Május közepétől szeptember elejéig kínál programokat a Csabai Nyár rendezvénysorozat

Kultúra, 2024.04.29

Május közepétől szeptember végéig kínál összművészeti programokat a Csabai Nyár rendezvénysorozat - mondta Varga Tamás alpolgármester hétfőn a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

"Nagyon gazdag csabai nyarat kínálnak a város kulturális intézményei azoknak, akik szeretnének kicsit kimozdulni" - fogalmazott a városvezető. Emlékeztetett, hogy 2013 óta szervezik meg ilyen néven a programsorozatot, amelynek első részében a színházi előadások kerülnek előtérbe a városháza udvarán; második részében pedig a koncertek válnak hangsúlyossá. Tavaly óta a Munkácsy-negyed "fűzi össze" az intézmények programkínálatát.

A kínálatból néhányat kiragadva elmondta: május 18-án Miklósa Erika énekel az Orgonák éjszakáján; Csaba-napra Wolf Kati-koncerttel készülnek; augusztus 20-án a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi lépnek fel.

Június 14-16. között a békéscsabai reptéren rendezik meg az I. Országos Kamionos Találkozót és Fesztivált, amelyen bemutatót tart Bessenyei Péter műrepülő világbajnok; esténként pedig Tankcsapda- és Bikini-koncert lesz - közölte.

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta, nyáron a stégre és a teraszra fókuszálnak; utóbbin jellemzően szombatonként lesz elektronikus zene; a stégre pedig hetente két koncertet szerveznek: általában szerdánként komolyzenei, pénteken pedig könnyűzenei koncertek lesznek.

Kifejtette, fellép nyáron az Aurevoir együttes, Deák Bill Gyula, egy ZZ Top tribute zenekar, a ZZ Copy és az Első Emelet.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, június 21-én egy felnőtt előadással készülnek; másnap avatják fel a teátrum előtt Széri-Varga Géza szobrászművész A köpülő asszony című alkotását. Aznap, a Múzeumok éjszakáján nyílik a Munkácsy Más-Kép elnevezésű tárlatuk, amelyben a gyerekek nyelvén, játékosan dolgozzák fel a festőfejedelem alkotásait.

Július 13-án egy énekesnőként is kiváló bábos rendező, Cseri Hanna ad koncertet; július 20-án a Malac és Liba gyermeklőadásra; augusztus 3-án Danny Bain előadására várják az érdeklődőket - közölte.

Martyn Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese a nyári programok közül kiemelte, hogy május 13-án a Munkácsy mesél című rendezvényen az Alföld Quartet és Bartus Gyula színművész közösen lépnek fel. Május 18-án a Gabonamúzeumban szerveznek méhészettel kapcsolatos komplex programot; a hónap végén pedig határmenti konferencián ismertetik a csabai, a nagyváradi és az aradi múzeum régészei és négy görög szakember a csabai kastéllyal kapcsolatban végzett talajradaros, geofizikai és levéltári vizsgálataikat.

Júniusban kamarakiállításokon lesznek láthatók holó Hóbel László festőművész, valamint Gyóni Géza és Dedinszky Gyula alkotásai; valamint megnyílik a Mi háborúnk - Békés vármegyei történetek a II. világháborúból című időszaki tárlat.

Hozzátette, szeptemberben nyílik a Békés Vármegye Természetfotója 2024 kiállítás, de augusztusban még bemutatkozási lehetőséget kap a tavalyi pályázat nyertese.

A Békés Megyei Könyvtár programjait Juhász Zoltán igazgató ismertette. Mint mondta, június 13. és 15. között az Ünnepi Könyvhéten mutatják be Ablonczy Balázs történész és Ván Hajnalka művészettörténész új könyveit; és lesz egy író-olvasó találkozó Ádám Adriennel is. Június 21-én Tallér Edina Jóemberek - Road movie a buckaságon című könyvét különleges módon mutatják be: zenés produkcióval, ismert színészek felolvasásaival fűszerezve.

A Múzeumok éjszakáján lesz irodalmi délután; Lego-történetmesélés, városismereti séta és LézerSzimfónia interaktív hangszerkiállítás 8 különleges elektronikus hangszerről. Július 2. és augusztus 17. között pedig heti két alkalommal alkotó-kreatív foglalkozások (robotika, kötészet, társasjátékozás, gyurmazongorázás) lesznek a Digilaborban - mondta.

Varga Tamás a sajtótájékoztató végén elmondta, a nyári nagy sporteseményeket, a futball Európa-bajnokságot és az olimpiát kivetítőkön közvetítik majd, a Csabai Nyár rendezvénysorozatot hagyományosan a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar koncertje zárja szeptember 25-én a Szent István téren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!