Férfi divízió I/A-vb - Szürreális napon van túl a válogatott - ÖSSZEFOGLALÓ

Sport, 2024.05.02

"Bohóc, bocsánatkérés, csapategység, feljutási remények, megcáfolt szövetségi kapitány-váltás" - címszavak a magyar férfi jégkorong-válogatott utóbbi 24 órájából a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

A tornát két győzelemmel kezdő csapat egészen szürreális napon van túl. A 17 erdélyi magyarral felálló románoktól elszenvedett fájó szerda délutáni vereség után a reméltnél kevesebb jégidőt kapó Galló Vilmos csalódottságában bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt, és több más játékos is panaszkodott a rossz öltözői hangulatra. Ezt követően a szövetség (MJSZ) vizsgálatot indított, majd Galló megnyilvánulását profi sportemberhez méltatlannak nevezte. A játékos azon sem csodálkozott volna, ha esetleg hazaküldik a tornáról. A jelenleg legmagasabban jegyzett magyar hokis csütörtökön délelőtt nyilvánosan bocsánatot kért, Erdély Csanád csapatkapitány pedig jelezte, hogy az esetet megbeszélték, az ügyet lezárták, és a hátralévő két mérkőzésre összpontosítanak, hogy elérjék célt, a világelitbe visszajutást.

Estére már úgy tűnt, elsimulnak a hullámok, amikor a Nemzeti Sport arról írt, hogy értesülése szerint a szövetségi kapitányi teendőket az utolsó két fordulóra MacAdamtől az eddigi egyik másodedzője, a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője, Kiss Dávid veszi át. Csakhogy a magyar szövetség ezt közleményben cáfolta. A férfi válogatottat továbbra is a 73 éves kanadai szakvezető irányítja közösen két másodedzőjével, Kiss Dáviddal és Szilassy Zoltánnal a korábban felosztott szerepek szerint. Eddig a támadásokért és az emberelőnyös játékért Kiss, a védekezésért és az emberhátrányos játékért Szilassy felelt. Ezen kívül a stáb és a játékosok most együttesen azért küzdenek és arra összpontosítanak, hogy a következő két mérkőzést sikerrel vegye a csapat.

MacAdam - aki egyben az MJSZ szakmai igazgatója is - akkor szenvedett el presztízsveszteséget először, amikor az előző szövetségi kapitány, Kevin Constantine családi okok miatt tavaly nyáron lemondott, és helyére kiszemeltek közül nem tudott senkivel sem megállapodni, így aztán kényszerűségből gyakorlatilag saját magát nevezte ki kapitánynak.

Az NHL-másodedzői múlttal is rendelkező MacAdam első, igazi tétre menő tornája magyar szövetségi kapitányként szintén kudarc volt: a februári, budapesti olimpiai selejtezőn a csapat a pályán nem harcolta ki a továbbjutást, mert kikapott Japántól. Azonban a fehéroroszok utólagos kizárása miatt a nyár végén mégis folytathatják az ötkarikás kvalifikációs sorozatot Pozsonyban.

MacAdam mindkét megbízatása az idény végén lezárul, és május közepén hazarepül.

A válogatott pénteken a házigazda olaszokkal, a szombati záráson pedig a szlovénokkal találkozik. A kiegyenlített mezőnyre jellemző, hogy három forduló után már nyeretlen és veretlen csapat sincs. Így aztán a hatpontos és a szlovénokkal együtt éllovas magyarok még ki is eshetnek a divízió I/B-be, viszont az olaszok elleni győzelemmel akár már pénteken vissza is juthatnak a 16-os elitbe. Két fordulóval, azaz hat mérkőzéssel a vége előtt csak annyi jelenthető ki, hogy van olyan forgatókönyv, miszerint feljutást érhet a házigazda elleni siker - például ha a szlovénok legyőzik Japánt, a Koreai Köztársaság-Románia találkozó pedig ráadásban ér véget -, de az is lehet, hogy a szlovénokat is le kell győzni ehhez a szombaton, illetve két vereség esetén alakulhat úgy a többi mérkőzés, hogy az magyar búcsút eredményez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!