Magyarország nagyobb városaiban, Erdélyben és a Vajdaságban folytatja jótékonysági születésnapi koncertjét Mága Zoltán

Kultúra, 2024.04.29

(MTI) - 50 év 50 koncert című születésnapi jótékonysági koncertsorozat részeként a következő napokban és hetekben Magyarország nagyobb városaiban, Erdélyben és a Vajdaságban lép fel Mága Zoltán hegedűművész, aki április 27-én teltházas koncertet adott az MVM Dome csarnokban - olvasható a produkció MTI-hez elküldött hétfői közleményében.

Mint írják, a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész 50. születésnapja alkalmából mintegy 500 fellépővel és közreműködővel szervezett gálakoncertje kiállás volt Európa és Izrael békéjéért, emellett az MVM Dome-ban a hegedűművész 5 millió forint összegű támogatást adott át az állami gondoskodásban és hátrányos helyzetben élő gyermekek megsegítésére.

Mága Zoltán egy-egy millió forinttal támogatta a Honvéd Kórházat és az autizmussal élő gyermekek oktatását segítő SNI Suli Tanodát, illetve az Ágota Alapítványt és a Szülők Háza Alapítványt. Mága Zoltán a gyermekek jövőjét és fejlődést támogatva egymillió forintot adományozott a Rajkó Zenekarnak.

A hegedűművész az 50 év 50 koncert című, 50 állomásos eseménysorozat minden egyes állomásán jótékonykodik, és kiemelten támogatja a kórházakat, a beteg gyermekek gyógyulását. Mága Zoltán a következő napokban és hetekben Magyaroroszág nagyobb városaiban, többek között Debrecenben, Nyíregyházán, Győrben, Szegeden, Sopronban, Kaposváron, Pécsen, valamint Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Nagyváradon, valamint Szabadkán lép fel.

Emellett Amerikában, Kínában, Japánban, Új-Zélandon, Dél-Koreában, Ausztráliában lesznek koncertek, de Mága Zoltán már készül a 2025 első estéjén megvalósuló XVII. Budapesti Újévi Koncertjére is - áll a közleményben.

A dokumentumban emlékeztetnek, hogy budapesti sportcsarnokban a mintegy 16 ezer fős közönség egy különleges zenei utazás során megismerhette Mága Zoltán fél évszázados életútját a kezdetektől napjainkig. A koncerten tematikus blokkokra osztva mutatták be Mága Zoltán egyes életszakaszait, fontosabb állomásait, így az önálló, 40 fős zenekarának első világkörüli turnéját, a Budapesti Operettszínházban, majd a híres pesti mulatóban, a Moulin Rouge-ban töltött éveket. Mindezekben közreműködtek a Rajkó Zenekar növendékei, az Operettszínház művészei, köztük Oszvald Marika Kossuth-díjas színésznő, Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas színművész, Janza Kata, Kiss Diána, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, akikhez meglepetésként csatlakozott a Magyar Állami Operaház mesterművésze, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Kiss-B. Atilla is. Színpadra lépett többek közt a Kossuth-díjas Sümegi Eszter szoprán, a cigánydal-éneklés koronázott királynője, Bangó Margit, valamint a nemzet színészei közül Lehoczky Zsuzsa mellett Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Csikos Sándor, valamint olyan színészek, mint Voith Ági, Koncz Gábor.

A gálakoncerten felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök és az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump által írt leveleket, amelyekben jókívánságukat fejezik ki Mága Zoltánnak születésnapja alkalmából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!