt péntek esti incidensben egy nagy-britanniai székhelyű, perzsa nyelven dolgozó médiaorgánum munkatársa sérült meg. Sérülései nem életveszélyesek, állapota stabil.

A rendőrség nem nevezte meg sem az illetőt, sem munkahelyét, de a BBC brit közszolgálati médiatársaság szombati beszámolója szerint a támadás a 36 éves Pouria Zeraatit, a londoni székhelyű Iran International hírközlő csatorna újságíróját érte.

A londoni rendőrség hangsúlyozza, hogy egyelőre nem ismeretes a támadás oka, és a nyomozók jelenleg "nyitott kérdésként" kezelik, hogy mi lehetett az elkövetők indítéka.

A Scotland Yard tájékoztatása is kiemeli ugyanakkor, hogy a sértettet foglalkoztató médiaorgánum újságíróit az utóbbi időben számos fenyegetés érte, és ez indokolja, hogy az incidenst a terrorizmusellenes parancsnokság különleges ügyekre szakosodott nyomozói vizsgálják.

Az Iran International egy másik műsorvezetője, a brit állampolgárságú Sima Sabet - aki korábban a BBC Világszolgálatánál dolgozott - az X portálon szombaton közzétett nyilatkozatában közölte: a Scotland Yard terrorizmusellenes parancsnoksága a kollégája elleni késes támadás után felszólította, hogy haladéktalanul hagyja el otthonát, és további értesítésig tartózkodjon máshol.

Sabet bejegyzése szerint az iráni Forradalmi Gárda tavaly ellene és a médiaorgánum egy harmadik munkatársa ellen is merényletet kísérelt meg.

Az újságíró szerint egy nyugati biztonsági szolgálat az ITV News brit kereskedelmi televízióhoz olyan felvételt juttatott el, amelyen a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott Kudsz elitalakulatának egyik parancsnoka utasítást adott az ő és kollégája meggyilkolására.

A brit kormány nemrégiben szankciókat jelentett be a Forradalmi Gárda több vezetője ellen, elsősorban brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő újságírók és jogvédő aktivisták fenyegetése miatt.

E szankciók előzményeként közölte az ITV News azt a feltáró riportot, amelyből kiderült, hogy az iráni fegyveres testület egyik különleges egysége merényletterveket szőtt az Iran International két műsorvezetője ellen.

A riportműsorban elhangzott, hogy iráni hírszerzési ügynökök 200 ezer dollárt ajánlottak egy embercsempésznek az Iran International két munkatársának meggyilkolásáért, az embercsempész azonban kapcsolatba lépett az ITV-vel és beszámolt az ügyről.

A brit kormány a szankciók bejelentésével egy időben közölte, hogy az iráni rezsim 2022 januárja óta legalább tizenöt alkalommal próbálkozott brit állampolgárok, illetve Nagy-Britanniához kötődő más személyiségek meggyilkolásával.

Adam Baillie, az Iran International sajtószóvivője a BBC rádió szombati politikai hírmagazinjában elmondta: a médiaszervezet újságírói - a BBC perzsa szolgálatának munkatársaihoz hasonlóan - az elmúlt másfél évben egymás után kapják a súlyos fenyegetéseket a Forradalmi Gárda részéről.

Baillie szerint a fegyveres szervezet a munkatársak Iránban élő hozzátartozóit is zaklatja és fenyegeti, és rendszeresen agresszív hangvételű kihallgatásoknak veti alá őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!