Bemutatták Madridban a Tóth-Zele József pályafutásáról készült filmet

Sport, 2024.04.15

Az alkotók jelenlétében mutatták be hétfő este a madridi Galileo Kulturális Központ vetítőtermében A Jószemű José című portréfilmet, amelyet a Real Madrid kiemelkedően sikeres labdarúgó utánpótlásedzőjéről, Tóth-Zele Józsefről készítettek.

Magyarország madridi nagykövetsége és az ETOKI Kft. szervezésében megvalósuló eseményt Tóth Katalin nagykövet nyitotta meg. A rendezvényen Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete is részt vett, aki a "Miszter" nem mindennapi pályafutását méltatta.

A Real Madrid magas szinten képviseltette magát a rendezvényen: Emilio Butragueno intézményi kapcsolatokért felelős igazgató személyesen köszöntötte egykori mesterét.

A film spanyolországi ősbemutatóján jelen volt többek között Kovács Barnabás volt barcelonai főkonzul, a film producere és Bencsik Róbert rendező is. A vetítés után kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség a címszereplővel.

A szervezők közleményükben kiemelték: Tóth-Zele József a még ma is köztünk lévő azon utolsó legendák egyike, akik munkásságukkal külföldön jó hírét keltették Magyarországnak.

A kiemelkedően sikeres labdarúgó utánpótlásedző színes és kalandos életét bemutató film a kezdetektől fogva vezeti végig a nézőt a főszereplő élettörténetének és pályafutásának legfontosabb állomásain a Heves vármegyei Füzesabonytól, az 1956-os forradalomban való részvételen, majd a Bécsbe történő disszidáláson át a francia, illetve a spanyol futballpályákon elért sikerekig, egészen a Real Madrid legendás elnökének, Santiago Bernabéunak az irodájáig.

Tóth-Zele József csaknem harminc évig szolgálta a világ leghíresebb labdarúgóklubját, a Real Madridot utánpótlásedzőként. Olyan klasszisokat köszönhet Tóth-Zelének a futballvilág, mint a nyolcvanas évek Real Madridjának legendás kilencese, Emilio Butragueno, vagy a jelenkor spanyol válogatottjának két klasszisa, Dani Carvajal és Álvaro Morata.

Tóth-Zele József munkáját Magyarországon is elismerték: a Borsod Abaúj-Zemplén vármegyei Gesztelyen sportközpontot neveztek el a tiszteletére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!