Szenes Iván-gálakoncert a Budapesti Operettszínházban

Kultúra, 2024.05.07

Nálad lenni újra jó lenne - Szenes Iván 100 gálakoncert címmel szerdán a száz éve született dalszövegíró művei hangzanak el a Budapesti Operettszínházban.

Az idén lenne 100 éves Szenes Iván (1924-2010), minden idők legtermékenyebb magyar slágerszövegírója, a könnyű műfaj hazai klasszikusa.

Szenes Iván csaknem kétezer dalszöveget írt, az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják ma is dalait, köztük a Félteni kell, az Ez az utolsó tánc, a Szeretni bolondulásig, a Mondd, miért szeretsz te mást, a Kislány a zongoránál és a Jamaicai trombitás című szerzeményt.

Szerdán 19 órától Dancs Annamari, Füredi Nikolett, Janza Kata, Nádasi Veronika, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Kiss-B. Atilla, Kocsis Dénes és Szomor György, a Budapesti Operettszínház művészei, valamint Borsi Lili és Tucker Áron előadásában hangzanak el az örökzöld dallamok - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A produkciót Homonnay Zsolt, a színház művészeti vezetője rendezi. A műsorban elhangzó dalok között van az Egy boldog nyár Budapesten, A legtöbb ember ott hibázza el, továbbá a Ha legközelebb látlak, a Mások vittek rossz utakra engem és a Vuk dala is.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Szenes Iván írta többek között Bilicsi Tivadarnak a Jöjjön ki Óbudára, Kazal Lászlónak az Egy dunaparti csónakházban, a Tolnay Klári-Páger Antal párosnak az Orchideák és Kovács Katinak az Add már, uram az esőt című dal szövegét.

Kiemelik, hogy Szenes Iván színpadi szerzőként kezdte pályafutását, többek között az Operettszínházban, így nem véletlen, hogy születésének 100. évfordulóját is ott ünneplik.

Szenes Iván nevéhez több mint 200 színdarab fűződik, a legtöbb zenés darabot ő jegyzi, és több mint 490 bejegyzett bemutatója volt. Megszámlálhatatlan filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.

A közlemény szerint a gálakoncerten jelen lesz Szenes Andrea, az alkotó lánya, a Szenes Iván emlékkoncertek létrehozója. A dalok hangszerelése Axmann Péter, Pejtsik Péter, Szőnyi Lajos és Tassonyi Zsolt munkája.

Az esten közreműködik a Budapesti Operettszínház Énekkara (karigazgató: Szabó Mónika) és Musical Együttese (koreográfus: Lénárt Gábor). A Budapesti Operettszínház Zenekarát Tassonyi Zsolt vezényli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!