Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

Sport, 2024.04.27

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.

A visszavágót jövő vasárnap játsszák, a párharc győztese jut a június első hétvégéjén Budapesten sorra kerülő négyes döntőbe.


Eredmény, negyeddöntő, első mérkőzés: FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg (dán) 25-26 (11-13)
---------------------------------------------------------

lövések/gólok: 44/25, illetve 44/26

gólok hétméteresből: 4/3, illetve 6/3

kiállítások: 6, illetve 6 perc


Tavaly a budapesti négyes döntőben a fináléba jutásért találkozott egymással a két csapat, és az FTC 30-29-re győzött, az idei kiírás csoportkörében viszont mindkét összecsapásuk dán sikert hozott: októberben Esbjergben 27-23-ra, januárban Érden 33-28-ra kapott ki a Ferencváros. A házigazda FTC biztató formában várta a szombati találkozót: a Magyar Kupát már megnyerte, a hazai pontvadászatban veretlen, a BL-csoportkör halovány kezdete után pedig az európai kupasorozatban is magára talált, a negyeddöntőbe jutásért kétgólos hazai vereségét követően öt találattal nyert a Brest Bretagne vendégeként.

Telt ház előtt kezdődött a találkozó, amelyen újra pályára lépett Tomori Zsuzsanna, akinek márciusban a Magyar Kupa elődöntőjében tört el az orrcsontja. A védelmek domináltak a meccs elején, Böde-Bíró Blanka korán fontos védéseket mutatott be, Andrea Lekic pedig sorra lőtte a gólokat, míg a túloldalon főleg a tavalyi világbajnokság legértékesebb és a 2023-as év legjobb női játékosa, Henny Reistad villogott. Az Esbjerg befejezései valamivel pontosabbak voltak, a sorozat jelenlegi kiírásában a leghatékonyabban támadó együttesek közé tartozó dán alakulat 14 perc elteltével 7-4-es vezetésre tett szert.

Allan Heine vezetőedző időkérése után egyre zárkózott a Ferencváros (6-7), amelynek Simon Petra becserélése adott új lendületet, sőt miután Böde-Bíró kivédte a korábban Győrben kézilabdázó Nora Mörk hétméteresét, majd ziccert is fogott, a házigazda visszavette a vezetést (9-8). Időnként a szerencsével is hadilábon állt a vendéglátó, míg Lekic lövése után két kapufát is érintve kijött a labda, addig másodpercekkel később a túloldalon egy blokkon megpattant labda perdült a ferencvárosi hálóba. Anna Kristensen védéseire alapozva a játékrész hajrájában ismét három gólra távolodott az Esbjerg (10-13).

A szünetben fájdalmas arccal melegítő Dragana Cvijic rögtön a fordulást követően a földön maradt a bal bokáját fogva, majd vaskos kötést kapott, hogy aztán néhány perces ápolás után visszatérjen a pályára. Mindkét oldalon sok volt a pontatlanság az előkészítések és a befejezések során is ebben a periódusban, amelyben Janurik Kinga büntetőt hárított, Lekic pedig változatlanul remekelt, akárcsak a vendégeknél Reistad. A három találat környéki különbségről sokáig nem tudott tartósan közelíteni a hazai publikum űzte FTC, a félidő derekára kialakult rohanó és feszült játékból viszont hamarabb higgadt le, így a záró tíz percnek egálról vághattak neki a felek (21-21).

A hajrában ismét hárommal ellépett a vendég együttes (23-26), a Ferencváros pedig, bár támadhatott az utolsó percben az egyenlítésért, ezúttal már nem tudott egalizálni, így egygólos hátránnyal utazhat Dániába.

Lekic hétszer, Hársfalvi Júlia és Simon Petra négy-négy alkalommal volt eredményes. A túloldalon a mérkőzés legeredményesebbjeként Reistad tízszer talált be, Mörk hat gólt szerzett. Böde-Bíró 13, Kristensen 11 lövést védett.

"Közel tökéletes mérkőzés volt, egészen különleges küzdeni tudásról tettünk tanúbizonyságot. Noha az Esbjerg többször is el tudott távolodni, a lányok mindvégig hittek, így a végén szoros tudott maradni az eredmény" - értékelt az MTI-nek Allan Heine. A dán szakember kiemelte Böde-Bíró teljesítményét, aki meglátása szerint a világklasszisokat felvonultató rivális ellen is számos fontos pillanatban tudott hárítani.

"Büszke vagyok és elégedett a csapat teljesítményével, még ha talán egy-két góllal érhettünk volna el ennél is jobb eredményt, hogy még jobb esélyekkel várhassuk a visszavágót" - vélekedett.

Heine szerint a két csapat közel van egymáshoz játéktudásban: ahogy az Esbjerg, úgy a Ferencváros is magas szintet képvisel.

"Lenyűgöző az egységünk, és az, ahogyan egymásért tudnak küzdeni a játékosaim. Mindent megteszünk egy hét múlva, hogy meglepetést okozzunk" - szögezte le.

Lekic elégedetten értékelte az eredményt, mint mondta, az egy gól nem jelent jelentős hátrányt.

"Ebben az idényben és az előzőben is bizonyítottuk már, hogy megtaláljuk a módot a fordításra" - emelte ki a szerb irányító. Hozzáfűzte: kiváló, hogy 26 lőtt gólon tartották az ellenfelet, hiszen éljátékosok alkotják az Esbjerget.

"Összességében elégedettek lehetünk, ám még ennél is jobb teljesítményre lesz szükségünk Dániában, védekezésben még mindenképpen előre kell lépnünk, hogy megállítsuk Henny Reistadtot. Támadásban is gyorsabbá, gördülékenyebbé kell válnia a játékunknak, hogy négyes döntőt játszhassunk, mivel mindenképpen ott akarunk lenni" - nyilatkozta.

Simon Petra meglátása szerint sok hullámvölgyük volt, ugyanakkor ezekből rendre ki tudtak mászni. Jövő hétvégén az esbjergi lerohanásokat kell megállítaniuk, a ziccereket pedig jobban értékesíteniük, illetve ő is kiemelte Reistad semlegesítésének fontosságát.

"A közönség ezúttal is nagy pluszt nyújtott, rendkívül sokat segített, ahogyan szurkoltak. Ahogy az elmúlt években és akár idén is tudtunk már idegenben fordítani, ezen leszünk ezúttal is, van egy hetünk, hogy teljesen felkészüljünk a visszavágóra. Ez kint is nyerhető meccs lehet, ahogyan a mai is az lett volna" - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!