Mikor láthatnak újra élvonalbeli labdarúgó mérkőzést a szegediek?

Sport, 2019.12.17

Szegedet nyugodtan lehet Magyarország egyik legnagyobb vidéki sportfellegvárának tekinteni.

Férfi kézilabda csapata a világelithez tartozik, vízilabdába a férfi és a női szakáguk is az első osztályba vitézkedik, de ha élvonalbeli kosárlabda meccset szeretnének nézni, ahhoz se kell hátuk mögött hagyni a várostáblát, illetve a röplabda kedvelői is NB 1-es meccseken szoríthatnak szeretett városuk férfi csapatának.

Már csak az a kérdés marad megválaszolatlanul: Mikor láthatnak újra élvonalbeli labdarúgó mérkőzést Szeged lakói? 2000. március 12. A dátum, amikor Szeged labdarúgócsapata utoljára első osztályúnak mondhatta magát, ugyanis ekkor az MLSZ kizárta a csapatot az NB 1 küzdelmeiből, mivel a csapat gazdasági okok miatt sorozatban négy mérkőzésen sem tudott kiállni. Pedig a szezon szépen kezdődött: az újonnan feljutó Szeged LC -a Betclic mobil sportfogadás információi alapján- mintegy 13 ezer néző előtt 1-1-es döntetlent ért el a Győr ellen. Felmerül a kérdés, hogy vajon manapság mennyien mennének ki egy az első osztályba több mint 20 év után feljutó szegedi csapat meccsére. Az biztos, hogy 13 ezren nem, ugyanis a most már a Szeged-Csanád Grosics Akadémia nevet viselő alakulat, nem abban a bizonyos Felső Tisza-parti stadionban játssza a hazai meccseit, hanem a vadonatúj Szent Gellért Fórumba, ami viszont „csak” 8 ezer férőhelyes. Egyébként a jelenlegi vezetőedző a portugál Joao Janeiro nagyon jó véleménnyel van a szegedi közönségről. „Az az igazság, hogy gyakorlatilag a Szent Gellért Fórum a második legnagyobb lélekszámú közönséget vonzza, tehát gyakorlatilag a Ferencváros és a Fehérvár után voltaképp a harmadik a Szeged. ”

A portugál tréner többek között azt is kifejtette, hogy jelenleg a Szeged csapatát a közönség repíti egyre magasabbra. Ha a játék képe és a csapat egyelőre nem is, a szurkolótábor már NB I-es szinttel bír. Szükség is lesz, hogy a csapat felnőjön a közönség szintjére, ugyanis tervbe van, hogy két-három éven belül sikerüljön az NB1-be való feljutás. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és a klub egyik legfontosabb alakja szerint az se baj, ha már hamarabb összejön. Az viszont szinte biztos, hogy nem a 2019/2020-as szezon lesz az az év, ugyanis a szegedi csapat a téli szünetet a tabella második felén a 13. helyen tölti, jelentős 18 pontos lemaradással a még feljutást érő második helytől. Janeiro az idei tervekről a következőket mondta: „ A csapat és a klub stabilizációja az elsődleges feladat, utána meg majd meglátjuk, hogy mennyire tudunk továbblépni. Remélhetőleg, majd a közeljövőben, nyugodtabb időszakban előrébb is tudunk lépni. Jelenleg többé-kevésbé stabil a klub helyzete. Úgy gondolom, hogyha a tizedik hely környékén vagyunk vagy még egy kicsit előrébb, akkor az kielégítő eredmény volna. ” Tehát így ér véget az év a Szeged számára, ami 2019 tavaszán a klub fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte. Az eltelt 120 év során összesen öt szegedi egyesület érte el az első osztályt az 1xBet bónusz információi alapján, a SZEAC 24, a SZAK 22 idényt töltött az NB1-ben. Összességében közel másfél tucat néven és több mint 50-szer játszottak a szegedi focicsapatok az élvonalbeli bajnokságok különböző periódusaiban. A legjobb eredmény a harmadik hely volt, amit többször is sikerült megismételni.

Egyenlőre az NB1-be kerüléssel is nagyon elégedett lenne Szeged városa, és ez a jövő kérdése lesz, hogy a vezetők által felvázolt két-három év alatt összejön-e a siker, vagy esetleg majd a 130. születésnapra is a nosztalgia marad a dicső múltról. Az viszont biztos, hogy az eddigi utolsó első osztályú bajnoki mérkőzést a Tisza partján 1999.december 11-én játszották a Honvéd ellen.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!