Velencei filmfesztivál - Még legalább két évig Alberto Barbera marad a fesztivál igazgatója

Kultúra, 2024.05.10

Még legalább két évig Alberto Barbera marad a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója - jelentette be döntését pénteken a filmfesztivál anyaszervezete, a Velencei Biennalé igazgatói testülete.

Barbera megbízatását azért hosszabbították meg, mert az idei fesztivál után lejárt volna. A közlemény szerint 2026-ig dolgozhat tovább igazgatóként, de a Biennalé döntése nem zárta ki, hogy azt követően is megmaradjon a posztján - írta a Variety.com.

A Biennalé tavaly októberben kinevezett új elnöke, Pietrangelo Buttafuoco kiemelte, hogy az első perctől jól megértik egymást Barberával, és hangsúlyozta megbecsülését az igazgató szakértelme, profizmusa és a velencei filmfesztivál igazgatásában tanúsított szenvedélye iránt.

Barbera 2012 óta a fesztivál művészeti igazgatója, előtte pedig 1998 és 2001 között is ő töltötte be ezt a posztot.

Velencében, az ősz első nagy nemzetközi filmfesztiválján az utóbbi években olyan filmek mutatkoztak be, mint a Szegény párák, a Gravitáció, a Birdman, avagy (A mellőzés meglepő ereje), a Spotlight - Egy nyomozás részletei, a Kalifornai álom, A víz érintése, a Roma, a Joker, a Nomádok földje vagy A kutya karmai közt.

Barbera pályafutását több nemzetközi díjjal és kitüntetéssel ismerték el.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!