Ukrajnai háború - Családszervezetek: minden anya békét akar!

Orosz-ukrán háború, 2024.05.05

Minden anya békét akar! - írták családszervezetek anyák napi közleményükben, amelyet a Szent István Intézet honlapján tettek közzé vasárnap.

Anyák napján a Szent István Intézet felhívásához csatlakozva az aláíró családszervezetek és támogató magánszemélyek az édesanyák hangját szeretnék felerősíteni, növekvő aggodalmuknak kívánunk hangot adni - tudatták. Hozzátették: arra kérnek - pártállástól függetlenül - minden magyar politikai szervezetet és minden felelős közéleti szereplőt, hogy politikájuk és megnyilvánulásaik itthon és a nemzetközi térben is egyértelműen a mihamarabbi békét szolgálják.

Felhívták a figyelmet arra: a szomszédságban 27 hónapja dúl véres háború. Sok ezer édesanya - köztük magyar asszonyok is - vesztette el legdrágább kincsét, gyermekét. Sok ezer megözvegyült édesanyának apa nélkül kell felnevelnie gyermekeit. Sok ezer édesanyának rettegésben vagy hazájából elmenekülve, szüleit hátrahagyva kell gyermekeiről gondoskodnia.

Hangsúlyozták: eközben - az egyébként is demográfiai krízissel küszködő Európában - meg sem becsülhető azoknak a fiatal nőknek a száma, akik a béke törékenységét látva elhalasztják a gyermekvállalást, s talán sohasem élhetik meg az anyaságot. Ahelyett, hogy az elhúzódó konfliktus lezárása felé haladna a világ, ma annak kiszélesedése fenyeget. Egyre több európai vezető tesz aggasztó kijelentéseket, melyek a közvetlen katonai részvételt sürgetik.

"Egy Európára is átterjedő fegyveres konfliktus minden édesanya legrettegettebb rémálma, épp ezért - az anyáknak szentelt ünnepen - gyermekeink jövőjéért aggodalommal a szívünkben követeljük a béke hangjának világos, hallható képviseletét!" - áll a közleményben, amelyet aláírásával támogat az ERGO Európai Regionális Szervezet, a Férfiak Klubja, a Ficsak - Fiatal Családosok Klubja, a Keresztény Asszonyok a Családért, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió, a Magyarok Európában Közhasznú Egyesület, a Nőiszem - Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Szent István Intézet és a Védett Társadalom Alapítvány, továbbá Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász, Kardosné Gyurkó Katalin nagycsaládos édesanya, Nagy Anna kommunikációs szakember, Balázs Puskás gyermekvédelmi szakember és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!